Dmitri Rogozin vrea denumiri rusești pentru insulele Kurile, disputate cu Japonia

Dmitri Rogozin vrea denumiri rusești pentru insulele Kurile, disputate cu Japonia
Dmitri Rogozin vrea denumiri rusești pentru insulele Kurile, disputate cu Japonia
Publicat: 24/05/2022, 07:49

Dmitri Rogozin, directorul general al agenției spațiale Roscosmos, a declarat, luni, că insulele Kurile, subiect de dispută teritorială cu Japonia, ar putea fi rebotezate după nave rusești și evenimente din războiul ruso-japonez de la începutul secolului 20.

Disputa teritorială asupra insulelor, despre care Rusia spune că îi aparțin și pe care Japonia le numește „teritoriile sale nordice”, a determinat ca Tokio și Moscova să nu ajungă la un tratat de pace care să pună capăt agresiunilor celui de-al doilea război mondial.

Rogozin, fost viceprim-ministru responsabil cu industria de armament a Rusiei, a propus să schimbe numele uneia din insule în Variag pentru a comemora un crucișător a cărui scufundare a declanșat războiul ruso-japonez din 1904.

Cunoscut pentru afirmațiile sale tăioase și prezența activă pe rețelele social media de la invadarea Ucrainei, la sfârșitul lunii februarie, Rogozin a mai propus ca insulele Habomai să poată fi rebotezate arhipelagul marinarilor eroi ruși.

Rogozin se întreabă de ce aceste teritorii nu au nume rusești, un lucru „logic”, în viziunea sa.

Japonia este alături de occidentali pentru a impune sancțiuni economice Rusiei.

Rusia s-a retras din negocierile privind tratatul de pace cu Japonia și a renunțat la proiectele economice comune legate de insulele Kurile din cauza sancțiunilor impuse de Tokio după invadarea Ucrainei, transmite Reuters.

Dmitri Rogozin, șeful Roscosmos / FOTO – Profimedia

Japonia transmite că un război precum cel din Ucraina ar putea să înceapă și în Asia de Est

Premierul Japoniei, Fumio Kishida, a avertizat, joi, că un război similar celui din Ucraina ar putea să fie declanșat și în Asia de Est, dacă principalele puteri din regiune nu acționează în tandem pentru ca pacea și stabilitatea să fie păstrate în zona Strâmtorii Taiwan.

Potrivit Reuters, Kishida a făcut declarația în timpul unei vizite la Londra. Alături de prim-ministrul britanic, Boris Johnson, Kishida a spus că a venit momentul ca țările G7 să-și solidifice unitatea.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult