Doi copii din Vaslui, găsiţi în baie în stare de inconştienţă. Victimele erau intoxicate cu monoxid de carbon

Publicat: 31 12. 2020, 18:57
Actualizat: 01 01. 2021, 19:12
Doi copii din Vaslui, găsiţi în baie în stare de inconştienţă (FOTO - ilustrativ)

O ambulanţă SMURD şi un echipaj specializat au intervenit, miercuri, pentru acordarea primului ajutor medical pentru doi copii  de 9 și 13 ani din localitatea Parpaniţa, suburbie a oraşului Negreşti.

Cei doi au fost găsiți în stare de inconștiență, în baia locuinței familiei lor.

Au fost imediat începute manevrele de resuscitare, victimele fiind transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui. Victimele au fost diagnosticate cu intoxicaţie cu monoxid de carbon şi gaz metan. Victima în vârstă de 9 ani a fost predată în stare de conştienţă medicilor din cadrul UPU Vaslui”, potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui.

Din primele cercetări, cei doi copii s-ar fi intoxicat din cauza scăpărilor de gaz şi aerisirii insuficiente a încăperii în care era amplasat un duş instant care funcţiona prin racordarea la o butelie tip GPL.

IGSU: „Dacă respectați două reguli simple, veți intra sănătoși în noul an”

Reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) le recomandă românilor să fie precauți în timpul Revelionului și să respecte „două reguli simple”!

„A început număratoarea inversă până la noaptea dintre ani, iar noi, pompierii, avem două recomandări pentru voi: Nu neglijați respectarea măsurilor pentru limitarea răspândirii noului tip de coronavirus! Nu permiteți copiilor jocul cu petarde și artificii! Dacă respectați cele două reguli simple, veți intra sănătoși în noul an!”, scrie în mesajul IGSU.

„Materialele pirotehnice nu trebuie lăsate la îndemâna copiilor”

Pompierii mai spun că este important ca românii să sărbătorească acasă, în familie, și să poarte mască și să păstreze distanța fizică. În ceea ce privește artificiile, pompierii le recomandă românilor să nu le utilizeze în încăperi și spații închise, balcoane, holuri de bloc și pe terase. De asemenea, materialele pirotehnice nu trebuie aruncate în foc sau depozitate în vecinătatea surselor de încălzire și nu pot fi lăsate la îndemâna copiilor.

În noaptea Revelionului, peste 5.200 de pompieri vor asigura misiunile de prevenire și intervenție în situații de urgență, la nivel național.

Răspunsul la solicitările cetățenilor va fi gestionat cu peste 3.300 de mijloace tehnice, dintre care aproape 800 echipaje de stingere, 130 mașini de descarcerare, 329 ambulanțe SMURD, 31 unităţi de terapie intensivă mobilă, 8 ambulanţe de terapie intensivă mobilă specializate în tratament neonatologic, precum şi 39 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple.