Doi soţi din Arad, la un pas de moarte după ce s-au îmbolnăvit de botulism. Tratamentul nu există în România, însă medicii au reușit să găsească un ser în Republica Moldova

Publicat: 25 07. 2021, 17:39

Doi soţi din Arad au fost la un pas de moarte după ce s-au îmbolnăvit de botulism. Cu toate că în România nu există ser antibotulinic, în încercarea de a le salva viața, medicii au găsit tratament în Republica Moldova.

Cei doi au ajuns ieri, în stare gravă, la Unitatea Primire Urgențe Arad. Pacienții au mâncat șuncă și s-au îmbolnăvit de botulism.

Primul care s-a prezentat la spital a fost bărbatul, iar medicii au efectuat în regim de urgență investigațiile medicale, crezându-se că este vorba de botulism, potrivit criteriilor clinice și epidemiologice. Ulterior, şi soţia acestuia a primit acelaşi diagnostic.

Pacientul, un bărbat de 59 de ani, a avut greață, vărsături și tulburări de vedere, simptomele specifice unei crize de botulism.

În România nu exista ser antibotulinic. Totuși, cu ajutorul DSP Arad, ISU Arad, DSU Bucureşti şi al Ministerului Sănătăţii, medicii au reuşit să găsească ser antibotulinic în Republica Moldova.

„Oamenii au făcut tot posibilul şi au găsit serul în Republica Moldova”

„Ieri, a fost o zi contracronometru atât pentru mine, cât şi pentru colegii din cadrul Compartimentului Boli Infecţioase Adulţi II! Deoarece serul antibotulinic lipseşte momentan din unităţile sanitare, am început lupta căutărilor împreună cu colegii de la DSP Arad, ISU Arad, DSU Bucureşti şi, nu în ultimul rând, Ministerul Sănătăţii, prin oameni devotaţi care au făcut tot posibilul şi au găsit serul în Republica Moldova, într-un timp de 6 – 7 ore. O echipa de la ISU Arad a plecat aseară spre Iaşi şi o altă echipă de la ISU Iaşi a plecat spre Arad, iar undeva pe la mijlocul distanţei s-a realizat transferul serului ca să ajungă până în această dimineaţă la spital şi să fie administrat celor doi pacienţi”, a declarat Lenuţa Timiş, director medical SCJU Arad, potrivit Agerpres.

Pacienţilor le este administrat serul antibotulinic şi vor rămâne sub supraveghere medicală pe Compartimentul de Boli Infecţioase Adulţi II, a mai spus ea.

„Le mulţumesc tuturor celor care ieri şi astăzi ne-am unit forţele şi am făcut o echipă puternică pentru a salva. Nu în ultimul rând, mulţumesc colegilor din Republica Moldova care în timp record ne-au pus la dispoziţie serul antibotulinic”, a transmis Lenuţa Timiş