Domeniul în care angajații pot câștiga PESTE 9.000 de lei pe lună. „Opt clase sunt suficiente, să știe să scrie și să citească”

Domeniul în care angajații pot câștiga PESTE 9.000 de lei pe lună. „Opt clase sunt suficiente, să știe să scrie și să citească”
Publicat: 23/08/2023, 12:02

Deși salariile nu sunt cele mai mari din Europa, ba dimpotrivă, România are și unele domenii în care angajații pot să  ajungă să câștige bani frumoși dacă sunt buni în ceea ce fac și dacă se țin de treabă.

Este și cazul domeniului construcțiilor, unde, din cauza unui deficit mare de oameni, salariile au crescut destul de mult în ultima perioadă.

Pentru că mulți oameni care au lucrat în acest domeniu au preferat locuri de muncă mai bine plătite, sectorul se confruntă cu o penurie de angajați, iar angajatorii au crescut salariile în încercarea de a atrage oameni.

În general, fierarii nu au studii superioare și sunt plătiți la kilogramul de fier beton lucrat. Pe șantier, un muncitor ajunge să primească între 7.000 și 9.000 de lei net, însă sumele cresc pentru cei care lucrează doar pentru fundația unei clădiri. Aici fierul beton este mai gros și efortul mai mare. La fel de bine plătiți sunt și dulgherii, arată Știrile Pro TV.

Din păcate, însă, mulți preferă să lucreze în străinătate, deși salariile din România s-au aliniat, oarecum, celor din vestul Europei.

 „În străinătate, după informațiile pe care noi le avem fiind în legătură cu sindicatele din străinătate – avem informația că sunt între 700.000 și 1 million de români pe șantierele din Europa și atunci singurul instrument pe care se putea lucra era salariul”, spune Adriana Eftimie, președintele Federației Patronatelor Societăţilor din Construcţii.

Salariile din construcții, peste medie

Cu cel puțin 7.000 de lei net pleacă acasă la final de lună și zugravii sau meseriașii pentru gresie și faianță. Mulți lucrează însă pe cont propriu și ajung să câștige și mai mult, spun constructorii. Salarii similare primesc și angajații care montează ferestre și uși. Companiile plătesc inclusiv cazarea, mâncarea și transportul. Chiar și așa, mulți muncitori pleacă în Belgia și Marea Britanie, iar echipele din România sunt tot mai mici.

„Salariul minim în domeniu este 4.000 de lei, un technician profesionist ajunge să câștige și 7.000 de lei net. Mese la prânz, nu plătesc asta – au ajuns să câștige mai bine decât inginerii – am ingineri care câștigă 4.000 de lei net, un montator de tâmplărie ajunge să câștige 7.000-8.000 de lei net – 8 clase sunt suficiente, să scrie, să citească, mai sunt și care au diplome”, spune Ionuț Dinică, managerul unei companii din sectorul construcțiilor.

Potrivit datelor unei platforme de profil, un inginer constructor câștigă în România între 1.100 și 1.500 de euro net pe lună, în timp ce în Germania salariul începe de la 3.200 de euro. În schimb, un sudor este plătit în țară cu cel puțin 1.700, dar poate depăși 2.000 de euro lunar. Puțin mai mult, câștigă în Germania, unde salariile variază între 2.200 și 2.500 de euro, mai arată sursa citată.

Sursa foto: Shutterstock

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Halep, aproape de MARELE VIS. Tatăl său a dat personal vestea fabuloasă
Retragerea lui Piedone. E atacat în propriul fief
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto