Dramele copiilor care ajung în grija psihiatrilor de la „Socola”: sunt tot mai triști, depresivi și anxioși

Publicat: 09/06/2022, 17:05

Tot mai mulți copii și adolescenți ajung în grija medicilor psihiatri din Iași din cauza problemelor de comportament, a anexietății, depresiei și a consumului de droguri. În fiecare an, la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași, ajung aproximativ 600 de copii și adolescenți aflați în situații dificile, influențate de traumele din copilărie sau lipsa părinților, fiind vorba despre cazuri din toată zona Moldovei.

Cele mai multe cazuri tratate de medicii ieșeni anul acesta, dar și în anii anteriori, au fost tulburările de comportament, de atașament, stările de anxietate, dar și depresiile. În camera de gardă a spitalului ieșean ajung aproape zilnic copii cu stări de anxietate, atacuri de panică sau chiar gânduri de suicid. Acesta a fost și cazul unui adolescent care și-a sunat cel mai bun prieten și i-a spus că este trist și că nu mai vrea să trăiască.

„Din fericire, în astfel de cazuri părinții au fost alertați. Însă este un număr foarte mare de copii care ajung la noi și ceea ce vedem este doar vârful aisbergului. Nu avem de unde ști care este situația reală”, a explicat dr. Raluca Prepeliță, medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași.

Traumele emoționale ale copiilor duc la tulburări pe termen lung

Medicii au observat că din cauza lipsei părinților care sunt plecați în străinătate, copiii ajung să fie tot mai triști, depresivi și să dezvolte tulburări de atașament pe termen lung. Pornesc de la lipsa afecțiunii de care au nevoie în timpul creșterii, lipsă cauzată de plecarea părinților în străinătate sau de divorț. Mai mult, au fost cazuri în care deși părinții s-au întors în țară și au încercat să se reintegreze în familie, nu au reușit să comunice și să își înțeleagă copiii. Abia în camera de gardă a spitalului aceștia află ce se întâmplă cu copiii lor.

„Părinții își doresc să le ofere totul, să nu simtă nicio lipsă materială. Copilul, ca orice om, are nevoie de afecțiune, să fie întrebat ce probleme are. Trebuie să fie o comunicare eficientă între părinți și copii astfel încât să nu se întâmple să aflăm noi în gardă informații pe care părinții nu le știu. Există frica de a nu fi judecat, că nu s-a descurcat singur într-o anumită situație, chiar și una minoră, să nu fie tras la răspundere”, a mai precizat dr. Raluca Prepeliță. Aceste lipsuri emoționale pot duce la consumul de droguri și alcool, fiind ca un refugiu pentru copii.

„Până la 24 de ani, când se formează personalitatea, în funcție de traumele pe care le au în spate copiii și adolescenții abandonați, lăsați acasă de părinți plecați în străinătate sau care au fost crescuți de frați sau rude, au niște traume emoționale. Dacă aceste traume nu sunt rezolvate, ele se adună și duc la tulburări de comportament, de conduită, stări depresive și dependențe”, a completat medicul ieșean.

O altă categorie este cea a copiilor care suferă traume în copilărie, iar în adolescență pot deveni fie agresori ai altor persoane tocmai pentru a-și acoperi instabilitatea lor emoțională, fie se autoizolează și în timp au gânduri de suicid. „O altă parte din aceșta copii pot merge către dependențe de alcool și droguri încă de la vârste foarte fragede pentru ca să se simtă integrați în diferite cercuri. Apoi scade performanța școlară, renunță la cursuri, vedem foarte multe cazuri din acestea în spital”, a precizat dr. Raluca Prepeliță, medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași.

Revenirea la școala „față în față” i-a făcut mai anxioși

Din cauza perioadei pandemice în care au învățat mai mult online, acum ajung la spital și copii cu stări de anxietate provocate de revenirea la programul față în față, mai ales cei care sunt mai izolați sau mai emotivi de obicei. „Perioada în care au învățat online i-a ajutat, însă când a trebuit să meargă din nou la școală au început să aibă tulburări de adaptare în noul mediu școlar. Față de alți colegi, lor le-a plăcut perioada aceasta de izolare. Însă în anxietate este foarte importantă expunerea la factorul stresant, care se face treptat. Atâta timp cât ești învățat să mergi la școală, chiar dacă ai o anexietate mai crescută, dacă mai faci și puțină terapie, reușeti să faci față. În momentul în care faci o pzuă de doi ani de zile, este ca și cum o iei de la zero cu o anxietate crescută, acesta fiind și motivul pentru care ajung la spital pentru medicație”, a explicat dr. Raluca Prepeliță.

Pentru tratarea acestor cazuri, la începutul lunii iunie a fost inaugurat la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași un Compartiment de Neuropsihiatrie Infantilă pentru îngrijirea copiilor și a adolescenților cu afecțiuni psihiatrice. Cheltuielile pentru renovarea și dotarea acestuia s-au ridicat la aproxiamtiv 100.000 de euro.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O politiciană din SUA a stârnit controverse după ce a recunoscut că și-a împușcat câinele