EXCLUSIV | Cazul femeii din Iași ucise de soț a șocat comunitatea. Medicii spun că sunt multe cazuri de agresivitate în familiile întoarse din străinătate: „Mulți au o stare depresivă pe care nu o recunosc”

EXCLUSIV | Cazul femeii din Iași ucise de soț a șocat comunitatea. Medicii spun că sunt multe cazuri de agresivitate în familiile întoarse din străinătate: „Mulți au o stare depresivă pe care nu o recunosc”
Caracter ilustrativ/Sursa foto/Shutterstock
Publicat: 15/02/2022, 18:12
Actualizat: 15/02/2022, 20:10

Crima din satul Gura Bâdiliței, comuna Vânători, județul Iași, unde, chiar de Ziua Îndrăgostiților, un bărbat și-a înjunghiat soția cu o lovitură direct în inimă, a șocat întreaga comunitate, dar nu și specialiștii. Medicii psihiatri consultați de Gândul au explicat că s-au înmulțit foarte mult cazurile de violență și agresivitate în familiile întoarse din străinătate în urma pandemiei.

Raluca Prepeliță, medic psihiatru la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași, spune că o bună parte dintre aceste persoane s-au trezit acasă, fără venituri agonisite, neasigurați, depresivi și s-au îndreptat către alcool, iar de acolo au urmat doar tragedii.

Gândul a vorbit cu primarul comunei Vânători, Constantin Lupu, care a precizat că îi cunoștea personal pe bărbatul de 67 de ani și pe soția sa de 61 de ani. Amândoi erau prea aproape de vârsta pensiei ca să mai lucreze cu ziua prin sat și trăiau din banii pe care îi mai trimiteau cei patru copii ai lor, doi plecați în Spania, unul în Anglia și unul în Italia.

„M-am interesat și am aflat ce știam: că mai beau, aveau probleme de genul ăsta. Când beau, se și certau. Copiii erau plecați, nu lucrau niciunul, își vedeau de ale lor, dar în ultima vreme am aflat că seara stăteau și beau, și se certau. Era păstrată o legătură cu copiii, veneau din când în când, la unu-doi ani, pe acasă să îi viziteze, era o familie destul de în regulă, nu ieșea în evidență nici cu lucruri pozitive, nici cu cele negative”, a spus Constantin Lupu pentru Gândul.

Primarul a precizat că familia avea rude în localitate, cu care păstrau legătura și care se vor ocupa de înmormântare.

„Doar 30% dintre adulții care muncesc în străinătate reușesc să pună bani deoparte”

Atât soțul, cât și soția au lucrat în tinerețe în străinătate. Este un caz destul de des întâlnit și sunt multe persoane în situația lor, explică dr. Raluca Prepeliță.

Adulții care s-au întors în România trebuie să se adapteze la un nou stil de viață, după ce au trăit într-un alt mediu, cu o altfel de societate, alte reguli, alte limite și reîntoarcerea acasă a fost foarte complexă. Sunt multe astfel de cazuri, explică specialistul, mai ales în ultimii doi ani, de când pandemia COVID-19 a redus călătoriile, a atacat economiile din toate țările și a omorât multe persoane în vârstă, care erau îngrijite de români.

Pandemia a adus foarte mulți adulți în țară, iar de multe ori copiii au rămas acolo și s-a produs o ruptură. Doar 30% dintre ei, cu vârstele între 45 și 55 de ani, au reușit să pună bani deoparte, să-și deschidă o afacere în România. Restul de 70% sunt cazuri de persoane întoarse în țară, fără pensie, fără asigurare, care au lucrat acolo fără contract și s-au trezit aici fără niciun fel de venit. Trăiesc din banii primiți din străinătate, cad în patima alcoolului și frustrările se adună”, a explicat medicul psihiatru Raluca Prepeliță.

Alcoolul afectează creierul și duce la agresivitate

De multe ori, spune medicul, copiii plecați de mult timp în străinătate nu își mai ajută părinții rămași în țară. Consumul de alcool dă peste cap integral organismul și comportamentul oamenilor: apare agresivitatea, manifestările sunt greu de explicat pentru cei care îi cunosc.

„Este afectată partea frontală a creierului, unde sunt centrii comportamentali. De aceea este foarte multă agresivitate, comportament lipsit de inhibiții. Mulți dintre ei au o stare depresivă pe care nu o recunosc, în afara reacției de adaptare la un nou stil de viață, iar toți acești factori duc la fenomene de agresivitate ce pot duce la astfel de crime odioase”, a precizat medicul psihiatru Raluca Prepeliță.

Cei mai afectați de astfel de situații sunt adulții de peste 50 de ani, care au nevoie de un motiv cu adevărat puternic și de un sistem de suport pentru a-și găsi un nou țel în viață odată cu întoarcerea în țară.

Bărbatul care și-a ucis soția pe 14 februarie a sunat la 112 și a anunțat că femeia este lovită la cap, inconștientă, apoi a fugit de la locul faptei. Acesta a fost găsit și este internat la Institutul de Psihiatrie din Iași, în așteptarea unei expertize care să determine dacă avea sau nu discernământ la momentul comiterii faptelor.


Citește și:

Răsturnare de situație în cazul dublei crime din Iași. Anchetatorii au descoperit noi urme care nu aparțin principalului suspect

EXCLUSIV | Dosarul criminalului de la Săpoca a fost clasat. Cum a scăpat de închisoare pentru șapte crime comise cu un stativ, în Spitalul de Psihiatrie

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte