EMA recomandă autorizarea medicamentului preventiv pentru COVID-19 de la AstraZeneca

Publicat: 24 03. 2022, 22:45
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Shutterstock

Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman a recomandat acordarea unei autorizații de introducere pe piață a produsului Evusheld.

Medicamentul dezvoltat de AstraZeneca AB este folosit pentru prevenirea infectării cu COVID-19 în cazul adulților și al adolescenților de peste 12 ani, cu o greutate de cel puțin 40 de kilograme, înaintea expunerii la virusul SARS-CoV-2, după cum a anunțat, joi, 24 martie, Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA).

Forul european anunțase că demarează evaluarea continuă a combinației de anticorpi monoclonali Evusheld (tixagevimab și cilgavimab), în luna octombrie a anului trecut, conform unui comunicat diseminat la acea vreme de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România.

Medicamentul Evusheld, cunoscut și cu numele de AZD7442, este o combinație de doi anticorpi monoclonali dezvoltată de AstraZeneca AB pentru prevenirea infecției cu COVID-19 la adulți.

Cum funcționează medicamentul

Conform datelor EMA de la momentul acelui anunț, un anticorp monoclonal este un tip de proteină care a fost concepută pentru a recunoaște și a se atașa de o structură specifică (numită antigen). Tixagevimab și cilgavimab au fost concepute pentru a se atașa la proteina spike a SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19, la nivelul a două situsuri diferite.

Când medicamentul se atașează la proteina spike, este de așteptat ca acesta să împiedice virusul să pătrundă în celulele organismului și să cauzeze infecția. Deoarece anticorpii se atașează la situsuri diferite ale proteinei, utilizarea acestor substanțe în combinație poate avea un efect mai puternic, comparativ cu utilizarea fiecărei substanțe separat.

Potrivit EMA, pentru a ajunge la decizia de a recomanda introducerea pe piață, CHMP a evaluat rezultatele unui studiu la care au participat peste 5.000 de persoane, care au arătat că Evushed, administrat sub fosrma a două injecții cu 150 mg tixagevimab și 150 mg cilgavimag, a redus riscul infecției cu COVID-19 cu 77%, iar durata protecției în fața virusului estimată la cel puțin șase luni.

La studiu, persoanele care nu au avut niciodată COVID-19 și nu au fost vaccinate împotriva SARS-CoV-2 sau nu au primit alte produse preventive, au primit Evushed sau placebo. Dintre cei care au fost injectați cu Evushed, doar 0,8% (8 din 3.441 persoane) au fost confirmate cu COVID-19 după tratament, în timp ce, în cazul celor care au primit placebo, ponderea a afost de 1% (17 din 1.731).

Datele studiilor fuseseră colectate înainte de valul cu varianta Omicron a COVID-19.

Potrivit Worldometers, de la debutul pandemiei, în lume au fost confirmate peste 477,3 milioane de cazuri de COVID-19, iar peste 6,1 milioane de oameni au murit după ce s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2.