EPPO: Două persoane și o firmă, puse sub acuzare pentru fraudă în România. Ar fi obținut fonduri de 180.000 de euro cu acte false

EPPO: Două persoane și o firmă, puse sub acuzare pentru fraudă în România. Ar fi obținut fonduri de 180.000 de euro cu acte false
FOTO - Facebook.com/EUProsecutor
Publicat: 23/05/2023, 16:22

Parchetul European (EPPO) a anunțat marți că două persoane fizice și o firmă au fost puse sub acuzare pentru fraudă în România.

Este vorba despre o anchetă referitoare la construcția unei pensiuni îmn Colibița, județul Bistrița-Năsăud, iar procurorii susțin că acuzații ar fi obținut 180.000 de euro, fonduri europene, utilizând documente care atestau informații false.

„La 19 mai 2023, Parchetul European (EPPO) a sesizat Tribunalul Bucureşti, în România, cu privire la o cauză penală în care două persoane fizice şi o societate comercială au fost puse sub acuzare pentru fraudă în legătură cu construcţia unei pensiuni agroturistice. Acuzaţiile aduse inculpaţilor se referă la construirea unei pensiuni agroturistice în comuna Colibiţa, judeţul Bistriţa, din România, care a beneficiat de fonduri europene nerambursabile, acordate de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) din România.

Aceste declaraţii atestau faptul că reprezentantul societăţii care beneficia de fonduri, care a acţionat şi în calitate de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor, a respectat normele privind evitarea conflictelor de interese şi procedura de achiziţie. În realitate, potrivit acuzaţiilor, procedura de achiziţie pentru construcţia pensiunii a fost trucată, astfel încât contractul să fie atribuit societăţii de construcţii care fusese selectată anterior. Acest lucru a fost făcut de comun acord cu „administratorul de facto” al societăţii căreia i-a fost atribuit contractul de construcţie a pensiunii, care este acuzat de complicitate”, transmite EPPO.

EPPO anunță că a făcut 40 de percheziții în România și Franța pentru o fraudă de 30 de milioane de euro

Parchetul European (EPPO) a desfășurat recent 40 de percheziții domiciliare în mai multe localități din România și Franța.

Perchezițiile au loc în cadrul unei anchete privind suspiciuni de fraudă cu fonduri europene și naționale, prejudiciul ridicându-se la peste 30 de milioane de euro.

Este vorba despre o presupusă schemă infracţională prin care erau emise scrisori de garanţie false către beneficiari de proiecte finanţate din fonduri UE, care pretindeau că asigură proiectele împotriva unor eventuale daune, precizează un comunicat EPPO.

Potrivit anchetei, în perioada 2020-2023, în cadrul mai multor proiecte care beneficiau de finanţare europeană, au fost emise mai multe scrisori de garanţie de către bănci fictive sau entităţi financiare dubioase care nu dispuneau de lichidităţile necesare pentru a acoperi daunele asigurate.

O bancă fictivă care se pare că operează în Insulele Comore a emis scrisori de garanție prin care a asigurat autorităților publice din România plata unor sume în valoare totală de aproape 20 de milioane de euro. În mod similar, instituții financiare care se pare că operează în Cehia, Letonia și Spania au emis scrisori de garanție pentru a fi utilizate în România, fără a avea dreptul de a face acest lucru, și fără fondurile necesare pentru acoperirea daunelor asigurate. Citește mai mult…

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Manechinul a vrut să atragă atenția burlacilor milionari de la Miami și a apărut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Exercițiul „extraordinar” care crește longevitatea și reduce riscul de atac de cord