Eurodeputatul Cristian Busoi: ”Fără UE, România n-ar fi avut vaccin, în competiția globală. Susțin poziția exprimată de PPE pentru continuarea presiunii din partea Comisiei Europene pe companiile producătoare”

Eurodeputatul Cristian Busoi: ”Fără UE, România n-ar fi avut vaccin, în competiția globală. Susțin poziția exprimată de PPE pentru continuarea presiunii din partea Comisiei Europene pe companiile producătoare”
Cristian Bușoi, președinte Comisia de Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European. Foto: Facebook
Publicat: 03/03/2021, 15:09
Actualizat: 06/04/2021, 14:33

Cristian Bușoi, președinte Comisia de Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European a scris pe pagina sa de Facebook despre eforturile UE de a asigura vaccinurile pentru cetățenii europeni, în contextul concurenței geopolitice. Europarlamentarul susține poziția Partidului Popular European pentru continuarea presiunii din partea Comisiei Europene asupra companiilor producătoare în vederea respectării angajamentelor luate. Busoi susține propunerea Comisiei Europene de a exista un mecanism de control al exporturilor de vaccinuri fabricate în fabricile din UE. Europarlamentarul afirmă că Uniunea Europeană trebuie să lucreze cu Statele Unite pentru a permite creșterea de producție de vaccinuri și echipamente protective, precum și în ceea ce privește proprietatea intelectuală.

Cristian Busoi subliniază importanta rolului Uniunii Europene în criza Covid, care a reușit în relațiile internaționale să asigure acces statelor membre la vaccinurile anti-Covid, în contextul în care naţionalismul în distribuţia vaccinurilorilor și egoismul unor actori globali a transformat campania de vaccinare, încă de la începutul pandemiei,  într-o cursă a națiunilor care se plasează  una împotriva celeilalte. ”Fără existența Uniunea Europeană, România și celelalte state membre ar fi rămas descoperie  în fața cursei globale pentru obținerea vaccinurilor anti-Covid”.

”Fără UE, România n-ar fi avut vaccin. UE face eforturi majore pentru a asigura vaccinarea cetățenilor europeni”

”Comisia Europeană va pune presiune pe companiile producătoare de vaccinuri și va urmări exportul de vaccin din Uniune
Românii trebuie să știe că egoismul, forța politică și economică influențează major campania de vaccinare în lume și ceea ce funcționează practic este amestecul de diplomație și presiune politică pe care doar jucătorii mari reușesc să le genereze eficient în astfel de momente, UE făcând eforturi majore pentru a asigura vaccinarea cetățenilor europeni.
Fără UE, în competiția globală pentru vaccin, România ar fi fost descoperită în fața egoismului și jocului în forță al jucătorilor globali, state sau mari companii”, scrie eurodeputatul.

Concurența geopolitică

Cererea colosală este întâmpinată cu o ofertă inegală care a pus unele guverne pe primul loc și altele blocate în spate, creând o atmosferă de concurență, invidie și frustrare. Natura transfrontalieră a pandemiei coronavirusului și răspândirea de noi variante în diferite regiuni ale lumii ridică îndoieli serioase cu privire la eficacitatea și adecvarea oricărui răspuns centrat pe națiune.

Cristian Busoi își exprimă susținerea față de grupul politic european din care face parte, Partidul Popular European, în urma poziției exprimate de grup, aceea de a exista în continuare o presiune asupra companiilor farmaceutice pentru a-și îndeplini angajamentele luate și pentru a crește producția de vaccinuri. AstraZeneca a fost criticată din cauza  întârzierii semnificative în livrările lor, susțînând că sunt copleșite de cererea globală. Însă, Comisia Europeană va retrage sumele plătite în avans, dacă compania nu își îndeplinește obligațiile la timp, spune eurodeputatul.

”Susțin poziția exprimată de PPE pentru continuarea presiunii din partea Comisiei Europene pe companiile producătoare”

”Susțin poziția exprimată de #PPE pentru continuarea presiunii din partea Comisiei Europene pe companiile producătoare, în special AstraZeneca, ca să livreze ce s-a angajat și să crească producția de vaccin și presiune pe celalalte companii să accelereze procedurile pentru a le fi aprobate vaccinurile.
Toate contractele trebuie puse pe masă, iar acolo unde comportamentul companiilor farmaceutice ridică întrebări, Comisia va obține clarificări sau își poate chiar retrage sumele plătite în avans.
Ca președinte al comisiei ITRE sprijin realizarea de către Comisia Europeană a unui fond permanent finanțat de industrie și sprijinit de UE pentru cercetare comună și producție supusă riscului în perioada premergătoare autorizării și a HERA – Autoritatea de Pregătire și Răspuns pentru Urgențe, ca instituție esențială a sănătății Uniunii Europene, în urma experienței COVID-19, pentru a crește capacitatea de răspuns la amenințări transfrontaliere de sănătate.

Trebuie finalizat contractul cu Novavax, iar vaccinurile actuale trebuie folosite mai eficient”.

Uniunea Europeană ar putea semna un acord de aprovizionare cu Novavax,  candidatul la vaccinul COVID-19 al companiei americane. În decembrie, UE a încheiat negocieri preliminare cu Novavax pentru furnizarea a 100 de milioane de doze și o opțiune pentru alte 100 de milioane.

Europarlamentarul român susține  propunerea Comisiei Europene de a crea s un mecanism de control al exporturilor de vaccinuri fabricate în fabricile din UE, susțînând o lipsă de transparență în jurul produselor. Busoi afirmă că, în contextul în care Marea Britanie a restricționat accesul altor state la vaccinurile produse în interiorul granițelor sale, costurile au fost mult mai mari, oferind asigurare de răspundere companiilor farma. În schimb, Uniunea Europeană a decis să își stabilească o strategie comună și a refuzat să ofere o asigurare de răspundere companiilor”.

”Este justă propunerea CE de monitorizare a exporturilor de vaccin din UE

”Trebuie să știm ce se produce în UE și ce iese din UE. Dacă guvernul Boris Johnson limitează exportul de vaccin către UE, UE de ce să continue să alimenteze Marea Britanie ?

S-a făcut mult comparația UE-Marea Britanie în vaccinare, lăudându-se succesul britanic al vaccinării, însă Marea Britania a plătit mai mult pe vaccin și a oferit companiilor farma asigurare de răspundere în cazul unor complicații post-vaccin.

UE deși și-a stabilit strategia comună privind vaccinarea la doar 3 luni de la începutul pandemiei, a refuzat asigurarea de răspundere a companiilor , a obținut un preț mai bun și realizarea producției pe teritoriul UE. Acest cumul de condiții n-a fost obținut nici chiar de către statele mari”.

Cristian Busoi susține că Uniunea Europeană trebuie să lucreze cu Statele Unite pentru a permite creșterea de producție de vaccinuri și echipamente protective, precum și în ceea ce privește proprietatea intelectuală.

”Trebuie ca UE să lucreze cu Statele Unite în această criză pentru a permite să crească producția de vaccinuri”

”Relația UE-SUA a fost pusă la încercare în vechea administrație, dar in noile condiții și în contextul unei deschideri foarte promițătoare a administrației Biden, trebuie ca UE să lucreze cu Statele Unite în această criză pentru a permite să crească producția de vaccinuri și echipamente protective printr-un transfer coordonat de tehnologie și echipamente de protecție, apărând și dreptul de proprietate intelectuală.

Pentru protejarea împotriva formelor noi de COVID-19, statele membre trebuie să impună reguli stricte călătorilor din zonele de risc din afara UE, mai ales pentru pasagerii curselor aviatice: reguli comune de carantină, formularul de localizare a pasagerilor și un sistem timpuriu de avertizare și adaptare a planurilor pentru mutațiile COVID-19”, concluzionează eurodeputatul.

COMUNICAT DE PRESĂ

Cristian Bușoi: Fără UE, România n-ar fi avut vaccin. Comisia Europeană va pune presiune pe…

Posted by Cristian Bușoi on Wednesday, March 3, 2021

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia