Disputa dintre Uniunea Europeană și AstraZeneca s-a intensificat. Compania farmaceutică spune că întâlnirea cu Comisia Europeană este încă activă

Disputa dintre Uniunea Europeană și AstraZeneca s-a intensificat. Compania farmaceutică spune că întâlnirea cu Comisia Europeană este încă activă
Publicat: 27/01/2021, 17:26
Actualizat: 06/04/2021, 14:34

Confruntarea dintre Comisia Europeană și producătorul de vaccinuri AstraZeneca s-a înrăutățit miercuri atât de mult, încât timp de câteva ore nici nu au putut fi de acord dacă va avea loc o întâlnire programată mai târziu în acea zi.

La câteva minute după ce o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a anunțat că respectiva companie farmaceutică anglo-suedeză refuză să participe, cererea a fost confirmată într-o scurtă declarație. „Putem confirma că nu am ieșit și că vom participa la discuții cu Comisia UE astăzi”, a spus un purtător de cuvânt al AstraZeneca.

Problemele de aprovizionare cu vaccin ale UE înseamnă lumina de la capătul tunelului mult mai departe

Disputa privind deficiențele de producție s-a intensificat, marți seară, după ce compania a spus că nu are o obligație contractuală, ci mai degrabă un „efort maxim” pentru a furniza UE vaccinul său.

Comisia dorește să știe ce se află în spatele reducerii proiectate de 60% a livrărilor UE în primul trimestru al anului 2021.

Executivul UE speră să găsească o modalitate prin care AstraZeneca să poată realiza aprovizionarea cu vaccin, după ce compania a avertizat blocul comunitar că există un deficit de 60%, în urma unor randamente mai scăzute decât cele așteptate.

 Bernd Lange a cerut că contractul cu producătorul de medicamente să fie făcut public

Pe fondul criticilor amare dintre cele două părți – Soriot a acuzat UE că este „emoțională” – președintele Comisiei Comerciale a Parlamentului European, Bernd Lange, a cerut ca contractul cu producătorul de medicamente să fie făcut public.

Dar miercuri, un purtător de cuvânt al Comisiei a spus că au fost informați în dimineața respectivă că directorii AstraZeneca nu vor participa la ultimele discuții, la a treia sesiune.

„Pot confirma că într-adevăr în această seară are loc o reuniune a comitetului de direcție [comisie] a strategiei de vaccinare și un reprezentant al AstraZeneca a anunțat în această dimineață că participarea lor nu este confirmată, nu se întâmplă și aceasta este singura informație pe care o putem dă în acest stadiu „, au spus ei.

Compania a răspuns în câteva minute pentru a confirma informațiile. Mai târziu, un oficial al UE a negat că ar fi existat vreo neînțelegere. „În această dimineață au informat că nu vor fi prezenți la ședința consiliului de conducere, dar de atunci au informat că o vor face”, a spus el.

Comisia dorește ca dozele de vaccin produse într-o fabrică din Marea Britanie să fie redirecționate către UE odată ce produsul primește vineri autorizația preconizată de către Agenția Europeană pentru Medicamente. Dar într-un interviu de luni, șeful executiv al AstraZeneca, Pascal Soriot, a spus că cerințele britanice vor fi pe primul loc.

BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Gina Pistol, OUT de la Antena 1?! Șefii i-au pus pe EI să-i prezinte emisiunea...
FOTO. Diana a căzut victimă hackerilor: i-au furat filmulețe explicite din telefon! Imagini intime i-au...
Dereglările hormonale se văd pe față. Hormonul care e „capul răutăților” și ne fură buna...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Secretar general NATO: Rusia trebuie să îşi retragă forţele din Moldova, Georgia şi Ucraina unde...
Cel mai important sfat dacă ai mașină DIESEL și pleci la drum iarna
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Prima țară din UE care elimină toate restricțiile împotriva COVID-19
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
SURSE. Luminița Vlădescu, propunerea PENIBILĂ a PSD pentru secretar de stat la Mediu
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Vestea ȘOC a momentului în România: S-a sinucis... Un sfârșit dramatic
Noua Ordine Mondială! Schimbare totală pe scena politică a lumii. Nimic nu va mai fi...
Intră în vigoare de la 1 februarie! Doar cu certificatul verde au voie. S-a luat...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România