Europarlamentarul Cristian Bușoi: „Fac un apel la medicii români de pretutindeni să nu cadă pradă mesajelor toxice și să se imunizeze voluntar”

Publicat: 13 07. 2021, 12:47
Actualizat: 13 07. 2021, 13:03
Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie și Cercetare din Parlamentul European,  face apel la medicii români de pretutindeni să se vaccineze voluntar. Foto: Facebook

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie și Cercetare din Parlamentul European,  face apel la medicii români de pretutindeni să se vaccineze voluntar, „să nu cadă pradă mesajelor toxice, care inoculează frica”. Europarlamentarul dă exemplul statelor membre care intenționează să reglementeze vaccinarea anti Covid-19, respectiv Franța  și  Grecia. Mai mult, eurodeputatul român subliniază că în România doar 44% din personalul medical s-a imunizat, iar situația reglementării în ceea ce privește vaccinarea în țară trebuie prevenită.

Europarlamentarul român oferă exemplul Franței, care va introduce vaccinarea obligatorie a cadrelor medicale din 15 septembrie; în mod contrar vor fi aplicate sancțiuni persoanelor care refuză imunizarea.

„Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat aseară că vaccinarea împotriva COVID-19 va deveni obligatorie, în țara pe care o conduce, pentru tot personalul medical și pentru toți angajații, care intră în contact direct cu pacienții vulnerabili. „Dacă nu acționăm acum, cazurile și spitalizările vor crește”, a spus președintele Franței într-un discurs televizat. Mai mult, Emmanuel Macron a subliniat că, din 15 septembrie, vor fi efectuate controale și vor fi aplicate sancțiuni pentru personalul medical care nu a fost imunizat. Ieri, Franța a raportat 1.260 de noi cazuri de coronavirus, după ce rata vaccinării a încetinit: de la o medie de peste 400.000 de injecții pe zi la sfârșitul lunii mai, la aproximativ 165.000 de injecții pe zi, în prezent”, a scris europarlamentarul pe Facebook.
Vaccinarea împotriva COVID-19 devine obligatorie în Grecia pentru îngrijitorii de la căminele de bătrâni şi personalul sanitar din centrele publice şi private, începând cu 1 septembrie.
 „Tot aseară, și Grecia a anunțat că imunizarea obligatorie a personalului medical este prognozată începând cu 1 septembrie și a decis deja vaccinarea obligatorie pentru personalul care lucrează în căminele de bătrâni. Guvernul elen a subliniat că aceste măsuri au drept scop reducerea ritmului de creştere a numărului de cazuri de COVID-19 înregistrate în mai multe regiuni ale ţării, inclusiv în insulele frecventate de turiști”.
Italia a decis să impună vaccinarea obligatorie pentru profesioniştii din domeniul sănătăţii în aprilie, iar Marea Britanie a anunţat în iunie că personalul din casele de îngrijire va trebui, de asemenea, să primească un vaccin pentru Covid-19.
 „Deciziile Franței și Greciei se alătură celei a Italiei, care a impus recent vaccinarea obligatorie împotriva noului coronavirus pentru angajații din Sănătate, dar și pentru farmaciști. Cei care refuză imunizarea riscă suspendarea de la locul de muncă sau o reducere a salariului”.

Cel mai recent studiu făcut de Federația Solidaritatea Sanitară subliniază că doar 44% din personalul medical s-a și vaccinat până în prezent.

 „În România, doar 44% din cadrele medicale s-au vaccinat împotriva COVID-19, ceea ce ne situează în media europeană, dar ne arată cât suntem de vulnerabili. Variantele noi ale COVID-19 lovesc cu putere peste tot în lume, fără să ocolească România. Cadrele medicale au fost și sunt, în continuare, în prima linie de luptă împotriva virusului. De starea lor bună de sănătate, de profesionalismul și dăruirea lor, depinde viața celor care trec prin această boală, care, am văzut cu toții, ucide”.

În acest context, europarlamentarul Cristian Bușoi face un apel către medicii români să se imunizeze voluntar, iar România să evite astfel să reglementeze vaccinarea anti Covid-19.

 „Fac un apel la medicii români de pretutindeni să nu cadă pradă mesajelor toxice, care inoculează frica și să se imunizeze voluntar. Să nu ajungem în situația în care să ne trebuiască o lege care să impună vaccinarea. Suntem toți pentru unul și unul pentru toți în această luptă. Iar vaccinurile care sunt disponibile, astăzi, în România, au trecut prin cele mai severe procese de evaluare. Rezultatele au arătat clar că ele sunt eficiente și sigure”.