Evelin Banev, interlopul bulgar care a introdus 51 de kilograme de cocaină în România, prins de autoritățile de la Sofia

Publicat: 11 09. 2021, 10:47
Evelin Banev are de executat în România o pedeapsă de 10 ani și 6 luni de închisoare. Foto: Arhiva Gândul

 

Evelin Banev, zis „Brendo” – cunoscut ca „regele cocainei” din Bulgaria – a fost a fost reţinut în data de 7 septembrie în regiunea Kiev, a anunțat Parchetul din Sofia citat de AFP. În România, interlopul a fost condamnat la o pedeapsă de 10 ani și 6 luni de închisoare după ce a introdus în țară 51 de kilograme de cocaină.

„Brendo” a fost condamnat, în 2017, la 20 de ani de închisoare în Italia, unde a fost găsit vinovat de importul a 40 de tone de cocaină din America Latină în numele temutei mafii calabreze, ‘Ndrangheta, între 2004 şi 2007.

Evelin Banev era căutat şi de România, unde a fost condamnat definitiv, în 2017, la 10 ani şi 6 luni închisoare, pentru că a introdus în aprilie 2012 pe teritoriul României peste 51 kg de cocaină. Inițial, instanța de fond pronunțase o pedeapsă de 14 ani pe numele lui „Brendo”.

Cine este „Brendo”, supranumit regele cocainei

Evelin Banev Nicolov, cunoscut ca „regele cocainei” din Bulgaria, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, în iunie 2014, alături de un complice, în dosarul privind introducerea pe teritoriul României a cantității de 51 kilograme de cocaină. Ei au fost acuzați și judecați pentru trafic ilicit internațional de droguri de mare risc și trafic ilicit de droguri de mare risc.

Anchetatorii susțin că în aprilie 2012, Banev a introdus pe teritoriul României, în vederea vânzării, 51 kilograme cocaină. Drogurile au fost apoi livrate altor persoane, cu ajutorul lui Radoslav Georgiev Atanasov și al altor complici neidentificați.

Radoslav Georgiev Atanasov – 43 de ani, tot cetățean bulgar – a fost judecat pentru complicitate la trafic ilicit de droguri de mare risc, după ce  l-a ajutat pe Banev să transporte drogurile pe teritoriul României.

Investigațiile în acest caz au fost declanșate la 12 octombrie 2011, ca urmare a sesizării din oficiu a Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul Antidrog cu privire la faptul că mai multe persoane, neidentificate la momentul sesizării, ar fi implicate în traficarea unor cantități mari de droguri de mare risc, respectiv cocaină, pe ruta America de Sud – România – țări din Europa de Vest. Pe numele celor doi inculpați, care se sustrăgeau urmăririi penale, au fost emise mandate europene de arestare preventivă în 5 februarie 2013.