EXCLUSIV | Anchetatorii au aflat ce s-a întâmplat, de fapt, cu fostul șef al Serviciului Cazier din Tulcea, găsit mort în fața blocului său. Colonelul Mihăiță Brânză fusese condamnat la trei ani de închisoare

Publicat: 18 11. 2022, 08:00

Anchetatorii au stabilit cum a murit fostul șef al Serviciului Cazier din cadrul IPJ Tulcea, colonelul în rezervă Mihăiță Brânză, găsit într-o baltă de sânge, în fața blocului în care locuia. Bărbatul era pensionat pe caz de boală și fusese condamnat recent de magistrații Judecătoriei Tulcea, pentru conducere fără permis și în stare de ebrietate, dar și pentru furt, după ce s-a îmbătat și a fugit cu o mașină de serviciu din curtea Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea.

Devenit cunoscut după ce a furat o mașină din curtea IPJ, fostul polițist Mihăiță Brânză a fost găsit mort în fața blocului său din Tulcea. Vecinii l-au găsit fără suflare, miercuri dimineață, puțin după ora 7:00, când, de altfel, s-a și înregistrat apelul la numărul de urgență 112.

Pentru că trupul colonelului în rezervă prezenta răni sângerânde, mai ales la cap, decesul a fost tratat, inițial, ca un potențial omor, motiv pentru care ancheta a fost preluată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea.

Anchetatorii au stabilit că, deși trupul victimei era plin de răni, iar locul unde a fost găsit era plin de urme de sânge, moartea a fost, în realitate, un accident. După ce s-au reconstituit ultimele ore din viața lui Mihăiță Brânză, polițiștii au stabilit că acesta și-a petrecut noaptea de marți spre miercuri într-o cârciumă situată undeva în apropiere de casa lui.

În jurul orei 06:30, acesta a plecat acasă într-o avansată stare de beție, fără să fi avut vreun conflict cu alte persoane. Ajuns în dreptul blocului în care locuia, fostul polițist a urcat treptele din fața ușii de la intrare, însă s-a dezechilibrat și a căzut.  După ce s-a ridicat, a vrut să urce din nou scările, însă, din pricina beției, a căzut din nou. La scurt timp, fostul polițist a încercat din nou să intre în blocul în care locuia, dar s-ar fi rostogolit din nou pe treptele cu margini ascuțite, care i-au provocat răni grave la cap, ce s-au dovedit fatale.

Fost șef al Serviciului Cazier, Mihăiță Brânză avea să-și încheie prematur cariera de polițist, din cauza problemelor legate de consumul de alcool. Acesta fusese prins, anul trecut, la sfârșitul lui august, în timp ce conducea beat și cu permisul suspendat. Poliția Rutieră fusese anunțată de alți șoferi, care au văzut autoturismul Mercedes condus de Mihăiță Brânză mergând șerpuit.

Deși inițial a oprit, Mihăiță Brânză a demarat în momentul în care agentul de circulație i-a cerut să sufle în fiolă. După o scurtă urmărire, ofițerul a intrat cu mașina într-un gard din beton și a ajuns la Poliție, cu mâinile încătușate. Cu această ocazie, s-a stabilit că avea în sânge o alcoolemie de aproape 1 la mie, avea permisul suspendat, iar autoturismul nu avea actele în regulă.

Polițistul și-a primit pedeapsa pentru patru fapte penale

Inițial, conform procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea, fostul polițist nu a fost cooperant, fiind înduplecat cu greu să accepte recoltarea de probe biologice.

Ulterior acestui incident, Mihăiță Brânză a revenit, într-o noapte, la sediul IPJ Tulcea și, după ce a luat o cheie de la o mașină de poliție parcată în curte, s-a urcat la volan și a fugit cu ea.

În ciuda problemelor sale de natură penală, fostul șef al Serviciului Cazier a reușit să se pensioneze înainte care procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea să-l trimită în judecată și să fie condamnat de instanță.

Surse din Poliție au declarat, pentru Gândul, că ofițerul ar fi fost supus unei evaluări medicale și ar fi fost pensionat pe caz de boală, din cauza unor probleme de natură psihică.

Mihăiță Brânză a fost condamnat, în 14 iulie, la trei ani de închisoare cu suspendare. Conform hotărârii instanței, fostul polițist a avut patru capete de acuzare. Acesta a primit două pedepse de 1 şi 9 luni pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, 1 an pentru furt și 1 an pentru conducere cu permisul suspendat, fiind condamnat, în final, la trei ani de închisoare cu suspendare și 100 de zile de muncă în folosul comunității.