EXCLUSIV | Consultant în turism, despre tragedia de pe plajele Egiptului de la Marea Roșie: „Destinații sigure 100% nu există nicăieri în lume. Turistul trebuie să știe ce reguli să respecte și unde să nu se avânte” 

EXCLUSIV | Consultant în turism, despre tragedia de pe plajele Egiptului de la Marea Roșie: Destinații sigure 100% nu există nicăieri în lume. Turistul trebuie să știe ce reguli să respecte și unde să nu se avânte 
Sursa foto: Monitorul de Suceava
Publicat: 05/07/2022, 17:47

Roxana Donisan, românca din Suceava ucisă de un rechin lângă plajele Egiptului de la Marea Roșie, la sud de orașul Hurghada, ar fi trebuit să revină marți la muncă. Femeia era pasionată de scufundări și se afla în vacanță de două săptămâni. Colegele Roxanei au mărturisit că aceasta avea chiar și pe birou un afiș cu adâncurile Mării Roșii. De obicei, femeia călătorea singură, iar acum mergea pentru a treia oară în Egipt, la acelaşi hotel. A ajuns la Marea Roșie după ce a prins în ultimul moment o ofertă de vacanță pe care nu a putut s-o refuze.

După-amiaza în care a fost ucisă era ultima în Hurghada, înainte să se întoarcă în ţară. Trupul româncei a fost descoperit la câteva ore după un alt atac al rechinilor, în urma căruia a murit o austriacă de 68 de ani. Ambele atacuri au avut loc la 600 de metri unul de celălalt, în largul coastei Sahl Hasheesh.

Tragedia a produs, dincolo de durere și revoltă, și un val de îngrijorare printre turiști, în condițiile în care este plin sezon estival.

„Turiștii ar fi bine să nu se avânte, să respecte regulile, mai ales în Egipt”

Traian Bădulescu, consultant în turism și purtător de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), a declarat pentru Gândul că nicio destinație nu poate garanta 100% siguranța și a precizat că sunt anumite reguli care trebuie respectate cu sfințenie, în funcție de destinația aleasă.

„Destinații sigure sută la sută nu există nicăieri pe pământul ăsta. Nimeni nu-ți poate garanta integritatea, nici în România, nici în America, nici în Franța, nicăieri. Nu este nimic sigur pe lumea asta. La rândul lor, turiștii ar fi bine să nu se avânte, să respecte regulile. Vă dau un exemplu: în același timp în care a avut loc teribilul incident cu rechinul, au murit doi oameni înecați pe litoralul românesc. Și nu este vina hotelierului sau a agenției că omul s-a avântat în mare.

Aici, într-adevăr, se pare că turista era în larg, dar într-o zonă recomandată, era un ponton, făcea snorkeling. Rechinul nu a venit chiar la mal, 10-20 de metri, unde era toată lumea, era un ponton mai în larg, unde se putea face snorkeling. Cel mai bine ar fi ca autoritățile locale, cei care trebuie să se ocupe de verificarea mărilor – există, bănuiesc, un organism, cum sunt la noi salvamarii și autoritățile de care țin – să scaneze marea și să vadă dacă sunt rechini. Se poate observa dacă se află rechini în zonă.

Preferabil ar fi ca turiștii, dacă fac snorkeling, diving, să meargă în grup organizat, cu ghid. De exemplu, sunt turiști care au făcut în trecut diving și ei chiar s-au filmat cu rechinii, pentru că erau niște specii nepericuloase. Potrivit presei străine, au fost doar trei cazuri în 12 ani. Ținând cont de proporția asta, deși cazurile sunt dramatice, nu zic că este un pericol frecvent”, a spus Traian Bădulescu.

„În Egipt, excursiile la Piramide, la temple sunt făcute în grup organizat, păzit”

Consultantul în turism a punctat și faptul că este extrem important ca, înainte să alegi o destinație de vacanță, să faci o minimă documentare în ceea ce privește zona respectivă.

Traian Bădulescu nu crede însă că tragedia celor două femei, ucise de rechin, va afecta rezervările în această zonă, dar va face lumea să fie mai informată și mai precaută.

„Trebuie respectate niște reguli minime. În Marea Roșie se știe că sunt și rechini. Totuși, chiar dacă, în general, nu periculoși –  3 cazuri în 12 ani nu înseamnă un pericol mare -, se poate întâmpla ceva.

Când pleacă într-o vacanță, turistul trebuie să știe ce reguli să respecte și unde să nu se avânte. De exemplu, în Egipt, excursiile la Piramide, la temple, sunt făcute în grup organizat, păzit. Iar când ești în mare, la fel, este un grup organizat cu ghid și scanează zona dacă sunt animale periculoase, în speță rechini.

În primul rând, recomand să respecte regulile de bun-simț. Dacă nu ești bun înotător sau dacă sunt rechini, nu te avânți în mare, apoi nu ieși din stațiune neînsoțit, ci împreună cu grupul, dacă vorbim de Egipt.

În Grecia, incendiile, mai rar afectează hotelurile, de obicei afectează aerul, dacă sunt în apropierea unor hoteluri. Anul trecut, au fost destul de multe incendii și în Grecia, și în Turcia. Natura oferă surprize. Anul acesta, de exemplu, în Thasos au fost inundații și ploi”, a mai spus consultantul în turism.

„După ani de restricții, domină dorința de a călătorii a românilor”

Consultantul în turism a adăugat că, după mai bine de doi ani de pandemie, cu interdicții și restricții, dorința oamenilor de a călători a devenit din ce în ce mai puternică, iar acest lucru se vede în cifrele rezervărilor, care cresc de la o zi la alta.

„După doi ani de restricții, a dominat, în primul rând, dorința de a călătorii a românilor. A fost o panică la început de februarie-martie (n.r.- din cauza conflictului din Ucraina), dar acum turiștii doresc să călătorească. Au început să meargă din nou în Delta Dunării, în Bucovina, în Maramureș, zonele cele mai afectate.

De la săptămână la săptămână am văzut o creștere a rezervărilor și s-a ajuns undeva la 85% față de anul 2019. Sunt anumite destinații, hoteluri în care rezervările actuale le-au și depășit pe cele din 2019, dar per total nu s-a ajuns încă la nivelul acelui an”, a explicat Bădulescu.

Acuzații la adresa autorităților egiptene

Turiștii români întorși din stațiunea Hurgada au lansat o serie de acuzații la adresa autorităților egiptene, despre care spun că încearcă să mușamalizeze tragedia. Oamenii se plâng că ar fi fost mințiți în legătură cu motivul pentru care plajele au fost închise.

Potrivit informațiilor apărute după tragedie, un copil ar fi anunțat salvamarul că a văzut un rechin în apă, chiar înainte de atacuri, însă nimeni nu l-a crezut.

Moartea celor două femei – o româncă și o austriacă ucise de rechini în Egipt – au scos la iveală și posibilele explicații pentru aceste atacuri. Una dintre ele ar fi aceea că, în urmă cu aproape o lună, un vas cu aproximativ 18.000 de oi s-a scufundat în Marea Roșie, la scurt timp după ce a părăsit portul sudanez Suakin.

Cadavrele animalelor au fost purtate de curenți în golf, toate aceste animale transformându-se în hrană pentru rechini care s-au adaptat la carnea de mamifere.

Părinții Roxanei își așteptau fiica să se întoarcă acasă

În România, părinţii Roxanei au aflat de moartea fiicei lor de la televizor, trecând prin momente cumplite când au realizat că fiica lor este românca de care se vorbeşte pe toate canalele media.

„Soarta fiecăruia este undeva sus. Nu a fost căsătorită niciodată, ceea ce ne-a marcat și pe noi, poate că pretențiile au fost prea mari sau așa a fost scris în ceruri. Însă situația actuală și felul cum și-a găsit sfârșitul este ceva la care nu ne așteptam.

Mai ales că era foarte grijulie. Și profesia a învățat-o să respecte legislația și instrucțiuniile din domeniul de activitate. Uneori căuta să nu greșească în niciun fel, era un om spre perfecționism. Așa a fost educată din familie. Așa am fost și noi, ca părinți. Toată viața ei s-a comportat în felul acesta”, a spus tatăl Roxanei, pentru Observator.

Recomandarea MAE pentru românii care se află în vacanță în Egipt

Oficiali egipteni au declarat că a fost format un comitet pentru a examina circumstanțele atacurilor și eventualele motive științifice aflate în spatele acestora. Guvernatorul regiunii, generalul-maior Amr Hanafi, a emis un ordin de suspendare a tuturor activităților pe plajele din zona atacurilor.

Plajele din Sahl Hasheesh până în Makadi sunt deocamdată închise. Ministerul nostru de Externe recomandă cetățenilor români care se află în vacanță să respecte recomandările autorităților locale în privința zonelor sigure de recreere și înot în mare.

Coasta Mării Roșii, celebră pentru scufundările către recifele de corali

În Marea Roșie trăiesc mai bine de 25 de specii diferite de rechini. În anul 201o, a fost înregistrate un șir atacuri în zona stațiunii Sharm el-Sheikh: cinci oameni au fost mușcați de rechini în doar cinci zile și o persoană a murit.

Astfel de atacuri sunt însă foarte rare, dacă ținem cont că 13 milioane de oameni vizitau anual Egiptul înainte de pandemie și mulți dintre ei intrau și în Marea Roșie, fără a păți ceva. Coasta Mării Roșii este celebră pentru scufundările către recifele de corali, în zona stațiunilor Hurghada, Sharm el-Sheikh și, mai ales, Marsa Alam, spre sud.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ILEGAL în România! N-ai voie să deții aceste ANIMALE acasă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Experții avertizează că bolile transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice