EXCLUSIV | Cum a reușit Cezar Romică Șerban să ia miliarde de euro de la MApN! Vă prezentăm micul său secret + “Cine se ia de mine, se pune cu Gen. …. “ (SURSE)

Publicat: 18/09/2022, 21:00
Actualizat: 20/09/2022, 18:01

Un fantomatic om de afaceri din România pare a fi descoperit, de mai mulți ani, o ”schemă infailibilă” prin care câștigă, pe bandă rulantă, licitații organizate de Ministerul Apărării Naționale (MApN). Peste 2 miliarde de euro ar fi ajuns, astfel, la firmele controlate de Cezar Romică Șerban, numai că peste toată această poveste financiară de succes planează un mare semn de întrebare.

Cezar Romică Șerban este un om de afaceri despre care se spune că ”are spate”. Și nu oriunde, ci chiar la vârful MApN, ceea ce îl plasează, din start, într-o postură privilegiată. Gândul prezintă informații în exclusivitate despre succesul constant pe care îl înregistrează firmele Aduro Impex SRL și Specialist Consulting SRL.

Potrivit site-ului vechi al firmei – noul site fiind ”în construcție” -, Aduro Impex SRL a fost înființată în anul 2009, ”crescând în plină criză economică” și oferind partenerilor construcții civile și industriale, instalații pentru construcții, inginerie și proiectare, consultanță, dirigenție de șantier, construcții hidroedilitare etc.

Acum, Aduro Impex SRL are un alt asociat unic, însă legătura sa cu Cezar Șerban a rămas, încă, în spațiul online.

Specialist Consulting SRL – acolo unde Cezar Romică Șerban este asociat – a pătruns pe piața serviciilor de consultanță și proiectare în 2006, obiectivul, conform informațiilor de pe site, fiind acela de a deveni ”un furnizor autohton de top în domeniul serviciilor de consultanță şi consiliere în proiectare şi inginerie”.

Până aici, spun sursele Gândul, totul pare ”limpede ca lumina zilei”, numai că în spatele acestei duble prezentări s-ar afla o schemă foarte bine pusă la punct prin care omul de afaceri Cezar Șerban ”reușește să se afle, tot timpul, exact la locul potrivit atunci când apare o licitație tentantă”.

Omul de afaceri Cezar Romică Șerban – ”Reușește să se afle, tot timpul, exact la locul potrivit atunci când apare o licitație tentantă” (SURSE)

”Condiții și capcane știute numai de el”

Potrivit surselor Gândul, rețeta de succes a omului de afaceri Cezar Șerban ar avea două etape esențiale.

Prin intermediul uneia dintre firme – Specialist Consulting SRL – Cezar Șerban ar realiza studiile de fezabilitate (sursele noastre dau ca exemplu studiile de fezabilitate realizate pentru Aeroportul Mihail Kogălniceanu – Constanța sau aerodromul militar Câmpia Turzii), iar în caietele de sarcini ar introduce, ulterior, ”condiții și capcane știute numai de el”.

În etapa a doua, dezvăluie sursele Gândul, omul de afaceri obișnuia să ”atace” frontal prin cea de-a doua firmă pe care o controla la un moment dat – Aduro Impex SRL -, având toate ”cărțile în mână”.

”După ce întocmește studiile de fezabilitate și plasează în caietele de sarcini anumite cerințe care vor duce la eliminarea firmelor concurente, se asociază cu alte firme, iar respectivele asocieri câștigă licitațiile. Este și arbitru, și jucător”, spun sursele Gândul.

Sursa: SEAP – ”Anunțuri atribuire Aduro Impex SRL”

DNA ar fi intrat pe fir, iar omului de afaceri i se pregătește un dosar

Aceleași surse Gândul dezvăluie că omul de afaceri Cezar Romică Șerban demonstrează o impetuozitate demnă de o cauză mai bună, lăudându-se pe o relație sus-pusă, taman la vârful MApN.

În virtutea acestei relații, Cezar Romică Șerban ar considera că este intangibil, numai că Parchetul Militar ar fi intrat pe fir, un dosar penal fiind în pregătire.

”Susține că cine se ia de el, se ia direct de Generalul… Acesta este unul dintre cei mai puternici generali din sistem. Cu alte cuvinte, omul de afaceri își permite să amenințe în stânga și în dreapta. Mai mult, ar avea pe «statul de plată» și alți generali din Ministerul Apărării Naționale, numai că această chestiune este deja cunoscută și se află pe punctul de a sări în aer. De altfel, procurorii DNA îi pregătesc o surpriză lui Cezar Romică Șerban, sub forma unui dosar”, au mai precizat sursele Gândul.

Sursa: SEAP – ”Anunțuri atribuire Specialist Consulting”

Licitație ”cu cântec” la baza aeriană Mihail Kogălniceanu?

Una dintre licitațiile în legătură cu care au apărut semne de întrebare în mass-media a fost cea organizată de Unitatea Militară 02523 cu numărul CN1028922, având ca obiect achiziția de servicii de proiectare și lucrări de execuție pentru un contract clasificat secret de serviciu pentru realizarea infrastructurii Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, cu un buget de 2,148 miliarde RON cu posibilitate de extindere până la aproximativ 4,3 miliarde RON.

Conform sursei citate mai sus, singura candidatură acceptată a fost cea a consorțiului româno-”austriac” Aduro Impex (lider), Bog’Art, Strabag, reprezentat de liderul său, compania românească Aduro Impex SRL, ”companie controlată de Romică Cezar Șerban”.

Autoritatea contractantă, pe tot parcursul organizării acestei licitații, potrivit sursei citate mai sus, ar fi încercat să favorizeze Aduro Impex (lider) – Bog’Art – Strabag prin solicitarea unei garanții de participare prohibitive – în valoare de 28,7 milioane de lei – garanție care, în mod neobișnuit, s-ar fi solicitat în faza întâi a licitației – cea de eligibilitate.

S-au solicitat 20 de cerințe de eligibilitate extrem de greu de îndeplinit de companii de sine-stătătoare, motiv pentru care candidații au fost împinși să intre în consorții nefirești, implicând companii locale care au avut ca unică valoare adăugată colaborarea anterioară cu beneficiarul (UM02523). Documentația de licitație ar fi încălcat în mod flagrant dispozițiile O.U.G. nr. 114/2011, aceasta conținând mai multe inadvertențe:

  • nu au fost acceptați terți susținători pentru experiență similară;
  • este încălcat principiul transparenței, în sensul că niciun participant nu a avut acces la documentele depuse de către competitorii direcți;
  • garanția de participare a avut o valoare care depășește maximum prevăzut de O.U.G. nr. 114/2011.

Autoritatea contractantă ar fi inițiat licitația în baza unui cod CPV care nu se corelează cu activitățile ce urmează a fi prestate. Pe parcursul procedurii, autoritatea contractantă ar fi emis o serie de clarificări/erate/decizii de suspendare, cu încălcarea flagrantă a dispozițiilor legale în materie. În toată documentația de licitație ar fi existat neconcordanțe majore cu privire la cerințele pentru subcontractanți, limitându-se posibilitatea participării la licitație în funcție de existența avizului de securitate pentru informații clasificate – aviz obținut probabil de la GRU…

Cine deține informații suplimentare despre acest subiect, ne poate scrie pe adresa de e-mail [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase