EXCLUSIV | O companie cu acționariat rusesc, favorizată, în mod suspect, într-o licitație MApN?! Etapele intermediare-surpriză și culoarul deschis Strabag, firma care are conexiuni cu oligarhul rus Oleg Deripaska (DOCUMENTE)

EXCLUSIV | O companie cu acționariat rusesc, favorizată, în mod suspect, într-o licitație MApN?! Etapele intermediare-surpriză și culoarul deschis Strabag, firma care are conexiuni cu oligarhul rus Oleg Deripaska (DOCUMENTE)
Publicat: 14/09/2022, 18:00
Actualizat: 14/09/2022, 18:32

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a organizat o ”licitație restrânsă”, desfășurată online, pentru atribuirea unui contract care are ca obiect ”servicii de proiectare, de asistență a proiectantului pe durata execuției lucrărilor, precum și execuția lucrărilor aferente realizării proiectului clasificat secret de serviciu «Realizare infrastructură în cazarma Mihai Bravu»”.

Valoarea estimată totală a acestui contract era, inițial, de 356.398.546 lei fără TVA, sursa de finanțare fiind chiar bugetul MApN. Potrivit informațiilor obținute în exclusivitate de Gândul, au apărut semne de întrebare referitoare la modul în care o asociere de firme – respectiv SC Strabag SRL (o firmă cu legături în Rusia), Aceti SRL și Pegasus Engineering SRL – a fost declarată câștigătoare, aceasta ”plusând” la capitolul ”valoare ofertată” cu aproape 7 milioane de euro, fără TVA.

Conform calendarului procedurii de atribuire, anunțul de participare a fost publicat pe data de 1 iunie 2022, termenul-limită de depunere a candidaturilor fiind 18 august 2022.

Pe data de 17 august s-a desfășurat ședința de ”descărcare/decriptare” a ofertelor depuse, iar la această ”procedură” s-au înscris 31 de operatori economici.

În această primă etapă a licitației, Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) a validat 5 ofertanți din cei 31 care se înscriseseră inițial.

Restul firmelor care s-au înscris la licitație ”nu au depus documentele de calificare și oferta de preț”, iar un operator economic s-a retras.

Ulterior, a fost verificată constituirea garanției de participare la licitație, fiecare operator economic validat depunând o garanție de participare de 7 milioane de lei.

În acționariatul SC Strabag SRL apare magnatul rus Oleg Deripaska

Invadarea Ucrainei de către armata Federației Ruse, pe 24 februarie 2022 , dar și sancțiunile care i-au vizat și îi vizează pe oligarhii ruși i-au determinat pe reprezentanții SC Strabag SRL să ofere explicații în legătură cu structura acționariatului acestei companii.

Astfel, în luna martie a acestui an, SC Strabag SRL a precizat – prin intermediul unui comunicat de presă – că dorește ”transparență” în ceea ce privește structura acționariatului său.

Majoritatea acţiunilor Strabag sunt deţinute de principalii acţionari austrieci – familia Haselsteiner şi Uniqa/Raiffeisen.

Aceştia îşi împart proprietatea printr-un acord de sindicat cu compania rusă MKAO Rasperia Trading Limited, care deţine 27,8% din acţiuni. Rasperia este deţinută de industriaşul rus Oleg Deripaska, cu o participaţie sub 50%”, s-a menționat în comunicatul Strabag.

Etapa a II-a a licitației – un singur candidat, rezultat previzibil

După ce comisia de evaluare a analizat ”documentele de clarificare” depuse inițial, ”răspunsurile la clarificările solicitate” și ”procesele verbale intermediare”, a fost întocmit un ”Raport intermediar al procedurii”, iar 4 din cele 5 oferte validate inițial au fost declarate ”inacceptabile”.

Oferta depusă de asocierea SC Strabag SRL + Aceti SRL & Pegasus Engineering SRL a fost admisă, iar firma cu acționariat rusesc a primit un ”culoar” către victorie.

Fără ”adversari”, asocierea SC Strabag SRL + Aceti SRL & Pegasus Engineering SRL a depus oferta tehnică și financiară, iar comisia de evaluare a trecut la examinarea acesteia.

După cum se poate observa mai jos, SC Strabag SRL + Aceti SRL & Pegasus Engineering SRL a venit cu o ”propunere financiară” surprinzătoare. La o valoare estimată (n.red. – se determină înainte de iniţierea procedurii de atribuire şi este valabilă la momentul iniţierii procedurii de atribuire) de 356.398.546 lei fără TVA, asocierea câștigătoare a ”pus pe masă” o valoare ofertată de 389.847.944,91 lei fără TVA, fiind vorba despre un ”plus” de 33.448.944,91 lei fără TVA.

Transformată în euro, suma este consistentă – peste 6,8 milioane de euro, iar bugetul alocat de MApN acestei investiții va fi suplimentat.

Iată și cifrele finale ale acestui contract atribuit SC Strabag SRL + Aceti SRL & Pegasus Engineering SRL, prezentate în exclusivitate de Gândul.

Comisia de evaluare: ”Singurul ofertant care a îndeplinit toate cerințele

Comisia de evaluare a prezentat și concluziile în urma analizei ofertei depuse de asocierea SC Strabag SRL + Aceti SRL & Pegasus Engineering SRL (care, cum se spune, a ”alergat” de una singură în etapa a II-a a licitației):

  • Propunerea financiară a fost elaborată în concordanță cu propunerea tehnică și cerințele caietului de sarcini.
  • Valoarea asistenței tehnice respectă ponderea minimă de 20% din totalul serviciilor de proiectare, impusă de caietul de sarcini.
  • Disponibilitatea fondurilor și angajamentelor bugetare pentru valoarea ofertată.
  • Acordul beneficiarului – Statul Major al Forțelor Aeriene – privind suplimentarea bugetului pentru obiectele primei faze de implementare.

În consecință, ”s-a propus atribuirea contractului singurului ofertant care a îndeplinit toate cerințele de calificare, care a depus o ofertă tehnică conformă”.

Astfel, asocierea SC Strabag SRL + Aceti SRL & Pegasus Engineering SRL a fost declarată câștigătoare a contractului care are ca obiect ”servicii de proiectare, de asistență a proiectantului pe durata execuției lucrărilor, precum și execuția lucrărilor aferente realizării proiectului clasificat secret de serviciu «Realizare infrastructură în cazarma Mihai Bravu»”.

Oleg Deripaska, printre cei mai bogați 20 de oameni ai Rusiei

Oligarhul rus Oleg Deripaska, prezent – prin compania MKAO Rasperia Trading Limited – în acționariatul SC Strabag SRL, este unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia, informații apărute în mass-media plasându-l în Top 20.

Magnatul rus, născut în ianuarie 1968, este miliardar, președinte al consiliului de supervizori al companiei Bazovîi element (Elementul de bază), fost președinte al En+ Group (cu afaceri în minerit, metale și energie) și fost președinte fondator al companiei Rusal, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu pe plan mondial și prima companie rusă listată la Bursa de Valori din Hong Kong (2010).

Pe site-ul personal, oligarhul rus menționează că a părăsit funcțiile executive la En+ Group și Rusal în 2018, dedicându-se ”activităților caritabile și sociale – dezvoltarea regiunilor și comunităților rusești, oferind sprijin pentru inițiative științifice, educaționale, culturale și sportive, răspunsul la schimbările climatice și drepturile animalelor”.

Deripaska a încercat, la un moment dat, să preia ”la pachet” și industria de aluminiu a României – vizând Alro Slatina, Alprom Slatina și Alum Tulcea, dar demersul său nu a fost încununat de succes.

În 2008, Deripaska a fost etichetat drept cel mai bogat rus. În același an, potrivit revistei Forbes, în clasamentul mondial al miliardarilor a ocupat locul 9, cu o avere estimată de 28 miliarde de dolari.

  • Cu o avere personală de 6,2 miliarde dolari în 2015, Deripaska se clasa pe poziția a 17-a în lista celor mai bogați oameni din Rusia.
  • În clasamentul mondial al miliardarilor, tot versiunea Forbes, la finele anului 2014, ocupa poziția 230, menținând-o până la 16 aprilie 2015.
  • În 2018 – având o avere personală de 6,7 miliarde de dolari – Deripaska a luat poziția a 19-a pe lista celor mai bogați oameni de afaceri din Rusia.
  • În clasamentul mondial al miliardarilor (conform revistei Forbes), el a ocupat locul 248 în același an.

”Mi-am început afacerea într-un moment neobișnuit din istorie. Țara în care m-am născut și am crescut dispăruse, deși noua țară nu era pe deplin formată. Primul mi-a dat o educație excelentă; al doilea mi-a dat șansa de succes”, scrie oligarhul rus pe site-ul său.

Începând cu 1 martie 2019, Oleg Vladimirovici Deripaska a ocupat locul 612 în clasament. Considerat un apropiat al președintelui Vladimir Putin, Deripaska, vizat de sancţiunile occidentale din cauza invadării Ucrainei, avea în 2022, potrivit Forbes, o avere de 1,7 miliarde de dolari, comparativ cu 3,8 miliarde în anul 2021.


Citește și:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția