EXCLUSIV | De la maxima istorică pentru o zi de ianuarie, la ninsori și viscol. „Au fost schimbări importante în structura maselor de aer”

EXCLUSIV | De la maxima istorică pentru o zi de ianuarie, la ninsori și viscol. Au fost schimbări importante în structura maselor de aer
Publicat: 27/01/2023, 15:47
Actualizat: 27/01/2023, 15:58

Ninsorile, viscolul și gerul i-au determinat pe meteorologi să emită mai multe atenționări cod portocaliu și cod galben în majoritatea zonelor țării. Temperaturile negative vin în contextul în care, săptămâna trecută, am avut cea mai caldă zi de ianuarie din istoria României. În 18 ianuarie, temperatura a ajuns la 22,5 grade Celsius la Turnu Măgurele. O săptămână mai târziu, valorile termice au fost și de -6 grade Celsius.

Meteorologii spuneau, acum câteva zile, pentru Gândul, că această creștere de temperatură mult peste normalul perioadei se datorează unei mase de aer cald care a pătruns și pe teritoriul țării noastre. Acum, însă, valorile termice se apropie de normal. Specialiștii spun că trecerea de la temperaturi de peste 20 de grade Celsius la temperaturi negative are o explicație.

„Au fost schimbări importante în structura maselor de aer. În luna decembrie și în prima jumătate a lunii ianuarie am fost sub influența unor mase de aer cald. Am avut abateri pozitive peste normă. Săptămâna trecută, atunci când am avut acel record, am fost sub influența unui aer cald venit dinspre Nordul Africii.

Treptat, dinspre Europa Nordică a coborât un aer mai rece și peste bazinul Mării Mediterane. Ulterior, acest aer rece a ajuns și în partea de sud-est a Europei, inclusiv peste țara noastră, și a înlocuit masa de aer cald. La momentul înlocuirii maselor, așa cum se întâmplă, s-au generat și cicloni responsabili cu precipitațiile din perioada aceasta, cu tendința ca mâine și poimâine să se ocludă (să ajungă la stadiul final – n.r.) pe partea de vest a Mării Negre”, a precizat, pentru Gândul, meteorologul Mihai Timu.

Cât de „vinovată” este încălzirea globală?

Climatologul Roxana Bojariu spune că există fluctuații de temperatură.

„Trecerea ne arată că avem și fluctuații în sistem, determinate de acest schimb permanent ce apare în sistemul complex format din ocean, atmosferă, suprafață de gheață. Trecerea s-a făcut de la o temperatură foarte ridicată la o temperatură aproape de normal. Acum, fluctuațiile au loc în jurul unor valori termice din ce în ce mai mari, iar aici este componenta încălzirii globale”, a spus, pentru Gândul, Roxana Bojariu.

Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe atenționări cod galben și portocaliu de ninsori valabile până duminică, 29 ianuarie.

„Până duminică dimineață avem mai multe atenționări în vigoare. Vorbim despre un cod galben pentru toate județele din Muntenia, Dobrogea, din jumătatea de sud a Moldovei, dar și Sud-Estul Transilvaniei. Din noaptea de vineri spre sâmbătă vor predomina ninsorile. În aceste zone, din loc în loc, se va depune un strat consistent de zăpadă.

De asemenea, vor exista și intensificări ale vântului cu viteze de 45-55 km la oră, viscolind ninsoarea. Există un cod galben și pentru Carpații Meridionali, de Curbură și Carpații Orientali. În plus, un cod portocaliu este valabil până duminică dimineață pentru județele Vrancea, Buzău, dar și pentru zona de munte a județelor Argeș, Dâmbovița și Prahova. Aici vor fi ninsori abundente și viscol”, a spus meteorologul Mihai Timu.

În București vor predomina precipitațiile sub formă de ninsoare umedă. Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie spun că temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative şi va oscila între 0 şi 2 grade Celsius, însă stratul de zăpadă depus ar putea ajunge și la 15 cm.

CITEȘTE ȘI:

ANM: Cod galben de ninsori și polei în mare parte din țară. Care sunt zonele vizate

CFR Infrastructură: Circulația trenurilor se desfășoară în condiții normale de iarnă. Toate magistralele feroviare sunt operaționale

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului