Cea mai caldă zi de ianuarie din istoria României. Temperatura a fost de aproape șase ori mai mare decât cea normală pentru o zi de iarnă. Care sunt explicațiile meteorologilor

Cea mai caldă zi de ianuarie din istoria României. Temperatura a fost de aproape șase ori mai mare decât cea normală pentru o zi de iarnă. Care sunt explicațiile meteorologilor
Publicat: 19/01/2023, 17:26
Actualizat: 19/01/2023, 17:31

Cea mai caldă zi de ianuarie din istoria României a fost miercuri 18 ianuarie, când temperatura a ajuns la 22,5 grade, la Turnu Măgurele, în plină iarnă. Recordul precedent fusese stabilit în 7 ianuarie 2001. Joi, Bucureștiul a depășit recordul precedent de temperatură, cu 20,8 grade înregistrate la stația Băneasa. Normalul pentru această perioadă ar fi între minus 3 grade Celsius în depresiunile Carpaților Orientali și în nordul Moldovei și până la 4 grade pe litoral și în sudul extrem al țării, spun meteorologii.

„Ieri s-a înregistrat un nou record pentru luna ianuarie, adică 22,5 grade Celsius, la Turnu Măgurele”, au spus specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie.

Meteorologii spun că această creștere de temperatură mult peste normalul perioadei se datorează unei mase de aer cald care a pătruns și pe teritoriul țării noastre.

O masă de aer cald a adus în sudul și sud-estul continentului temperaturi ridicate, iar începând de zilele următoare, valorile termice vor fi în scădere, însă se vor menține, în continuare, peste mediile climatologice.

Temperaturile vor fi mai ridicate față de cele normale pentru această perioadă. În mod normal, ar trebui să se înregistreze undeva la minus 3 grade Celsius în depresiunile Carpaților Orientali și în Nordul Moldovei și până la 4 grade pe litoral și în sudul extrem al țării”, au explicat aceștia.

Nici ziua de joi 19 ianuarie nu a adus temperaturi de iarnă, fiind stabilit un nou record de temperatură, de această dată pentru București.

„În București, la stația Băneasa, au fost înregistrate 20,8 grade Celsius, depășind temperatura înregistrată miercuri. Ieri au fost înregistrate 20,6 grade”, au spus meteorologii.

Până miercuri 18 ianuarie 2023, temperatura maximă absolută a lunii ianuarie în România a fost de 22,2 grade Celsius, înregistrată la Oravița, în data de 7 ianuarie 2001.

La București, maxima absolută a fost de 18 grade Celsius, înregistrată la stația meteorologică Bucureşti-Afumaţi, în 29 ianuarie 2002. Tot în anul 2002, dar pe 31 ianuarie, a fost înregistrată maxima absolută și la stația meteorologică Bucureşti-Băneasa, valoarea fiind de 17,1 grade Celsius.

Temperatura minimă absolută din ianuarie este și temperatura minimă absolută din România, aceasta fiind de minus 38,5 grade Celsius, înregistrată la Bod, în județul Brașov, în data de 25 ianuarie 1942.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Primele declarații ale lui Șerban Copoț și ale magicianului Robert Tudor, după bătaia de la...
FOTO. Imaginile momentului cu Mădălina Ghenea! Ce a făcut în loja iubitului bulgar, alături de...
VIDEO „S-a dus la fund”. O blindată Piranha a Armatei Române s-a scufundat în Dunăre...
Persoanele cele mai fascinante au această grupă de sânge. Ce spune despre tine grupa de...
Un şofer a încercat să fenteze coloana la graniţa cu Bulgaria. "Ia-o înapoi! Crezi că...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
10 mașini ce nu ar trebui să le cumperi niciodată la mâna a doua. Care...
VIDEO |Moarte tragică pentru un pilot român. Bărbatul s-a prăbușit cu planorul duminică seara
„Este ca un vierme de care nu scapi niciodată” Boala cu care Adrian Despot se...
BANCUL ZILEI. Vine Bulă acasă, iar Bubulina îl cercetează atent. Culmea, niciun fir de păr...
Baraj imens pe râul Nipro, lângă Herson, aruncat în aer. Rusia şi Ucraina se acuză...
Andreea Bălan îi dă fatala lui George Burcea! Dar să vezi cu ce
Supa MINUNE care PREVINE DIABETUL! INGREDIENTUL vedetă este chiar...
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Bobonete s-a umplut de bani. Afacerile care l-au îmbogățit
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Ce se întâmplă cu familia Vulpiței și a lui Viorel Stegaru. Zvonurile care circulă prin...