EXCLUSIV | Discuții halucinante din „azilele groazei”. Bătrânii erau bătuți, subnutriți, cu musculatura atrofiată. „Băi, ești nebună, e neagră toată!”

EXCLUSIV | Discuții halucinante din azilele groazei. Bătrânii erau bătuți, subnutriți, cu musculatura atrofiată. Băi, ești nebună, e neagră toată!
Peste 600 de persoane din centre sociale, relocate după controale. Căminele pentru vârstnici, adevărate pepiniere de făcut bani
Publicat: 06/07/2023, 13:48
Actualizat: 06/07/2023, 14:52

Ies la iveală noi detalii cutremurătoare în cazul „căminelor groazei.” Din interceptările anchetatorilor prezente în referatul cu propunere de arestare, consultat de Gândul, reiese că persoanele aflate în cele trei azile – cei mai mulți vârstnici, aflați în situații vulnerabile, dar și tineri cu dizabilități, care au nevoie de îngrijire specială – erau ținute și tratate în cele mai groaznice moduri.

Pe lângă înjurături, jigniri şi umiliri, pacienţii bolnavi şi cei cu dizabilităţi erau bătuţi crunt și puși la muncă forțată, paradoxal, chiar de către cei plătiți să-i îngrijească.

În anumite încăperi, erau ploşniţe, gândaci sau chiar păduchi, în timp ce persoanele cu dizabilităţi erau ţinute subnutrite, nespălate şi închise în camere.

Patru persoane arestate pentru terorizarea bătrânilor din ”azilele groazei”

Din cei 24 de suspecți duși la instanță cu propunere de arestare preventivă, patru au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, restul primind arest la domiciliu.

Cei patru inculpați arestați preventiv pentru 30 de zile sunt Ștefan Godei, administratorul unuia dintre cele două centre din Voluntari și Afumați pentru persoane vârstnice sau cu dizabilități care aparțin Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”, fratele acestuia, Dan Godei, coordonatorul unui alt centru pentru vârstnici al aceleiași asociații, Andrei Răzvan Țicu, șef serviciu în cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov, și Ovidiu Dumitra, fost polițist la Serviciul de Investigații Criminale din Poliția Ilfov, soțul Cristinei Dumitra, cea care administra una dintre afacerile căminelor de bătrâni din Voluntari și Ilfov, Centrul de Îngrijire și Asistență Casa Maria SRL și, ulterior, House Grandma Anastasia`s SRL.

Teroarea din centrele ”de îngrijire și asistență”. Bătrânii erau supuși unor tratamente inumane și degradante

Procurorii DIICOT au precizat în referatul prin care au cerut arestare preventivă pentru 24 de suspecți că „scopul real urmărit de membrii grupului infracțional, prin exploatarea beneficiarilor în modalitățile enumerate mai sus, a fost de a obține sume de bani necuvenite, prin decontarea unor servicii fictive sau neconforme (servicii de cazare, masă, îngrijire, servicii medicale și de recuperare sau de reintegrare socială, etc.) din fondurile alocate îngrijirii persoanelor cu dizabilități în bugetele direcțiilor și serviciilor de asistență socială organizate la nivelul unităților administrativ-teritoriaIe din zona București-Ilfov (DGASPC Ilfov, DGASPC Sector 3, alte direcții/servicii din cadrul primăriilor localităților Voluntari, Afumați, Ștefănești, Pantelimon)”.

Potrivit sursei citate,  angajații îi exploatau pe vârstnicii de care ar fi trebuit să aibă grijă, ținându-i ”în stare de aservire față de membrii grupului infracțional organizat, în vederea obținerii de către liderul grupării și a apropiaților acestuia a unor sume de bani, pe nedrept”.

Grupul infracțional organizat, constituit din noiembrie 2020

Anchetatorii au probe că, în județul . Ilfov, începând din noiembrie 2020, s-a constituit un grup infracțional organizat în scopul exploatării persoanelor cu dizabilități sau aflate în situații vulnerabile, prin folosirea SC Creativ Home Concept SRL.

Procurorii susțin că „exploatarea acestor persoane era realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea acestora supunându-i la executarea de activități (munci) în cadrul centrelor, prin exercitarea de acte de violență fizică, prin lipsirea acestora de hrană suficientă și adecvată nutrițional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, lipsa îngrijirii și asigurarea igienei persoanelor ce nu au capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire.”

Membrii grupului infracțional dispuneau după bunul plac de sumele de bani obținute

Anchetatorii susțin că Ștefan Godei era ajutat de funcționari de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov și de la DGASPC Sector 3 să primească preferențial persoane vârstnice sau cu dizabilități, pentru care erau alocate lunar sume mari pentru îngrijire și asistență. Odtă ajunși în centrele administrate de Ștefan Godei, care apațin Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”, bătrânii și adulții cu dizabilități nu primeau însă îngrijire și tratamente, ci erau bătuți, ținuți în mizerie, până făceau răni profunde pe corp, nehrăniți și fără medicamentele de care aveau nevoie.

„Adăpostirea beneficiarilor proveniți din sistemul social a fost realizată cu nerespectarea legii, fără a fi derulată o procedură transparentă de către DGASPC Ilfov, Godei Ștefan Cristian fiind sprijinit în acest sens de funcționarii instituției respectiv Țicu Andrei Răzvan și Popa Mihaela Bianca, dar și de funcționarii din cadrul DGASPC Sector 3, prin repartizarea preferențială de loturi de beneficiari, fără a fi organizate licitații publice conform prevederilor legale, ci prin încheierea unui contract de parteneriat”, se arată în referatul procurorilor.

Există date că membrii grupului infracțional au dispus în mod discreționar de sumele de bani obținute și prin alte fluxuri, respectiv: indirect de la beneficiari – prin cheltuirea veniturilor acestora din pensii și ajutoare sociale sau de handicap – și din sumele de bani plătite în baza contractelor încheiate cu aparținătorii acestor persoane, pentru îngrijirea acestora în cadrul centrelor.

Hrana oferită bătrânilor și persoanelor cu deficiențe din cele trei centre din Voluntari și Afumați vizate în ancheta DIICOT era de calitate precară, aceasta fiind preparată în integralitate în regie proprie, la ”Casa Cora”, sau parțial la Asociația ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”, contractele privind furnizarea de servicii de catering având numai un caracter formal, în vederea îndeplinirii condițiilor prevăzute în licențele de funcționare, potrivit anchetatorilor.

Cercetările au scos la iveală faptul că această hrană era preparată în condiții improprii, de către personal nespecializat, iar calitatea și cantitatea acesteia sunt foarte scăzute. Astfel, membrii grupării cu rol de execuție sunt implicați în prepararea acesteia, folosind alimente de slabă calitate, mesele fiind slab calorice și neadaptate regimului alimentar, uneori modul în care aceasta este gătită sau păstrată conducând la apariția unor probleme digestive generalizate în rândul beneficiarilor”, se mai arată în referatul procurorilor.

Bătrânii din ”centrele groazei” primeau mâncare rămasă de la pomeni sau alte evenimente

Pentru maximizarea profiturilor, liderii grupărilor infracționale au urmărit să aibă chelutuieli cât mai reduse cu alimentația persoanelor vârstnice sau cu dizabilități din centre, aducând din bucătăriile proprii mâncare rămasă în urma unor evenimente de familie private (pomeni) sau alimente pe care le aveau în exces sau de care nu mai aveau nevoie, fără să ține cont de starea sau termenele de valabilitate ale acestor produse, arată DIICOT.

Din cauza alimentației, dar și din lipsa mișcării fizice, efectuarea unor exerciții de recuperare sau a unui contact cu mediul exterior, mulți dintre beneficiari sunt subnutriți, au musculatura atrofiată sau au manifestat pierderi masive în greutate în intervale de timp foarte scurte, elocvent fiind cazul unui beneficiar de la CIAPAD Armonia (Centrul de Îngrijire şi Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități – n.r.) despre care familia a constatat că în doar câteva săptămâni slăbise 6 kg sau constatările echipelor de control ale ANPDPD și CRJ (Centrul de Resurse Juridice – n.r.)”, susțin anchetatorii.

Beneficiarii acestor centre erau ținuți în condiții inumane de cazare, aceștia fiind nevoiți să poarte articole de îmbrăcăminte suplimentare sau mai groase, din cauza faptului că spațiile interioare nu erau încălzite corespunzător în perioada sezonului rece, să stea în camere cu iluminare insuficientă, fără mobilier, în afara patului, care avea saltele făcut doar din burete învelit cu pânză.

O problemă existentă la toate trei centrele de îngrijire este infestarea spațiilor interioare, inclusiv a așternuturilor și a articolelor de îmbrăcăminte, de către plosnițe care se hrănesc cu sânge prin înțeparea repetată a tegumentelor beneficiarilor, creând o stare de disconfort permanentă beneficiarilor și fiind de natură să acutizeze patologiile preexistente ale acestora”, descriu procurorii condițiile în care erau ținuți bătrânii sau persoanele cu dizabilități din ”centrele groazei”.

Furtul de alimente și haine, o practică la nivelul „centrelor groazei”

Anchetatorii mai arată că cei mai mulți din angajații din cadrul acestor centre își însușeau fără drept diferite cantități de carne, conserve, pâine sau alte produse, acestea provenind din cumpărături făcute din fondurile centrului sau din pachetele aduse de aparținători pentru beneficiari.

Același lucru se întâmpla și în cazul hainelor provenite din pachetele aduse de aparținători, ajungându-se în situația în care persoanele vârstnice sau cu dizabilități din aceste centre aveau un singur rând de haine. Mai mult, pentru că nu existau schimburi adecvate, aceștia erau îmbărcați de multe ori cu hainele altora, de dimensiuni neconforme staturii fiecăruia.

Nu toți angajații centrelor erau însă de acord cu practicile din „azilele groazei.” Ba mai mult, unii erau chiar revoltaţi de modul în care colegii lor se purtau cu beneficiarii. În cadrul audierilor, angajaţii au povestit despre condiţiile în care erau ţinute persoanele cu dizabilităţi.

Interceptările din „azilele groazei”

În referatul procurorilor apar și mai multe înregistrări telefonice, în care suspecții povesteau între ei și își spuneau „oful” pentru care îi băteau pe vârstnini sau pe cei cu dizabilități:

”- Și esti pe (neinteligibil)?
-Da, i-am bătut p-ăștia de dimineață! I-am dat una lu’ unu…

– Poate-ți trage…
– Ce să dea, că le e frică de mine!

– De îți sparge fața…
– I-am dat eu lui!

– Treaba ta…
-M-am săturat, dar dă-i dracu, țipă cu noaptea în cap! Te chinui să le faci să mănânce, te chinui…ai dracu, țipă, i-am dat eu, na, să țipi, fir-ai al dracu, să ai de ce să țipi, să te satur!
(…)

– «De ce nu te ștergi mă, arde-te-ar focul, să te ardă pe mațe! Nesimțitul dracu’ ce ești! Ce e aicea, bă! »
– Lasă-l dracu’….ho…ho…

– Ce bă, animalu’ dracu’! «Ce… (pe fundal se aude un zgomot specific unei lovituri) fir-ați ai dracu’, să fiți cu plămânii voștri!»
– Aoleu…

– «De nenorociții dracului ce…»
– Adă-i altă pereche, nu vezi că s-a murdărit?!”

”DOMN: Ce faci, (neinteligibil)?
– Ce dracu, am jelit până acuma!

– DOMN: De ce?
– Păi cum, mă, tată, mă, una singură în 28 de nebuni…s-a bătut doi, aicea, unul m-a f…t în gură că nu i-am dat cafea, l-am omorât cu bătaia, p-ăla!

– DOMN: Foarte bine, fir-ar mă-sa a dracu!
– Da…

– DOMN: Și, ce ziceai, că ieși dimineață?
– Da, așa mi-a zis, dar, na…

(…)

– Auzi, am o întrebare la tine, după ce te întreb și îmi dai răspunsul, să te uiți pe whatsapp că ți-am trimis ceva urgent! Ia spune și mie, în seara aia, M. a bătut-o pe E. rău de tot?Măi, i-a dat, i-a dat la cur, i-a dat cu aia de inox!
– Fii atent…

– A…
– Îți spun un lucru, asta ne bagă la belele, știi de ce?

– A…
– Am ridicat-o pe E. să-i fac baie, am chemat-o pe A. să-i arăt altceva la E., că era cu spatele la A. și când se uită A., zice, vai, dar ce e pe ea și eu m-am speriat și când am întors-o, tu știi ce e pe ea, uită-te poza că o să vezi!

– Bine, o să mă uit… știu că i-a dat, știu că i-a dat numai la cur cu țeava aia, cotorul ăla de mătură…
Băi, ești nebună, mă S., mânca-ți-aș gura ta, că e neagră toată…fîi atent, S., că a fost pe tura ta și-ți bagă în cârcă, ascultă-mă ce-ți spun!”

Ce demoni ascundeau căminele de bătrâni cu nume de sfânt și „armonie”

Reamintim că la doar câțiva kilometri de București, peste o sută de persoane – cei mai mulți vârstnici, aflați în situații vulnerabile, dar și tineri cu dizabilități, care au nevoie de îngrijire și tratament special, au trecut prin umilințe și traume greu de imaginat și de îndurat.

Informațiile din ancheta polițiștilor și procurorilor DIICOT, care au făcut marți dimineață percheziții la trei centre private pentru persoane vârstnice sau cu dizabilități, finanțate din bani publici, sunt dureroase și cu un puternic impact emoțional, deoarece oamenii ținuți în aceste cămine erau bătuţi, înfometaţi şi puşi la muncă forţată, paradoxal, chiar de către cei plătiți să îi îngrijească.

Toate aceste situații care par subiectul unui film horror s-au întâmplat la trei azile ale „groazei”, aflate la mică distanță de București, în Voluntari și Afumați. În centrele ale căror nume te duc cu gândul către bunătate, grijă și smerenie – „Casa Cora”, „Armonia” şi Centrul „Sfântul Gabriel cel Viteaz” – erau peste 100 de persoane, ţinute în condiţii greu de imaginat și de acceptat.

Ancheta DIICOT, la câteva luni după dezvăluirile Centrului de Investigații Media

Pe 25 ianuarie 2023, o investigație realizată de Centrul de Investigații Media și Buletin de București scoteau la iveală faptul că DGASPC Sector 3 plătește lunar peste 30.000 de euro pentru un centru de îngrijire administrat de apropiați ai ministrului Familiei, Gabriela Firea, respectiv Centrului de Îngrijire și Asistență „Sfântul Gabriel cel Viteaz”.

Mai exact, potrivit surselor citate, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD) și Centrul de Resurse Juridice constataseră nereguli grave în funcționarea acestui centru.

Informațiile din investigația jurnaliștilor au scos la iveală faptul că Asociația „Sfântul Gabriel cel Viteaz” a fost înființată în 24 noiembrie 2020. În asociație apar Ecaterina Adriana Voicu, numită în 2017 la conducerea Centrului pentru Tineret București, dar și partenerul de viață al acesteia, Ștefan Godei, fost lider la tineretul social-democrat Ilfov. Scopul organizației prezidate de Godei este, conform documentelor de înființare, „îmbunătățirea calității vieții” și „lupta împotriva dispariției vieții.”

Conform unor rapoarte de monitorizare ale CRJ și ANPDPD, obținute de Centrul de Investigații Media și Buletin de București, Centrul ”Sfântul Gabriel cel Viteaz” era, de fapt, o vilă cu etaj și mansardă în care locuiau 27 de persoane cu probleme de sănătate severe. Pentru îngrijirea lor, DGASPC Sector 3 plătea peste 30.000 de euro lunar.

Banii ajungeau la asociația cu nume de sfânt inventat, care, la rândul ei, plătește o chirie lunară de 3.500 de euro pentru sutele de metri pătrați de casă, plus o curte generoasă.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Un fost polițist, reținut în dosarul „azilele groazei”. Din anchetator a ajuns soțul patroanei unui centru care teroriza bătrâni

„Azilele groazei” și oamenii nimănui, bătuți, înfometați şi puși la muncă forțată. Imagini șocante cu rănile bătrânilor din centrele cu nume de sfânt

Cum scăpau ”centrele groazei” de controale. O instituție găsea bătrâni în mizerie și mâncare expirată, o alta spunea că s-a ”remediat”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A...
Românii care nu și-au primit pensiile. Când vor fi livrate
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia