Cum scăpau ”centrele groazei” de controale. O instituție găsea bătrâni în mizerie și mâncare expirată, o alta spunea că s-a ”remediat”

Cum scăpau ”centrele groazei” de controale. O instituție găsea bătrâni în mizerie și mâncare expirată, o alta spunea că s-a ”remediat”
Sursa foto: IGPR
Publicat: 04/07/2023, 20:53
Actualizat: 05/07/2023, 02:13

Au încercat să-i scape de calvarul pe care l-au îndurat în ”căminele groazei”, dar n-au avut sorți de izbândă. Persoane care cunoșteau dezastrul din spatele ușilor închise ale centrelor unde vârstnicii erau chinuiți și înfometați au făcut reclamații la instituțiile responsabile. În urma acestor plângeri, trei centre din Ilfov au fost verificate, însă, în ciuda problemelor constatate, au continuat să funcționeze.

Descinderile polițiștilor de marți au vizat și trei centre pentru persoane vârstnice sau cu dizabilități din județul Ilfov, dintre care două ale Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz” – Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități, cu sediul în Afumați și Centrul de Îngrijire și Asistență, cu sediul în Voluntari – și unul care aparține societății House Grandma Anastasia`s SRL, respectiv Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice, cu sediul tot în Voluntari.

În urma unei sesizări, conducerea Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a făcut un control la Centrul de Îngrijire și Asistență din Voluntari, al Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”, în luna august 2022.

După verificări, s-au găsit o mulțime de nereguli, iar cei doi inspectori sociali care au mers în control au pus în vedere conducerii centrului să remedieze problemele constatate.

Bătrânii primeau ca hrană alimente expirate

Printre altele, s-a constatat că centrul funcționa fără autorizație sanitar-veterinară și, mai mult decât atât, bătrânii primeau ca hrană alimente expirate, motiv pentru care chiar în timpul controlului a fost sesizată telefonic Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Ilfov.

Centrul nu avea nici personal suficient raportat la numărul vârstnicilor care erau găzduiți, iar bătrânii trăiau în condiții total inadecvate: obiectele sanitare erau vechi și deteriorate, saltelele nu aveau huse de protecție, iar spațiul în care funcționa centrul necesita lucrări de reparații, dar și măsuri de igienizare.

Astfel, conducerii i s-a pus în vedere completarea schemei de personal, efectuarea lucrărilor de reparații, reamenajări, igienizare, înlocuirea obiectelor sanitare uzate sau deteriorate, procurarea huselor de protecție pentru saltele, amenajarea spațiilor de depozitare pentru toți beneficiarii și îmbunătățirea condițiilor de hrană.

”AJPIS Ilfov a monitorizat realizarea îndeplinirii măsurilor, iar în luna decembrie 2022 s-a constatat îndeplinirea acestora”, spun reprezentanții Ministerului Muncii, într-un răspuns la solicitarea Gândul.

Licența provizorie de funcționare a devenit definitivă

În ce privește Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități din Afumați, al Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”, inițial, a fost acordată o licență provizorie de funcționare, valabilă timp de un an.

Cu doar câteva zile înainte ca procurorii DIICOT și polițiștii să descopere ororile care se petreceau în acest centru, mai exact pe 29 iunie, i s-a acordat, însă, licența definitivă, pe o perioadă de cinci ani. Licența a fost obținută la propunerea Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov.

Probleme au fost semnalate și la Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități din Afumați. În luna noiembrie a anului trecut, Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a transmis sesizarea unui beneficiar al acestui serviciu, în urma căreia Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială a solicitat AJPIS Ilfov efectuarea unui control, care s-a desfășurat în perioada 9-15 noiembrie.

Unul din centre nu avea autorizație ISU

În urma verificărilor, s-a constatat că centrul nu avea autorizație ISU, că beneficiarilor nu li se respecta opțiunea de rezidență și că personalul nu era instruit conform nevoilor medicale ale unor persoane vârstnice.

Cele două centre au fost supuse unor acțiuni de monitorizare și control și de către Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD), care, la rândul său, a făcut o serie de recomandări care vizau îmbunătățirea condițiilor de viață ale rezidenților.

Rapoartele de monitorizare și control au fost înaintate în vederea verificării măsurilor către Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Ilfov si Sectorul 3, deoarece beneficiarii acestor servicii proveneau din instituțiile respective.

Potrivit documentațiilor primite de ANPDPD, măsurile și recomandările stabilite prin rapoartele de monitorizare și control au fost raportate ca fiind îndeplinite.

Un alt centru din Voluntari pierde licența în ianuarie, dar cere una nouă pe alt nume

Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice cu sediul în Voluntari, al societății House Grandma Anastasia`s SRL, a fost recent înființat, în locul unui Centru rezidențial de îngrijire și asistență persoane dependente, care a fost controlat de către inspectorii sociali din cadrul AJPIS Ilfov în perioada 4-5 ianuarie 2023.

Mai mulți bătrâni din centrele unde s-au făcut descinderile au avut nevoie de îngrijiri medicale sursă foto: Poliția Română

Verificările au fost făcute tot în urma unei plângeri adresate ANPDPD. Și aici, s-au găsit probleme, drept urmare au fost dispuse măsuri de remediere a abaterilor constatate: îmbunătățirea condițiilor de hrană, angajarea de personal calificat, realizarea planului de formare a angajaților, realizarea și consemnarea informărilor obligatorii privind beneficiarii, cât și angajații.

De această dată, furnizorului de servicii i-a fost retrasă licența de funcționare provizorie pentru Centrul rezidențial de îngrijire și asistență persoane dependente, dar chiar a doua zi a solicitat licență de funcționare provizorie pentru Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice.

Ministerul Muncii precizează că toate rapoartele de control întocmite în urma verificărilor au fost puse la dispoziția DIICOT, la solicitarea organelor de anchetă, încă de acum câteva luni de zile.

„Azilele groazei” și oamenii nimănui, bătuți, înfometați şi puși la muncă forțată

La doar câțiva kilometri de București, peste o sută de persoane – cei mai mulți vârstnici, aflați în situații vulnerabile, dar și tineri cu dizabilități, care au nevoie de îngrijire și tratament special, au trecut prin umilințe și traume greu de imaginat și de îndurat.

Informațiile din ancheta polițiștilor și procurorilor DIICOT, care au făcut marți dimineață percheziții la trei centre private pentru persoane vârstnice sau cu dizabilități, finanțate din bani publici, sunt dureroase și cu un puternic impact emoțional, deoarece oamenii ținuți în aceste cămine erau bătuţi, înfometaţi şi puşi la muncă forţată, paradoxal, chiar de către cei plătiți să îi îngrijească. Cine nu îndeplinea „ordinul” primit, era lăsat fără hrană și fără medicamente.

Anchetatorii au găsit la perchezițiile din cele trei vile 98 de persoane, care au fost evaluate medical la fața locului, ulterior fiind transportate la două spitale, pentru investigații amănunțite.

Georgiana Pascu, managerul programului „Pledoarie pentru Demnitate”, din cadrul Centrului de Resurse Juridice (CRJ) – cea care constatase nereguli grave în funcționarea Centrului „Sfântul Gabriel cel Viteaz” – spune, pentru Gândul, că descinderile în cele trei centre rezidențiale – unele private, dar finanțate din bani publici și în care sunt adulți cu dizabilități și vârstnici – reprezintă un argument în plus pentru ca Guvernul să adopte de urgență un Plan național de prevenire a tratamentelor rele, inumane și degradante, conform solicitării oficialilor de la Strasbourg.

Acești oameni ajung în aceste locuri fără ca autoritățile responsabile cu protecția drepturilor lor să fie sesizate și să fie atente. De ce spun asta? Pentru că avem, de exemplu, Agenția Națională de Inspecții și Prestații Sociale, avem agenții județene de inspecții, avem Direcții de Asistență Socială și Protecția Copilului, avem Ministerul Muncii, Poliție, Parchet. Nu sunt respectate norme elementare de drept, iar aici vorbim de chestiuni care țin de prevenirea tratamentelor inumane și degradante.

Spre exemplu, statul român solicită tuturor acestor instituții să sesizeze orice deces survenit survenit în aceste spații, fiind considerat deces suspect, survenit în condiții privative de libertate. Asta înseamnă că ar trebui să existe o cercetare, sesizată medicina legală și poliția, tocmai pentru că aceste persoane nu se pot plânge. În marea majoritate a centrelor în care noi am fost – iar aceste centre din Ilfov nu ne-au schimbat imaginea -, persoanele cu dizabilități nu au acces la telefon. Vă puteți imagina, acești oameni nu pot suna la 112, nu se pot plânge”, atrage atenția Georgiana Pascu.

Deși CRJ a sesizat toate autoritățile cu competență în materie, niciuna dintre acestea nu a dispus măsuri concrete față de aspectele sesizate, până la acest moment al perchezițiilor din ancheta DIICOT.

”Vorbim de ani de zile despre un malpraxis în asistență socială pe care nu îl documentează nimeni. Nu am văzut nicio sancțiune aplicată. Lăsăm oameni lipsiți de apărare la dispoziția unor privați, unii pot fi de bună-credință, alții nu. Cunoaștem și furnizori de servicii sociale, ONG-uri, cu care colaborăm foarte bine, dar care cred că sunt trei în toată țară și care nu au acces la aceste contracte, în acest regim cu autoritățile statului „, a mai spus Georgiana Pascu.


CITEȘTE ȘI:

„Azilele groazei” și oamenii nimănui, bătuți, înfometați şi puși la muncă forțată. Imagini șocante cu rănile bătrânilor din centrele cu nume de sfânt

Aparținătorii bătrânilor chinuiți în azile pot afla informații despre ei la un număr pus la dispoziție de poliție

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Răspuns final pentru Simona Halep. Se decide totul pe 5 iulie
Doliu la Hollywood. A murit un actor faimos din „Titanic” și „Stăpânul Inelelor”
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ