EXCLUSIV | Drama românului închis de 19 ani în Chile. „Am slăbit 22 de kg, am nevoie de proteză la șold, sunt șchiop și am dureri cumplite”

EXCLUSIV | Drama românului închis de 19 ani în Chile. „Am slăbit 22 de kg, am nevoie de proteză la șold, sunt șchiop și am dureri cumplite”
Clujeanul George Rusu a ajuns piele și os după ce a făcut greva foamei în închisoarea din Chile și nu a reușit să-și mai revină de atunci
Publicat: 26/09/2023, 09:00
Actualizat: 26/09/2023, 09:32

Și-a petrecut 19 ani din viață într-un penitenciar din Chile, unde a fost închis pentru trafic de droguri. De trei ani se luptă să fie transferat în România, iar luna viitoare își va afla soarta. Este povestea clujeanului George Rusu, care a făcut greva foamei 67 de zile pentru ca autoritățile chiliene să-l ia în seamă. A slăbit 22 de kilograme, a făcut artroză de nivel 4, are dureri cumplite, șchioapătă și necesită o proteză la șold. Suferința sufletească este însă mai chinuitoare decât cea fizică: tatăl său a murit fără să mai apuce să-și revadă fiul.

După 19 ani într-un penitenciar din Chile, George Rusu este doar o umbră a bărbatului în putere care a fost cândva. Avea 37 de ani când a fost condamnat la 30 de ani de închisoare pentru trafic de droguri, o pedeapsă care i-ar da frisoane și celui mai versat infractor, cu atât mai mult unui om care spune că a fost pedepsit mai aspru decât trebuia.

Este singurul european dintr-o închisoare cu 2.500 de deținuți, care au o singură regulă: cel mai puternic învinge. George Roșu a vorbit, pentru Gândul, despre ce înseamnă să fii închis într-un penitenciar din Chile, despre lupta pentru supraviețuire, dar mai ales despre tortura psihică greu de suportat.

”În pușcăriile de aici, în general, sunt câțiva morți pe săptămână în conflicte interne între deținuți. Există cuțite, arme albe în general, sulițe, tot felul de arme artizanale. Bătăile sunt foarte normale”, ne-a povestit George Rusu.

Nici el nu a fost scutit de un astfel de incident, care ar fi putut avea un final tragic.

”Cu ani în urmă, am fost atacat, dar oarecum am prevenit acest atac. Am putut să mă apăr prin forța mea fizică și am îndepărtat pericolul. Cel care m-a atacat a terminat destul de rău, în cele din urmă, iar autoritățile au vrut să mă judece pe mine pentru că m-am apărat”, ne-a mai spus clujeanul.

”Tatăl meu a murit așteptându-mă să mă îmbrățișeze”

Din 2019, George Rusu așteaptă să fie transferat într-un penitenciar din România. A fost la un pas să-și vadă visul cu ochii, în 2021, dar lucrurile nu au mers așa cum și-a dorit.

”Tratatul de la Strasbourg îmi dă posibilitatea să vin acasă ca să îmi continui pedeapsa, iar cererea mea a fost aprobată în iunie 2021 și transferul trebuia făcut în decembrie. Românii au anunțat că vor veni după mine, după care și-au schimbat părerea, iar cei de aici mi-au anulat transferul. Am luptat vreo doi ani și jumătate ca să obțin transferul respectiv. După aceea, a trebuit să încep din nou toate procedurile legale ca să cer transferul”, ne-a povestit românul.

George Rusu visa cu ochii deschiși la ziua în care își va strânge din nou tatăl în brațe, dar destinul nemilos nu a vrut să-i mai ofere această șansă. Tatăl lui s-a stins din viață înainte de a apuca să-și revadă fiul.

”Tatăl meu a murit acum 2 ani. A murit așteptându-mă să mă îmbrățișeze, a avut speranța că poate să mă vadă ajungând acasă și să mai fiu lângă el atât timp cât mai avea de trăit”, ne-a spus clujeanul, cu o durere în glas, pe care nu o poate masca.

”Nu le convine să le mor aici, în brațe”

Deși spune că a avut un comportament ireproșabil în toții ani petrecuți în închisoare, cu excepția incidentului în care a fost nevoit să se lupte pentru propria viață, autoritățile din Chile nu i-au acceptat nici eliberarea condiționată. George Rusu a fost dărâmat psihic de vestea că va rămâne în penitenciar, transferul în țară fiind anulat, iar eliberarea condiționată aparent imposibilă.

Ca un gest extrem, într-o ultimă încercare disperată de a mișca lucrurile, a intrat în greva foamei.

George Rusu spune că a fost luat în seamă de autoritățile din Chile abia după ce a apelat la un gest extrem: greva foamei

”Am făcut greva foamei, începând din luna martie a acestui an, timp de 67 de zile, abia după aceea s-au deschis câteva porți, s-au luat câteva măsuri, nu le convine să le mor aici, în brațe. După acest gest de sacrificiu, nu sunt bine deloc cu sănătatea. Am slăbit 22 de kilograme, am o mare problemă la coloană, am artroză avansată, de gradul 4, pentru care am nevoie de proteză la șold, sunt șchiop și am dureri cumplite pe partea dreaptă și stângă”, ne-a spus George Rusu.

Deși puțini oameni ar fi reușit să treacă peste toate piedicile de care s-a lovit George Rusu, românul și-a păstrat încă optimismul, din resurse numai de el știute.

”Am avut o înfățișare la Curtea de Apel Cluj referitor la transferul meu, dar decizia definitivă s-a amânat pentru luna octombrie. Am speranțe că o să se rezolve de data aceasta și până la sfârșitul anului sau începutul anului viitor să pot ajunge acasă”, ne-a mai spus clujeanul, care abia așteaptă să-și revadă cei doi băieți, dintre care unul este deja bărbat în toată firea.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Românul încarcerat 8 ani în China rememorează grozăviile trăite. Secretul terifiant al „păturicii roz” cu care era obligat să se învelească

Un român închis în Italia a fost găsit SPÂNZURAT în celulă. Bărbatul era acuzat că și-a ucis soția cu aproape 70 de lovituri de cuțit

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce alimente ultraprocesate cresc cel mai mult riscul de moarte prematură
Sebastian Dobrincu și Ioana Ignat și-au spus ADIO după 3 ani de relație. Motivul care...
Cristi Borcea are o „Valentina Pelinel mică”. „Doar că are ochii albaștri”
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Aurora Boreală a făcut spectacol, azi noapte, pe cerul României. Cum explică oamenii de ştiinţă...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce fotografie a postat Florin Piersic Jr. la scurt timp după ce tatăl lui a...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
TRUCUL pentru cea mai BUUUNĂ bere! E simplu și rapid
Decizie pentru toți cei care au BULETIN DE IDENTITATE. Schimbarea anunțată astăzi, 11 MAI
Românii, striviți de prețuri. Un obicei banal a devenit un lux
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Postarea controversată făcută de Florin Piersic Jr. în timp ce tatăl lui se află la...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Cercetătorii au descoperit un nou tip de celulă în ficat