EXCLUSIV | Fiica lui Rudel Obreja scrie o carte despre tatăl său. ”A murit lucid, dar nu mai putea vorbi în ultimele minute din viață”

EXCLUSIV | Fiica lui Rudel Obreja scrie o carte despre tatăl său. ”A murit lucid, dar nu mai putea vorbi în ultimele minute din viață”
Leyla spune despre tatăl său, Rudel Obreja, că a fost mai mult decât un părinte pentru ea foto: arhivă personală
Publicat: 24/08/2023, 08:00

Au avut o relație tată-fiică absolut specială, care continuă spiritual chiar și dincolo de viața de apoi. Leyla Obreja, fata cea mare a lui Rudel Obreja, nu vrea să se resemneze cu gândul că părintele său a lăsat în urma lui o imagine controversată, pe care o consideră nedreaptă. Tânăra lucrează la o carte biografică despre tatăl ei, pe care, dacă lacrimile care îi curg atunci când o scrie nu i-ar încetini ritmul, ar vrea să o publice la anul.

Când vorbește despre marele fost boxer de performanță și fost președinte al Federației Române de Box, Rudel Obreja, fiica sa din prima căsnicie, Leyla (34 de ani), are lacrimi în ochi.

Moartea tatălui său, la doar 57 de ani, i-a lăsat în suflet o durere de o intensitate pe care cuvintele nu o pot reproduce fidel. Pe de o parte, a fost durerea firească a pierderii premature a unui părinte, iar pe de altă parte, a fost contextul nefericit în care acesta și-a trăit ultimele luni din viață.

Rudel Obreja a aflat că este bolnav de cancer când era închis în Penitenciarul Jilava. La acea vreme, în ciuda cererilor făcute de familia sa, fostul pugilist a fost eliberat din penitenciar pentru a putea fi tratat într-un spital civil după mai mult de o lună.

În semn de respect și dragoste pentru omul căruia îi datorează totul, Leyla, care lucrează la Parlamentul European, a început să scrie o carte despre tatăl său.

”Am considerat că publicul merită să înțeleagă cine era el ca om de țară, pentru că și-a iubit mult țara, ca om de familie și ca om de box. Este cunoscut ca un personaj controversat prin prisma «Galei Bute», dar nu vreau să rămână așa în memoria publicului”, a spus, pentru Gândul, Leyla Obreja.

Tânăra s-a apucat de scris în urmă cu o lună, fiind ajutată de un scriitor cu experiență, al cărui nume nu vrea să îl divulge deocamdată.

Prin biografia tatălui său, o carte cu o mare încărcătură emoțională, Leyla își retrăiește o parte din cele mai fericite, dar deopotrivă cele mai triste momente din viața sa.

Va publica și corespondența dintre ea și tatăl său, când acesta era închis

Nu de puține ori se întâmplă să fie nevoită să se întrerupă din scris pentru că lacrimile amare o împiedică să ducă un pasaj până la capăt.

”Am scris vreo 20 de pagini. Este un proces lent, cartea trebuie făcută cu meticulozitate. Mi-e greu emoțional, mă opresc la fiecare paragraf și plâng. El era încarcerat când a primit diagnosticul terminal, vă dați seama ce traumă să fie singur când a primit acest diagnostic?

Când am plecat la Bruxelles, știam că moare. Suferea foarte mult și avea dureri. Am avut o ultimă discuție cu el, ne-am strâns în brațe și mi-a spus să am încredere în mine. Tata a murit lucid, dar nu mai putea vorbi în ultimele minute din viață. Ultimele cuvinte pe care mi le-a spus au fost: «Te iubește tata!», urmate de ceea ce am găsit eu potrivit să îi spun pentru a-l lăsa să plece lin și ușor și pentru a-i mulțumi pentru tot ce a făcut pentru noi”, a povestit Leyla despre ultimele momente petrecute alături de tatăl său.

Leyla, pe vremea când era doar o copilă, alături de tatăl său, într-o vacanță petrecută în Las Vegas. Sursa foto: arhiva personală

În cartea despre viața lui Rudel Obreja, fiica sa va publica și corespondența dintre ea și tatăl său când acesta se afla în penitenciar.

”Noi ne-am scris multe scrisori. Este interesant pentru public să vadă chinurile prin care a trecut un om nevinovat. Eram fata lui, față de mine nu avea de ce să se prefacă, noi nu aveam secrete și dacă ar fi fost sa fie vinovat, mi-ar fi spus-o. Acum, publicul are ocazia să se convingă că a fost un om condamnat pe nedrept.

Este o scrisoare la care mă întorc mereu, pe care mi-a trimis-o de ziua mea și în care mi-a mulțumit că a avut șansa să-mi fie tată, că l-am ales pe el. De când a murit, simt că mă plimb cu o gaură neșlefuită în piept. A fost sufletul meu pereche, aveam o comunicare excelentă, aici este golul, era mai mult decât un părinte pentru mine”, a mărturisit Leyla Obreja, care crede că are o conexiune cu tatăl ei chiar și dincolo de moarte.

”Am un dialog cu el, îi simt prezența”

Leyla simte că are un sprijin în părintele său, chiar dacă fizic acesta nu mai este lângă ea să-i fie sfătuitor atunci când trebuie să ia decizii importante.

”Am o poză cu el, lângă care aprind o lumânare de fiecare data când mă gândesc la el. De ziua lui, când am aprins lumânarea, în ceara care s-a topit s-a format o inimioară. Personalitatea lui se manifestă. Am un dialog cu el, îi simt prezența. Mă tot gândesc ce o fi fost în sufletul lui că a trebuit să ne lase, mai ales pe frații mei mai mici. El era foarte credincios și cred că s-a lăsat împăcat în voia lui Dumnezeu”, a mai spus Leyla.

Leyla Obreja vrea ca banii încasați din vânzarea cărții să ajungă la bolnavii de cancer de pancreas. Sursa foto: arhiva personală

Banii care se vor încasa din vânzarea cărții vor fi donați bolnavilor de cancer de pancreas. Astfel, Leyla vrea să le dea o mână de ajutor oamenilor aflați în suferință, la fel cum și alții l-au ajutat pe tatăl ei în perioada în care acesta era bolnav.

”Dacă aș fi fost acolo, tata nu ar fi putut să moară împăcat”

În exclusivitate pentru Gândul, Leyla Obreja a acceptat publicarea unor pasaje din cartea pe care o scrie despre tatăl său, Rudel Obreja.

”- Mă aude? am spus eu.
– Da, da, te aude.
– Tata, te iubesc!

Iar tata, care deja nu mai putea vorbi, mi-a făcut cu ochiul. Am închis telefonul și peste vreo jumătate de oră, am primit vestea că a murit.

Am simțit că îmi ia foc pielea și că mă sprijin brusc în două bețe de chibrituri care vor colapsa sub presiunea unei asemenea dureri. Aș fi putut să fiu lângă el, așa cum mă sfătuiau toți să o fac, dar nici eu, nici el nu ne-am dorit asta. A fost un acord tacit pe care l-am semnat, să nu fiu prezentă acolo când o să plece. Prin lipsa mea, l-am lăsat să își ducă la capăt menirea de a mă proteja de un eveniment traumatizant, l-am lăsat să îmi fie părinte pentru ultima dată și mi-am îndeplinit și eu misiunea de a avea grijă de mine de acum încolo, când el nu o să mai fie.

Poate că pentru alți oameni ar fi fost mai normal să fiu prezentă, să țip, să plâng, să pledez, să mă manifest isteric, dar pentru noi, așa trebuia să se întâmple, pentru că dacă aș fi fost acolo, tata nu ar fi putut să moara împăcat sub ochii mei, iar eu nu aș fi putut să-l las vreodată să plece”.

Fostul pugilist Rudel Obreja a murit în 12 martie 2023, la vârsta de 57 de ani, după ce a trecut prin momente foarte grele în ultimele luni de viață.

Rudel Obreja, cu doar câteva luni înainte să se stingă din viață, Sursa foto: arhiva personală

Rudel Obreja a fost eliberat din închisoare pentru trei luni, pe 22 iulie 2022, pentru a se trata de cancer. Ulterior, în luna octombrie, Obreja a cerut autorităților să-l lase să părăsească țara pentru a se trata de cancer. Avocatul său spunea atunci că starea de sănătate a fostului pugilist se agravase în ultima jumătate de an.

Fostul mare campion și, apoi, președinte al Federației Române de Box avea de ispășit o pedeapsă de cinci ani de detenție, fiind condamnat în 2015 la 8 ani de închisoare pentru evaziune fiscală, în dosarul „Gala Bute”. Evenimentul fusese organizat în 2011, cu ocazia meciului dintre Lucian Bute și francezul Jean Paul Mendy.

Născut pe 6 august 1965, la Galați, Obreja a fost medaliat cu bronz la Campionatul Mondialul din 1989 și cu argint la Europeanul din 1989.
De asemenea, a fost multiplu câștigător al Centurii de Aur și al titlului național.


CITEȘTE ȘI:

FOTO | Ultimele imagini cu Rudel Obreja în viață. Fostul pugilist ajunsese de nerecunoscut

Soția lui Rudel Obreja, ACUZAȚII grave: Analizele de la închisoare l-au scos clinic sănătos. La fiecare vizită, eu vedeam că se „topeşte” / A fost la cabinetul medical de nouă ori și i s-a dat „No-Spa”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
S-a produs marea ÎMPĂCARE. Simona HALEP nu părea în stare: Securea e îngropată
Reapare un produs dispărut de 50 de ani. Reapare un produs dispărut de 50 de...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice