EXCLUSIV | Poliția Rutieră, în alertă după ce zeci de permise false au fost vândute pe internet. Actele sunt foarte bine făcute

Publicat: 22 11. 2023, 07:00
FOTO - Caracter ilustrativ

Polițiștii bucureșteni sunt în alertă după ce o grupare specializată în falsificarea permiselor de conducere a lansat, pe Facebook, o campanie publicitară agresivă. Ofertele sunt lăsate la vedere, fără pic de discreție, iar eventualii clienți sunt anunțați că permisele „vor fi introduse în baza de date  a prefecturii”, motiv pentru care vor fi „perfect valabile.”

În anul 2008, ofițerii Direcției Generale Anticorupție (DGA) au destructurat o rețea formată din 22 de polițiști piteșteni, care, pentru sume care puteau ajunge până la 10.000 de euro eliberau permise de conducere pe care le introduceau în sistem.

După ce rețeaua a fost desființată, iar permisele eliberate contra cost au fost anulate, treptat s-a dezvoltat o adevărată mafie a permiselor false. Mai întâi, s-au vândut niște așa-zise permise internaționale, tipărite în Ucraina, înainte de războiul cu Rusia.

Există și două cazuri care au fost intens mediatizate. Primul care a fost prins cu un astfel de permis a fost Mircea Băluș, zis Mircea Nebunu, care a fost deja condamnat, iar al doilea a fost fotbalistul Florinel Coman, de la FSCB, încă cercetat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Lehliu Gară.

Pe acest fond, internetul a început să fie bombardat de oferte de vânzare a unor permise de conducere false

Surse judiciare au precizat că primele carnete de șofer false care au ajuns să fie comercializate pe piața românească, erau copii bine făcute după permisele englezești. Ulterior, falsificatorii au reușit să producă matrițe pentru cele românești, după care au lansat o campanie publicitară.

Falsificatorii au făcut două grupuri de Facebook, unul intitulat „Permis de conduire”, iar al doilea „Permis de conducere”. Cu toate că au un administrator comun, cele două grupuri lasă impresia că sunt în concurență. Dialogurile cu eventualii clienți sunt generate automat cu ajutorul inteligenței artificiale.

„Deci domnule, permisul de categoria B este 720€, deci, dacă sunteți de acord cu prețul, spuneți-mi că avem nevoie de câteva informații despre dvs. pentru a vă putea lansa cererea de permis la prefectură”, sună anunțul făcut pe grupul „Permis de conduire.”
Pe de altă parte, prețul pe grupul „Permis de conducere” este mai mare, cu 180 de euro.
„Permisul de categoria B costă 900 EUR și suntem de încredere pentru a vă ajuta să obțineți permisul în 7 zile dacă știți deja să conduceți bine”, transmit aceștia.

Permisele false reprezintă un pericol mortal

Întrebați de ce prețul este mai mare decât al concurenței, există pregătit un răspuns standard prin care potențialul client este anunțat că permisul de 720 de euro este un fals ordinar, iar cei care îl folosesc riscă pușcăria.
„Pe aceste site-uri vei avea licențe false și vei fi în închisoare dar la noi vei avea licența reală înregistrată în baza de date a Poliției și recunoscută de statul român. Ne veți furniza următoarele informații pentru producerea documentului dumneavoastră. 1. Nume ……. 2. Prenume ……. 3. Data nasterii……. 4. Locul nasterii…… 5. cartea ta de identitate) …. 7. Semnătură… (Semnă pe hârtie albă simplă și trimite imaginea semnăturii ca atașament) 8. Poza cu tine (fă-ți o fotografie clară cu ambele urechi vizibile și trimite-o ca atașament.) 9. Adresa de domiciliu detaliata pentru livrare”, spun falsificatorii.
Pentru a fi mai convingători, aceștia au postate și numeroase mesaje, chipurile trimise de presupuși clienți mulțumiți care spun că și-au primit permisele în plic.
Poliția este în alertă, în condițiile în care persoanele care se urcă la volan fără să cunoască regulile de circulație pot reprezenta un pericol mortal atât pentru ei cât și pentru ceilalți participanți la trafic.
Numai anul trecut, în București, polițiștii Brigăzii Rutiere au depistat 16 permise de conducere false.
CITIȚI ȘI: