EXCLUSIV | Prof. dr. Streinu-Cercel, despre cei care vor să-și testeze anticorpii înainte de a se vaccina, fie că au trecut sau nu prin boală: ”Pierd vremea!”. Aflați și când se pot vaccina împotriva SARS-COV 2 cei vaccinați anti-HPV

Prof. dr. Streinu-Cercel, despre cei care vor să-și testeze anticorpii înainte de a se vaccina

Planul de imunizare împotriva HPV, care oferă protecție împotriva cancerului de col uterin se desfășoară, după cum se știe la nivel național încă de anul trecut. 2020 a fost, însă, un an al pandemiei globale, iar problema contagiozității cu variantele de SARS COV-2 apărute ulterior, cum este DELTA, în acest început de toamnă, ridică întrebări pentru mulți dintre părinții care vor să-și vaccineze copiii anti-coronavirus, dar care au fost vaccinați și împotriva HPV.

Aceștia nu știu dacă este bine să îi vaccineze anti-COVID după ce copilul a primit vaccinul HPV. Drept urmare, GÂNDUL l-a contactat pe prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, parlamentar și președinte al Comisiei de Sănătate din Senat, pentru a afla răspunsul la această dilemă.

”Sigur că toți copiii sau persoanele care s-au vaccinat sau urmează să își facă vaccinul împotriva HPV pot face și vaccinul împotriva SARS-Cov2. Pot face la două săptămâni de la prima doză de  vaccin HPV. În mod normal, la două săptămâni de la administrarea unui vaccin poate fi făcut altul. E valabil și pentru băieți și pentru fete”, a declarat prof. dr. Streinu-Cercel.

Medicul Adrian Streinu-Cercel: ”Nu are semnificație dacă au trecut prin boală sau nu”

O altă întrebare la care am primit răspuns de la reputatul medic infecționist se referă la testarea anticorpilor. Multe persoane, la această oră, sceptice cu privire la pandemie și la coronavirus, se gândesc serios, în acest debut de val 4, să se vaccineze, dar vor mai întâi să-și testeze anticorpii chiar dacă au trecut sau nu au trecut prin boală și sunt, deocamdată, nevaccinați.

Cu ce ajută această testare a anticorpilor înainte de a decide dacă e cazul să te vaccinezi?

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel explică foarte clar: “Pierd vremea. Pentru că nu are semnificație dacă au trecut prin boală sau nu. Dacă au trecut prin boală, își consolidează anticorpii și e foarte bine, dacă nu, sunt mult mai protejați împotriva acestei boli. Este simplu. Repet, pierd vremea!

România, statistică îngrijorătoare

Conform statisticilor ultimilor doi ani, România se afla pe primul lor în Europa în ceea ce privește numărul de decese cauzate de cancerul de col uterin, în ciuda faptului că leziunile pre-canceroase din colul uterin se pot detecta uşor la un examen Papanicolau, care este decontat de casa de asigurări. Dar și aici există scepticism sau, pur si simplu, neglijență și lipsă de educație sanitară.

Vaccinarea HPV – decontată acum – se face între 12 şi 14 ani. În acest perioadă, s-a constatat că răspunsul sistemului imunitar este cel mai bun, iar vaccinul protejează timp de 20 de ani.

Medicii de specialitate au explicat în numeroase declarații publice că și pacientele infectate cu tulpinile 16 și 18 se pot imuniza în fața HPV, ele fiind considerate înalt oncogene.