EXCLUSIV | Românii, îngrijitori-model pentru bătrânii din Italia. „Nu se pune la îndoială o reclamație. Pui viața cuiva în pericol, răspunzi!”

EXCLUSIV | Românii, îngrijitori-model pentru bătrânii din Italia. Nu se pune la îndoială o reclamație. Pui viața cuiva în pericol, răspunzi!
Peste 600 de persoane din centre sociale, relocate după controale. Căminele pentru vârstnici, adevărate pepiniere de făcut bani
Publicat: 21/07/2023, 10:00

Silvia Dumitrache, preşedintele Asociației Femeilor Românce din Italia, stabilită de peste 20 de ani în Peninsulă, a vorbit pentru Gândul despre cum își tratează italienii seniorii aflați în centrele sociale, mulți dintre ei îngrijiți chiar de către românii care au luat calea străinătății, în căutarea unui trai mai bun. Deși au existat și în Italia cazuri care au șocat opinia publică prin gravitatea lor, lucrurile sunt compensate de controalele riguroase, de legi și de regulamente clare.

„Cine greșește, răspunde”, spune românca stabilită în Italia. Și, mai presus de toate, o reclamație nu este niciodată pusă la îndoială de autoritățile italiene, care se sesizează și iau măsuri imediate într-o anumită speță.

Silvia Dumitrache mărturisește că se aștepta la o altă reacție a societății civile din România, după dezvăluirile din dosarul „azilele groazei”. Credea că vor urma ieșiri masive în stradă ale celor care nu se rezumă la mentalitatea „ce bine că nu mi s-a întâmplat mie, nu sunt eu cel lovit de o asemena situație” și știu că așa nu se va schimba nimic în bine, dar realitatea de după dezvăluirile cutremurătoare a arătat că este foarte mult indiferență în societate.

Comunitatea românească din Italia numără aproximativ 1,2 milioane de cetățeni rezidenți, fiind cea mai numeroasă comunitate străină din Italia.

Silvia Dumitrache, preşedintele Asociației Femeilor Românce din Italia. Sursă: Facebook

„În România, există legislație, dar nu se respectă”

Silvia Dumitrache spune că a fost un șoc să vadă ce se întâmpla în spatele ușilor închise din ”azilele groazei” din România, abuzuri care au durat luni până la o intervenție a autorităților.

Și chiar dacă România nu este un caz singular cu astfel de orori, Italia având la rândul ei situații care au șocat, diferența este că autoritățile italiene nu pun la îndoială o reclamație venită de la familia unui bătrân despre abuzuri și nu cer o mulțime de dovezi până să intervină.

”Nu că nu mi-aș fi imaginat că asemenea lucruri se petrec în realitate, pentru că uneori se petrec și în Italia. Au fost cazuri anchete, care au șocat pur și simplu opinia publică, dar s-a intervenit imediat, au fost puse camere de supraveghere.

Oricum, pacienții, cetățenii, sunt tutelați, pentru că nu se pune la îndoială o reclamație sau o observație a unui membru din familie referitor la modul în care este tratat bătrânul, membrul de familie, în Italia. În schimb, în România, la orice instituție te duci, trebuie să te juri pe Dumnezeu că este adevărat și să aduci dovezi care să-i convingă pe cei cu care vorbești, nu care să convingă în general.

A fost oribil tot ce s-a întâmplat (în ”azilele groazei” din Ilfov – n.r.). Au urmat și alte realități, din alte azile. Nu există controale. Legislație există, dar nu se respectă. Tot ce a apărut este cutremurător, nu numai ce fac persoanele care au legături în lumea politică, ci care sunt acoperite de lumea politică”, susține românca.

Silvia Dumitrache este de părere că, după astfel de cazuri cutremurătoare, oamenii trebuie să se coalizeze și să ceară în stradă schimbări de la politicieni, însă realitatea a arătat că societatea este indiferentă.

„Este cutremurătoare și reacția societății civile, foarte multă indiferență. Eu mă așteptam, așa cum a fost și la Colectiv, într-un fel, să iasă lumea în stradă, cu mic, cu mare, pentru că puteam să fim oricare dintre noi în astfel de situații, nu doar cei loviți acum. Din păcate, lumea nu s-a coalizat și nu a ieșit în stradă ca să pună presiune pe toată clasa politică. Așa-zisa politică din România nu are nicio legătură cu cetățeanul și nicio legătură cu realitatea”, a mai spus românca.

„În Italia, sunt mai multe persoane care îngrijesc un pacient”

Din experiența și din expertiza sa, din postura de preşedintele al Asociației Femeilor Românce din Italia, Silvia Dumitrache spune că în Italia se dau concursuri grele pentru a ocupa un post într-un centru social și fiecare răspunde pentru ceea ce face.

Mai mult, în Italia, românii sunt foarte apreciați pentru munca și seriozitatea lor, iar regula este una simplă: „Vrei să rămâi acolo și să câștigi un ban, trebuie să respecți regulile țării în care ești”.

„Am și fost în astfel de instituții (azile, centre sociale – n.r.), destul de costisitoare cele private. Dar, indiferent unde te duci, răspunderea este răspundere. Asta este ceea ce diferențiază nu numai Italia de România, unde este un sat fără câini, fiecare face ce vrea, pentru că, indiferent ce se întâmplă, nimeni nu răspunde. Lucru care nu se întâmplă în Italia, pentru că se dau concursuri grele, iar posturile nu sunt multe.

Sunt plătite corespunzător muncii, pentru că este greu să gestionezi o astfel de persoană cu probleme medicale, de o anumită vârstă. Însă, nu se lucrează mai mult de 6-8 ore, nu ai mai mult de șase pacienți în grijă. Sunt mai multe persoane care îngrijesc un pacient, adică unul se îngrijește, să zicem, de curățenia corpului, altul de starea de bine, altcineva de curățeania locului.

Da, se fac lucruri pe bune și fiecare răspunde de ceea ce face. Eu am fost contactată de o doamnă, o româncă de-a noastră, care a avut o situație delicată într-un azil la care lucra. O persoană de care se îngrijea a alunecat și a căzut. Familia persoanei a dat-o în judecată imediat, iar instituția la care lucra, bineînțeles că s-a activat imediat și nu a mai putut să lucreze acolo. Nu există aranjamente de genul ăsta, pentru că, dacă pui viața cuiva în pericol, răspunzi”, mărturisește românca, stabilită de peste 20 de ani în Italia.

„Sunt niște amenzi atât de usturătoare de nu le uiți toată viață”

Cât despre năravul binecunoscut al românilor, care pare că se schimbă atunci când merg într-o altă țară, Silvia Dumitrache recunoaște că nu prea există loc de întors, pentru că, altfel, ești înlăturat din comunitatea respectivă, iar amenzile pe care le poți primi – unele deloc de neglijat – nu sunt doar în teorie.

„Își schimbă năravul (românii ajunși în altă țară – n.r.), pentru că nu au încotro. Este de notorietate că importantă este culoarea locală. Dacă într-un stat, cetățenii se comportă într-un anume fel, iar tu nu respecți codul general, ești înlăturat. Vrei să rămâi acolo și să câștigi un ban, trebuie să respecți regulile țării în care ești.

Și asta fac românii. Și să știți că românii sunt foarte bine apreciați în Italia, și lucrătoarele din aziluri, dar nu numai. Au locuri de muncă bine plătite, cele care vor să lucreze cu contract de muncă. Este atmosfera, este țara în care trăiești, sunt regulile, emoția comunității, care ți se imprimă în țara în care trăiești.

Italia, să știți că nu este un exemplu. Sunt state în care lucrurile funcționează mult mai bine, cum ar fi, de pildă, Elveția sau cum este în Germania, din punctul acesta de vedere. Sunt niște amenzi atât de usturătoare de nu le uiți toată viață. Nu stă nimeni la bunul simț comun. Sunt reguli și dacă nu le-ai respectat, primești niște amenzi de nu mai faci niciodată vreo greșeală„, susține Silvia Dumitrache.

„Nu este vorba numai de bătrâni, asta este o bombă cu ceas”

Povestea bătrânilor din centrele sociale nu este singura „bombă cu ceas” existentă în sistem. Soarta copiilor, lăsați în orfelinate și în centrele sociale, cu părinți plecați în străinătate ar trebui de asemenea să facă subiectul unor investigații și analize aprofundate, mai spune Silvia Dumitrache.

Cetățenii trăiesc într-un stat, nu suntem de capul nostru. Ni se impun anumite lucruri sau au de câștigat numai șmecherii, după cum se vede. Și cu copiii orfani este la fel de grav.

Copiii care trăiesc în orfelinate, copiii cu părinții plecați în străinătate, rămași în case gestionate de stat și unde fetele sunt traficate și ajung să fie mame minore. Toate sunt legate, nu este vorba numai de bătrâni. Asta este o bombă cu ceas. Este vorba de mentalitate și de atitudine”, susține românca stabilită în Italia.

S-a deschis „Cutia Pandorei” în centrele sociale din România, adevărate afaceri bănoase

Situația din cele trei centre din Ilfov pentru persoane vârstnice sau cu dizabilități, denumite, după perchezițiile DIICOT, „azilele groazei și ale terorii”, a deschis Cutia Pandorei în ce privește felul în care sunt tratați cei care au nevoie de îngrijire specială și ajung în centre private care funcționează cu bani publici.

Umilințe, bătăi crunte, muncă forțată și înfometare, sunt situațiile reale din ”azilele groazei”, descrise în referatul procurorilor DIICOT, prin care au trecut cele peste 100 de persoane aflate în centrele din Voluntari și Afumați.

Deși cu mult timp înainte ca procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism să înceapă ancheta și să descindă în ”azilele groazei” au existat o serie de reclamații către instituțiilor responsabile, paradoxal, după fiecare control, lucrurile, bifate ca fiind aparent în regulă, continuau să funcționeze.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Dezvăluiri șocante din ”azilele groazei”. ”A bătut-o folosind o bară din inox cu care a lovit-o peste spate și fese”

EXCLUSIV | Pacienți de la Bălăceanca, torționari la ”azilele groazei”: ”Avea mână liberă să bată alți pacienți, tuturor le era frică de el”

EXCLUSIV | Schema prin care Ștefan Godei „aranja” controalele la „azilele groazei.” „Să miroasă frumos, să nu fie găsiți în zdrențe”

EXCLUSIV | Discuții halucinante din „azilele groazei”. Bătrânii erau bătuți, subnutriți, cu musculatura atrofiată. „Băi, ești nebună, e neagră toată!”

EXCLUSIV | Un fost polițist, reținut în dosarul „azilele groazei”. Din anchetator a ajuns soțul patroanei unui centru care teroriza bătrâni

Cum scăpau ”centrele groazei” de controale. O instituție găsea bătrâni în mizerie și mâncare expirată, o alta spunea că s-a ”remediat”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Schimbări uluitoare de vreme. Anunțul de ultimă oră de la ANM
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Oana Moșneagu, însărcinată? Toată lumea a observat burtica: ”Vine bebe”
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Pionierii zborului cu echipaj uman