EXCLUSIV | Soacra unei vedete PRO TV și un furnizor pentru festivalurile mari de muzică electronică, acuzați de apartenență la un grup infracțional! Ei sunt presupuși artizani ai unei ”mașinațiuni” frauduloase cu ramificații în paradisuri fiscale (SURSE)

EXCLUSIV | Soacra unei vedete PRO TV și un furnizor pentru festivalurile mari de muzică electronică, acuzați de apartenență la un grup infracțional! Ei sunt presupuși artizani ai unei ”mașinațiuni” frauduloase cu ramificații în paradisuri fiscale (SURSE)
Publicat: 05/05/2022, 13:38
Actualizat: 06/05/2022, 10:08

Procurorii DIICOT, împreună cu lucrători de poliție judiciară, efectuează un număr de 28 percheziții domiciliare în București și județele Ilfov, Tulcea, Cluj, Giurgiu și Ialomița într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat. Membrii acestei grupări ar fi comis infracțiuni de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave: spălare de bani, abuz în serviciu și șantaj.

Surse judiciare contactate de GÂNDUL au declarat, ÎN EXCLUSIVITATE, că între persoanele vizate de mega-ancheta financiară s-ar afla soacra unei vedete care joacă în seriale românești difuzate de postul Acasă TV, dar și un furnizor pentru festivalurile mari de muzică electronică, Corneliu Ladin.

Vedeta a cărei soacră e vizată de anchetă – potrivit acelorași surse – ar fi Ecaterina Ladin, cea care apare în serialul popular difuzat de Pro TV, ”Las Fierbinți”.

Aceleași surse mai spun că soacra vedetei și Corneliu Ladin ar urma să fie aduși la audieri alături de alte 11 persoane identificate de anchetatorii de la crimă organizată pe firul afacerii care a produs un prejudiciu de zeci de milioane de lei OTP Bank.

”Liderul grupării infracționale este Raisa Ladin, mama lui Corneliu Ladin, care primea tot ceea ce venea din Rusia, ea fiind mandatarul unei companii off-shore. A falsificat actele și a început să tragă banii. În toată această afacere au fost implicați și 2 avocați, un executor judecătoresc și personal bancar. În ultima perioadă, în toată această afacere erau implicați cetățeni ucraineni care ”trăgeau” bani în baza unor contracte de împrumut”, au transmis sursele judiciare pentru GÂNDUL.

Grupul infracțional, constituit în 2021

Potrivit DIICOT, acest grup infracțional a fost constituit în luna august a anului 2021, fiind organizat ”în scopul obținerii prin mijloace frauduloase a sumei de aproximativ 16 milioane de USD, sumă aflată în conturile deschise la o unitate bancară din România (n.red. – OTP Bank) de către un client al băncii, respectiv o companie înregistrată într-o jurisdicție offshore”.

Începând cu luna august 2021 – ulterior dispunerii de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a ridicării măsurii asiguratorii a popririi instituită în perioada 17.03.2015 – 16.08.2021 asupra conturilor companiei înregistrate într-o jurisdicție offshore -, ”membrii grupării au organizat și pus în executare un amplu mecanism financiar menit să asigure inducerea în eroare a instituției bancare”.

”Membrii grupării au folosit mai multe înscrisuri falsificate (respectiv mandate și procuri certificate prin apostilă falsificate în care era atestată calitatea nereală de împuternicit pe conturile societății a liderului grupului) sau care nu erau apte să justifice din punct de vedere legal, comercial sau economic transferul/retragerea din conturi a fondurilor bănești (contract de mandat cu titlu oneros falsificat, contract de asistență juridică încheiat cu un avocat și pus în executare, în mod formal, prin intermediul unui executor judecătoresc, contracte de consultanță financiară fictive, al căror obiect nu a fost prestat în realitate).

Toate aceste documente au fost menite să justifice formal transferurile de sold/viramentele în conturile pretinșilor prestatori de servicii juridice/financiare”, a mai transmis DIICOT.

Sumele obținute, supuse unui amplu proces de spălare a banilor

Acțiunile de inducere în eroare a unității bancare au fost posibile și ca urmare a:

  • încălcării dispozițiilor legale prevăzute în Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului și Regulamentul BNR Nr. 2/2019, privind prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului care reglementează modalitatea de actualizare a datelor clienților în evidențele unităților bancare,
  • prin acceptarea de informații nereale și înscrisuri falsificate, în contextul în care era evident ”caracterul incomplet, contradictoriu și neclar al acestora”.

”Acționând în această modalitate, grupul infracțional organizat a indus în eroare unitatea bancară din România și a determinat factorii de decizie ai acesteia să aprobe în lunile noiembrie și decembrie 2021 plăți în valoare totală de 70.156.151,72 lei, din conturile clientului băncii în conturile membrilor grupului infracțional organizat sau în alte conturi controlate de aceștia”, mai precizează reprezentanții DIICOT.

Ulterior, sumele obținute au fost supuse unui amplu proces de spălare a banilor, fondurile obținute prin mijloace frauduloase din conturile firmei offshore fiind împărțite și transmise către mai multe conturi bancare, operațiune urmată de retragerea de sume în numerar, cumpărarea unor imobile sau autoturisme de lux, plata creditelor/creditarea companiilor unde membrii grupului sau apropiați ai acestora erau acționari, acordarea unor împrumuturi fictive unor persoane fizice de cetățenie română, moldoveană, ucraineană și rusă, precum și transferuri cu o valoare neobișnuit de mare în raport cu obiectul tranzacțiilor (de exemplu, contracte de cesiune părți sociale cu o valoare nominală de 50 de lei în schimbul sumei de aproximativ 3.390.000 USD, antecontracte de vânzare – cumpărare).