EXCLUSIV | Statul nu-și mai permite să-i întrețină la pușcărie pe traficanții de droguri. Pedepse de 15 ani, reduse până la 2 ani și 6 luni – surse

EXCLUSIV | Statul nu-și mai permite să-i întrețină la pușcărie pe traficanții de droguri. Pedepse de 15 ani, reduse până la 2 ani și 6 luni - surse
Publicat: 02/10/2022, 14:19

O analiză a procurorilor DIICOT cu privire la deciziile definitive ale instanțelor în ceea ce privește pedepsirea infracțiunilor de trafic de droguri a scos în evidență o tendință a judecătorilor către sentințe mai blânde, orientate către minim. În același timp, mulți traficanți, unii extrem de periculoși, sunt plasați în arest la domiciliu sau control judiciar, după numai câteva luni de arest preventiv.

După scandalul public generat de numărul mare de dosare penale pentru deținere de droguri întocmite la Festivalul SAGA, organizat, la începutul lui iunie, pe Arena Națională, autoritățile au admis că fenomenul drogurilor a fost scăpat din mână. După festival, bilanțul a fost un mort de supradoză, doi tineri internați în stare gravă, peste 100 de dosare pentru deținere de stupefiante și s-au deschis alte patru dosare, in rem, pentru trafic de droguri.

Pe acest fond, o analiză a DIICOT a evidențiat că magistrații care pedepsesc infracțiunile asimilate criminalității organizate hotărăsc pedepse care nu îi descurajează pe traficanți.

Surse judiciare au dezvăluit, pentru Gândul, că, pe hârtie, pedeapsele pentru traficul internațional de droguri de mare risc sunt între 7 și 15 ani, în timp ce pentru traficul intern de stupefiante din această categorie încadrarea este de 5-12 ani.

Totuși, sunt numerose situații în care traficanții ajung, în final, să fie condamnați la pedepse de doi ani și jumătate sau chiar și mai puțin.

Sursele citate au menționat, în acest sens, că la baza acestei situații se află, pe de o parte, legislația permisivă și, pe de altă parte, unele recomandări pe care magistrații le primesc în legătură cu acordarea unor pedepse mici, pentru a reduce costurile cu întreținerea deținuților.

Ajuns în fața instanței, traficantul de droguri începe prin a-și recunoaște fapta, iar așa beneficiază din start de o reducere de 30 la sută. Din 15 ani, rămâne dintr-o dată cu 10. Apoi, face și un denunț, iar pedeapsa i se reduce, din nou, la 5 ani. Dacă face și al doilea denunț, rămâne cu o condamnare definitivă de 2 ani și 6 luni, din care, dacă este cuminte, face o treime și pleacă acasă”, au explicat sursele citate.

Pe de altă parte, spun anchetatorii, la nivelul instanțelor ar exista și unele recomandări către acordarea de condamnări mici, pentru a se face astfel economie cu întreținerea deținuților, în condițiile în care costurile pe care statul le are cu un pușcăriaș sunt de aproximativ 3.000 de lei pe lună.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului