EXCLUSIV | VIDEO De ce se blochează politicile de dezvoltare a agriculturii românești? „Am 33% din totalul fermierilor la nivel european și nu produc decât 3%”

Publicat: 01/02/2023, 20:31

Politicile de dezvoltare a agriculturii românești sunt blocate de lipsa expertizei din minister, susține președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Nicu Vasile. Acesta a declarat că, fără o strategie agricolă națională, nu se poate vorbi de profitabilitate. Mediul privat nu ar asigura decât 42% din cheltuielile lunare ale statului, 58% fiind împrumuturile externe.

Nicu Vasile a vorbit pentru Gândul despre consecințele lipsei unei viziuni agricole pentru România, cauzată de ”neștiința” celor din Ministerul Agriculturii. Președintele LAPAR a amintit și de o discuție pe care a avut-o cu Petre Daea, în care l-ar fi avertizat pe ministru că, fără comasarea terenurilor, nu va putea reface sistemul de irigații.

„Nu văd absolut niciun fel de schimbare”

Deși a purtat discuții cu partidele politice în vederea dezvoltării agriculturii, președintele LAPAR mărturisește că politicienii au fost receptivi la discuții, dar nu au făcut nimic ulterior. O altă problemă de care se lovesc fermierii, susține Nicu Vasile, este faptul că în minister nu există specialiști care să seteze obiective agricole pentru România:

”La o parte din subiecte, partidele au fost receptive, dar nu le regăsesc în practică, dovadă toate aceste acțiuni. Acțiunea pe care am făcut-o eu a fost în anul 2020, iar acum suntem în 2022, nu văd absolut niciun fel de schimbare, absolut niciuna.”

Întrebat dacă în Ministerul Agriculturii nu există specialiști, Nicu Vasile a răspuns fără să stea pe gânduri: ”În mod sigur, nu. Dovadă, faptele.”

Problema principală legată de lipsa rezultatelor din agricultură pare a fi tocmai lipsa specialiștilor în acest domeniu:

”Noi de regulă suntem specialiști pe un domeniu pe care nu am fost pregătiți. M-am uitat pe Eurostat, am rămas surprins, la nivelul agriculturii din România nu sunt decât 3% specialiști. 97% sunt nespecialiști. Cum pot eu să fac performanță?”

Președintele LAPAR a mai declarat că, în minister, discuțiile se blochează ”în neștiință”, iar politicianul român vede doar latura populistă a agriculturii:

”Eu cred în viitorul agriculturii și al României numai că trebuie să fim ceva mai profesioniști și nu atât de populiști. Politicianul român nu vede partea economică, el nu vede decât partea populistă, ceea ce este un mare dezavantaj.”

Seceta, o altă temă abordată de Nicu Vasile, a scos la iveală faptul că, deși la preluarea mandatului a promis repararea sistemului de irigații, ministrul Daea a fost înștiințat de faptul că nu se pot face irigații în zone fragmentate:

”Din moment ce nu discuți de comasare degeaba cumpărăm utilaje chiar și de 1 milion de euro, purtătoare de dobânzi și de asigurări, ca și sume imense, în condițiile în care nu ai rentabilitate pe ele. Chiar am discutat și cu domnul ministru Daea și l-am întrebat, cum poate face el irigații pe zona aceasta fragmentată? N-ai cum”, a declarat Nicu Vasile.

Lipsa unei strategii agricole sporește gradul de îndatorare al fermierilor români

României pare că îi lipsește atât strategia agricolă, cât și o organizare eficientă. Nicu Vasile consideră că premierul ar trebui să ceară profitabilitate ministerelor, deoarece țara noastră a rămas mult în urma celor europene:

”Am 33% din totalul fermierilor la nivel european și nu produc decât 3%, iar Olanda are 0,5% și produce 6,4%. Germania are 2,6% din totalul fermierilor și produce 14%, iar Franța nu are decât 4% și eu discut să vină fermieri. De ce? Să vând iarăși grâul care nu înglobează profitabilitate? Și cine îmi vinde grâul? Cinci firme mari la nivel național, care nici măcar nu sunt românești,” subliniază președintele LAPAR problema lipsei de profitabilitate în agricultura românească.

Nicu Vasile a atras atenția și asupra datoriilor fermierilor români, dar și a gradului de îndatorare a statului:

”Tu ai venit la guvernare ca să crești nivelul de trai al populației, al celor care te-au votat având încredere în tine că o vor duce mai bine. Păi dacă tu-l îndatorezi, cum să o ducă mai bine? Va veni și scadența acestor împrumuturi. Cum le vei da înapoi? Aveți răspunsul din moment ce eu nu v-am lăsat dumneavoastră posibilitatea de a crea plus valoare?

Mediul privat din România nu asigură decât 42% din totalul cheltuielilor lunare ale statului. 58% sunt împrumuturi externe.”

Urmăriți interviul integral:

VEZI ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Dezastru în agricultură. România a ajuns să importe mere și pește. Carnea de porc este 90% din străinătate, după distrugerea fermelor din cauza pestei

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Efectul postului intermitent asupra metabolismului. Rezultatele testelor pe voluntari
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”