EXCLUSIV VIDEO | Masa de Crăciun a românilor, cu carne de porc din import. Doar 20% din carnea pe care o cumpărăm din magazine pentru sărbători este de la producătorii români 

Publicat: 14 12. 2022, 11:00
Actualizat: 14 12. 2022, 11:01

This browser does not support the video element.

Sărbătorile de iarnă se apropie și cum românii respectă tradițiile, vor pune pe masa de Crăciun și de Revelion friptură, tobă, caltaboș, lebăr și alte preparate din carne de porc. Producătorii spun că, deși cererea crește în luna decembrie, carnea de porc nu va lipsi din magazine, însă ea va fi doar 20% autohtonă, restul va fi din import, din cauza pestei porcine africane, care a golit fermele românești. 

“Interesul a fost, este și cred că va fi foarte mare în continuare, pentru că, știți, există o vorbă, pentru români, cea mai bună carne de pasăre e porcul. Ca atare, având această tradiție de consum a cărnii de porc în perioada sărbătorilor de iarnă, de regulă, în fiecare an, a fost o creștere a cererii”, spune, pentru Gândul, Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR).

Oamenii vor avea și în acest an carne de porc proaspătă în galantare, însă nu din România. Fermierii din țară nu mai pot asigura decât un mic procent din carnea proaspătă românească. Conform datelor oficiale, țara noastră asigură în acest moment doar 20% din carnea de porc proaspătă pentru consum.

“Aici nu intră în calcul sacrificările pe autoconsum, adică porcii care se taie în gospodăriile populației. În realitate, nimeni nu știe câți porci sunt acolo sau cât se taie în gospodăriile populației”, precizează președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România.

Carnea de porc nu va lipsi din magazine. “Când cererea este mare, cresc importurile”

În condițiile în care, în luna decembrie, cresc vânzările de carne de porc, pentru că românii vor să pregătească tradiționalele produse pentru Crăciun și Revelion, aceasta nu va lipsi din magazine, dar cel mai probabil nu va fi de la producătorii români, ci din import.

“În continuare, carne de porc va fi, chiar dacă nu produsă în România. Pentru că importurile, în această perioadă de cerere ridicată, cresc foarte mult.

Românii consumă în continuare carne de porc și în cantități, aș spune, în creștere, chiar dacă, din păcate, datorită pestei porcine africane care ne-a răvășit fermele în ultimii cinci ani și jumătate, multe dintre fermele românești nu mai pot produce și au rămas goale”, a adăugat Ioan Ladoși.

“Cât costă un kilogram de carne de porc la producător și de ce prețurile se dublează în magazine”

Prețul unui kilogram de carne de porc diferă foarte mult de locul din care este achiziționată, diferențele fiind foarte mari între piața micului crescător și fermele comerciale.

„Piața românească a cărnii de porc este, practic, fragmentată în două părți mari: piața micului crescător și piața cărnii de porc produsă în ferme comerciale autorizate sanitar-veterinar. Raportul dintre cele două este cam egal, chiar poate în favoarea micilor crescători. Din acest motiv, avem și două categorii de piețe aferente fiecărui segment.

Pe de o parte, piața micului crescător, unde la acest moment se vând porcii în viu undeva între 16-18 lei/kg. Prin comparație, fermele comerciale, la acest moment, din ce îmi transmit colegii, au un preț de vânzare la poarta fermei, în viu, undeva la 9,50 lei. Deci este o diferență majoră între cele două categorii de prețuri”, a explicat Ioan Ladoși.

Diferențele de preț vin și din faptul că micii fermieri pot face vânzări directe, în timp ce fermele comerciale pot vinde legal carnea doar către abatoare, de unde se adaugă mai multe costuri, iar carnea ajunge în magazine la prețuri mult mai mari decât cele de la poarta fermei.

“Ca atare, aici intervine abatorul, apoi procesatorul și retailerul, până ca animalele noastre sau carnea acestora să ajungă în galantarele din toată țara”, a mai spus președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România.