Există pericol de HOLERĂ la Marea Neagră, după distrugerea barajului din Ucraina? Ministrul Mediului: Riscul este minim

Există pericol de HOLERĂ la Marea Neagră, după distrugerea barajului din Ucraina? Ministrul Mediului: Riscul este minim
Foto: MEDIAFAX/FOTO (caracter ilustrativ)
Publicat: 16/06/2023, 17:29

Un grup de lucru tehnic interinstituțional va continua monitorizarea calității apei Mării Negre din zonele turistice, potrivit unei decizii anunțate vineri de Ministerul Mediului (MMAP). În prezent, spune ministrul Mircea Fechet, analizele și măsurătorile efectuate de specialiști indică un pericol minim de contaminare a apei de îmbăiat cu agenți biologici sau chimici care să pună sănătatea turiștilor în pericol. 

„Concluzia generală prezentată de specialiști este aceea că, în prezent, după ce au fost colectate toate datele, nu există niciun indiciu care să ridice semne de întrebare, toți parametrii măsurați situându-se în limitele normale pentru această perioadă.
De asemenea, luând în considerare imaginile satelitare prezentate, distanța între gura de vărsare a Niprului și apele teritoriale românești, deplasarea maselor de aer și a curenților marini, temperatura și salinitatea apei, specialiștii preconizează că riscul ca sănătatea oamenilor, a mediului ecosistemelor din acvatic sau calitatea apei de îmbăiere să fie în pericol, este minim. Cu toate acestea, vom continua să monitorizăm în ritm alert toți parametrii și suntem pregătiți să intervenim la cel mai mic semn de pericol”, a declarat ministrul Mircea Fechet, la finalul unei întâlniri de lucru pe acest subiect.

Vineri, la sediul #MMAP, a avut loc o întâlnire de lucru cu autoritățile responsabile de monitorizarea și protecția apelor Mării Negre, în contextul distrugerii barajului Kahovka de pe râul Nipru (Ucraina) și a consecințelor acestui eveniment.

La întâlnire, au participat secretarii de stat Ionuț Sorin Banciu și Dan Chiru, directorul general al #ANAR Sorin Lucaci, precum și reprezentanți ai MMAP, Ministerului Transporturilor, Administrația Națională Apele Române, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, Institutul National De Sănătate Publică și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”.

Apa mării va fi monitorizată în permanență de specialiști

În cadrul discuțiilor, s-a convenit constituirea unui grup de lucru tehnic interinstituțional care să continue monitorizările. Astfel, ANAR împreună cu #ICDM ”Grigore Antipa” vor intensifica determinările fizico-chimice atât la stațiile hidrometrice de coastă, cât și în largul Mării Negre. De asemenea, reprezentanții #INSP, împreună cu #DSP Constanța și Tulcea, vor continua monitorizările microbiologice zilnice, pentru a identifica orice eventual risc pentru sănătate.

Reprezentanții de la Ministerul Transporturilor si Infrastructurii România au prezentat capacitatea de intervenție pentru combaterea eventualelor fenomene de poluare, fiind pregătiți să intervină în orice moment.

Discuție bilaterală cu ministrul Mediului din Bulgaria

Ulterior întâlnirii, ministrul Mircea Fechet a avut o discuție bilaterală, în sistem videoconferință, pe același subiect, cu ministrul mediului din Bulgaria, Julian Popov. Demnitarul din statul vecin și-a exprimat îngrijorarea asupra apariției, în spațiul public, a mai multor informații fără fundament, care ar putea genera un sentiment de panică în rândul populației, în contextul în care și specialiștii bulgari care monitorizează situația au ajuns la concluzii similare cu cele exprimate de experții români.

Cei doi miniștri au convenit ca autoritățile româno-bulgare să realizeze un schimb de informații și să colaboreze de fiecare dată când situația o va impune. În cazul în care vor apărea elemente noi, cei doi demnitari vor relua discuția la începutul săptămânii viitoare, în marja lucrărilor Consiliului de Mediu de la Luxembourg, la care ambii vor participa.

Sfatul medicului: cum minimizăm riscul de a ne contamina

În contextul în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis un avertisment privind riscul de transmitere a holerei și altor boli în urma distrugerii barajului din Ucraina, specialiștii în sănătate publică au transmis o serie de sfaturi pentru turiștii care își vor petrece vacanța pe litoralul românesc.

Astfel că românii nu știu dacă să mai meargă la Marea Neagră, indiferent că este vorba despre litoralul autohton sau Bulgaria ori Turcia.

”Pericolul este foarte mic. Și cred că ar trebui spus foarte clar că oamenii trebuie să își facă vacanțele și este bine să meargă pe litoralul românesc! Fără discuție că nu există un risc real care într-adevăr să le pună sănătatea în pericol.

În primul rând, în Ucraina, chiar dacă agentul patogen este prezent în mediu, nu există niciun caz de holeră declarată. Deci lucrurile sunt clare. În plus, chiar dacă la un moment dat am putea identifica acea bacterie care dă holera și la noi, riscul tot este mic pentru că aici putem discuta de cazuri izolate sau putem să discutăm de situația în care nu avem infecție activă.

Am primit de mai multe ori următoarea întrebare: dacă la un moment dat găsesc agentul patogen în apă și eu merg să fac baie, cât de mare este riscul? Răspunsul este că riscul este mic pentru că doar în mod accidental voi veni în contact cu apa pe care să o înghit într-o cantitate mică. Nu este o doză infectantă și atunci riscul de a mă îmbolnăvi este mic.

Și un alt lucru important de spus. Să știți că, dintre cazurile de holeră, este adevărat că nu am mai avut de 30 de ani, cele mai multe înseamnă forme ușoare, asimptomatice. Acele cazuri dramatice despre care citeam cu foarte multă vreme în urmă sunt foarte rare. Adică situația care ne pune viața în pericol… Asta nu înseamnă că nu trebuie să fim prudenți, nu înseamnă că nu trebuie verificată calitatea apei și lucrul ăsta trebuie să se întâmple”, a explicat medicul Adrian Marinescu la Antena 3 CNN.

Acesta a mai atras atenția și asupra riscului de răspândire a altor boli.

”Trebuie să știți că acel conflict din Ucraina nu înseamnă doar holeră. Sunt multe boli infecțioase despre care nu mai vorbeam în ultima vreme și care ar putea reveni! Vorbim de difterie, de poliomielită, de hepatite și exemplele ar putea să continue. Deci prudența trebuie să existe și faptul că autoritățile internaționale, vorbesc în primul rând de OMS, au avut o reacție rapidă, din punctul meu de vedere este un lucru bun. Vă aduceți aminte că în pandemie ne-am fi dorit să avem această reacție rapidă. Deci faptul că acest lucru se întâmplă acum eu zic că este de bun augur și înseamnă, de fapt, prudență și monitorizare și pentru perioada care urmează”, a mai spus medicul infecționist.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...