Specialiștii avertizează! Fără scăldat în Marea Neagră?! Pericolul ascuns dintre valuri

Specialiștii avertizează! Fără scăldat în Marea Neagră?! Pericolul ascuns dintre valuri
Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 15/06/2023, 13:31

Specialiștii avertizează! În sezonul estival 2023 ar putea fi interzis scăldatul în Marea Neagră?! Pericolul pândește dintre valurile înspumate ale mării, după ce barajul de pe Nipru a fost distrus.

Efectele cumplite ale dezastrului vor fi vizibile, în curând, și în zona litoralului românesc, spun specialiștii, apa urmând să aducă cu ea gunoaie, dar și pericol pentru sănătatea oamenilor și ecosistem.

”Vorbim despre cantități foarte mari de apă dulce care vin din baraj, vorbim despre sedimente, vorbim despre nutrienți, care sunt spălați de apă din toată lunca inundabilă a Niprului, vorbim despre mizerie, gunoaie, materie organică, crengi, lemne, gândiți-vă, totul a fost luat în calea viiturii. Aceasta spală în continuare, cât timp vine apa din bazin și totul se deversează în mare.

De asemenea, toată viitura din Ucraina se va combina și cu Dunărea, pentru că în momentul de față am avut ploi suficiente pe continent și debitul Dunării va crește în următoarea perioadă.

Împreună cu viitura se vor crea niște condiții neprielnice, nu vom avea acea apă limpede, clară pe care toți turiștii o așteaptă pe litoral, probabil că apa își va schimba culoarea, vor apărea sedimentele, iar apa mării va fi tulbure un pic, practic va scădea calitatea apei a declarat Florin Timofte, cercetător-biolog la Institutul Național de Cercetare si Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” din Constanța, relatează antena3.ro.

Specialiștii spun că viitura va ajunge în aproximativ zece zile în zona litoralului românesc, având efecte negative asupra calității apei, mai ales că este posibil ca dezastrul din Ucraina să afecteze unele organisme care trăiesc în Marea Neagră.

”Problema este că materialele organice provenite de pe uscat, împreună cu apa dulce care a dus la salinitatea scăzută a mării în acea zonă, plus sedimentele și nutrienții, vor crea în anumite locuri, probabil, cazuri de hipoxie: va dispărea oxigenul, va apărea procesul de descompunere a acestei materii organice, cumulata cu scăderea transparenței apei, și va fi posibil să apară fenomene de hipoxie care, posibil, să atragă după ele și moartea unor organisme. Acest fenomen însă este urmărit, monitorizăm situația, vedem ce se întâmplă în continuare“, a mai declarat Florin Timofte.

Risc de holeră în Marea Neagră

Recent, autoritățile din Odesa au interzis oamenilor să meargă la plajă, pe litoralul Mării Negre, după ce poluarea provocată de bombardarea barajului de pe Nipru a ajuns pe litoral. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că holera și alte boli transmise prin apă reprezintă un risc în Ucraina.

De altfel, situația se agravează în Ucraina, mai ales în Odesa, după ce barajul hidrocentralei Kahovka din zona Hersona fost distrus marți dimineață.

Autoritățile spun că viața oamenilor din 30 de localități a fost perturbată, iar accesul la apă potabilă este din ce în ce mai dificil.

Din cauza distrugerii barajului, au fost inundate spații de depozitare a combustibililor, depozite de îngrășăminte și produse chimice, chiar și cimitire de animale. Astfel apariția bolilor este inevitabilă.

OMS spune că, atât holera, cât și alte boli vor ajunge să fie transmise prin apă. Autoritățile susțin că prelevează probe din apă potabilă, precum și din alimente care sunt vândute în piețele din regiune, astfel, în cazul în care vor apărea probleme să se poată interveni din timp.

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Schimbări uluitoare de vreme. Anunțul de ultimă oră de la ANM
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Eliza Natanticu, la un pas de moarte după ce a luat o bacterie din spital:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
7 celebrități despre care nu ai știut că au fost inventatori