Exproprierile de la „Prelungirea Ghencea”, din nou blocate în ședința CGMB

Publicat: 07 03. 2022, 18:20

Proiectele de pe ordinea de zi a ședinței CGMB de luni care prevedeau mai multe exproprieri, printre care și cele pentru lărgirea arterei Prelungirea Ghencea, nu au trecut de vot, după ce consilierii PSD au părăsit ședința.

Proiectele care prevăd exproprieri au nevoie de votul a două treimi din totalul consilierilor, astfel, proiectele din ședința de luni nu au putut fi aprobate, după ce reprezentanții PSD au părăsit sala.

Ca atare, proiecte importante de exproprieri, cum sunt cele pentru „Prelungirea Ghencea, sau pentru lărgirea străzii Biharia la 4 benzi, necesare pentru accesul în cartierul ANL „Henri Coandă”, nu au trecut de votul CGMB.

La penultima ședință de Consiliu General, Aurelian Bădulescu, consilier general PSD, a declarat că proiectele de expropriere ar fi ilegale și că nu le vor vota până nu se aprobă bugetul pe acest an și sunt prevăzuți banii necesari.

”Înțeleg că inițiatorul ne solicită declanșarea procedurii de expropriere. Noi astăzi putem să desfășurăm activitățile în baza celor trei hotărâri pe care le modificăm. Dumnealor (n.r. Nicușor Dan și Ciprian Ciucu) ne cer să adoptăm o hotărâre contra legii, care spune în ce condiții pornesc exproprierile. Se schimbă prevederile din culoarul de exproprieri și nu avem buget. Nimeni nu poate fi expropriat decât după o prealabilă și justă despăgubire. Poate cineva să ne arate unde ați prevăzut în buget sumele necesare exproprierii? Dacă această hotărâre va fi aprobată va fi atacată de prefectură. În această formă proiectul contravine legii”, a declarat Bădulescu la vremea respectivă.

Bugetul Capitalei, aprobat

Pe de altă parte, bugetul Municipiului București a fost adoptat, având nevoie de votul majorității simple.

Potrivit proiectului de buget, care se află pe ordinea de zi a ședinței CGMB de luni, veniturile totale ale Bugetului General Centralizat al Municipiului București pentru anul 2022 au fost prognozate la suma de peste 8,8 miliarde de lei.

În ceea ce privește strict veniturile totale locale, acestea au fost prognozate la suma de 5,7 miliarde de lei, din care, cele mai importante:

  • cheltuieli de personal  – 366 milioane lei (6, 37%);
  • bunuri şi servicii: 526 milioane lei (9,15%), din care 309 milioane lei – Primăria Municipiului Bucureşti, 85 milioane – Administraţia Spitalelor, 47 milioane – DGASMB, 69 milioane – Administraţia Străzilor, 2,7 milioane – Administraţia Fondului Imobiliar, 1,8 milioane – Biblioteca Metropolitană, 1 milion – Centrul pentru Protecţia Plantelor, 4,5 milioane – Centrul pentru Tineret, 2,9 – milioane Centrul pentru Seniori;
  • dobânzi: 169 milioane lei (2,94 %);
  • subvenţii pentru acoperirea diferenţei de preţ şi tarif: 1,9 miliarde lei (34,24%), din care 987 milioane la Termoenergetica (subvenția la căldură) şi 983 milioane lei ADTPBI (transport);
  • transferuri între unităţile administraţiei publice: 692 milioane lei (12,03%).
  • asistenţă socială: 322 milioane lei (5,61%).