Fănel Iacobescu, președintele RENAR: „Obiectivul principal al acreditării este să asigure mediul de afaceri”

Publicat: 09 06. 2021, 20:19
Actualizat: 09 06. 2021, 20:34

În fiecare an, la 9 iunie, se sărbătoreşte Ziua Mondială a Acreditării. Anul acesta, ziua este consacrată acreditării ca element de susţinere a obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Naţiunilor Unite, transmite preşedintele Organismului Naţional de Acreditare, Fănel Iacobescu.

Potrivit acestuia, agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 25 septembrie 2015, este un plan de acţiune amplu şi ambiţios, pentru umanitate, planetă şi prosperitate, fiind structurat pe 17 obiective de dezvoltare durabilă (ODD) care reunesc cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile: economică, socială şi mediu.

„Acreditarea, conform regulamentului european și a standardului este o atestare că un organism de evaluare a conformității respectă cerințele dintr-un standard, dintr-o reglementare. Noi dezvoltăm scheme de acreditare unde sunt prevăzute și cerințele. Se verifică dacă e dotarea corespunzătoare, dacă personalul e competent, dacă se asigura trasabilitatea rezultatelor măsurărilor, calitatea măsurărilor, intercomparări. Sunt foarte, foarte multe aspecte”, a declarat Fănel Iacobescu, președintele RENAR.

Obiectivul principal al acreditării este să contribuie la realizarea acestor obiective, facilitând dezvoltarea industrială, competitivitatea comercială pe pieţele globale, utilizarea eficientă a resurselor naturale şi umane, siguranţa alimentelor, sănătatea şi protecţia mediului.

Orice document care are sigla asta sau sub sigla asta este recunoscut în întreaga lume. Evaluarea asta a produselor și a serviciilor se face o singură dată. Se înlătură barierele tehnice în comerț. Domenii sunt foarte multe. Acredităm, spre exemplu, 161 de laboratoare de încercări, a mai spus Fănel Iacobescu, președintele RENAR.

În România, Organismul Național de Acreditare este RENAR – Asociația de Acreditare din România activează ca organism de acreditare de 21 ani.

Statele membre UE recunosc acreditările făcute de organismele de acreditare semnatare ale acordului de recunoaștere european, EA-MLA, precum şi atestările emise de organismele acreditate de acestea, evitându-se astfel repetarea lor în funcție de țară.