Fără România în Spațiul Schengen! Karl Nehammer, cancelarul Austriei: ”Nu există o aprobare pentru extinderea cu Bulgaria și România”

Publicat: 06 12. 2022, 13:19
Actualizat: 12 12. 2022, 14:52
Foto: Profimedia

Austria rămâne fermă pe poziții și refuză intrarea României în Spațiul Schengen. Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat că țara sa se opune integrării României în Spațiul Schengen.

”Ministrul de Interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria și România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranți ilegali neînregistrați în Austria. Asta înseamnă că au sărit granița externă a Uniunii Europene și au ajuns într-o țară internă, așa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a spus Nehammer, precizează Digi24.ro.

Karl Nehammer a făcut aceste precizări Summit-ul UE-Balcanii de Vest, de la Tirana, unde este prezent și președintele României, Klaus Iohannis.

Președintele României a precizat că țara noastră va negocia până în ultimul moment aderarea României la Spațiul Schengen.

„Joi, această chestiune se va afla pe masa Consiliului în format JAI de miniștri de Interne și de Justiție. Acolo sigur se va discuta in extenso această chestiune. Până atunci este încă nevoie de negocieri, încă se discută pe textul acelei decizii și noi suntem angajați să stăm hotărâți până în ultimul moment și să ducem decizia acolo unde dorim noi”, a afirmat șeful statului în declarațiile de presă susținute înaintea participării la Summit-ul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest.

De ce nu a intrat România până acum în Schengen

Cu toate că Bulgaria și România îndeplinesc criteriile necesare pentru aderarea cu drepturi depline, spațiul Schengen nu a fost extins în aceste două țări, deoarece guvernele naționale ale UE trebuie să decidă în unanimitate intrarea statelor noi în zona fără frontiere. Prin votul lor din 18 octombrie 2022, eurodeputații au reiterat cererea de admitere a celor două țări în spațiul Schengen cât mai curând posibil, subliniind că libertatea de mișcare se află în centrul proiectului UE.