Favoritul marilor puteri pentru șefia NATO, blocat de Ungaria. Peter Szijjarto: „Voia să ne îngenuncheze”

Publicat: 06 03. 2024, 08:24
Sursa foto: Profimedia images

Guvernul Ungariei nu îl poate susține pe premierul olandez Mark Rutte pentru a deveni următorul secretar general al NATO, a declarat marți, într-o conferință de presă, ministrul ungar de externe.

„Cu siguranță nu putem susține alegerea ca secretar general al NATO a unei persoane care anterior a vrut să îngenuncheze Ungaria”, a declarat Péter Szijjártó la o conferință de presă la Budapesta.

„Ar fi foarte ciudat dacă candidatura unei astfel de persoane ar fi susținută de guvernul ungar”.

Rutte, prim-ministrul Olandei, a fost un susținător puternic al unor reguli care condiționează accesul la bugetul Uniunii Europene de respectarea standardelor de stat de drept ale blocului, ceea ce a dus la reținerea a miliarde de euro de la Ungaria.

În 2021, Rutte a declarat că Ungaria nu ar trebui să facă parte din UE după ce țara central-europeană a adoptat o lege care interzice promovarea conținutului LGBTQ către minori.

Rutte încearcă acum să-l înlocuiască pe Jens Stoltenberg în funcția de secretar general al alianței militare occidentale de 31 de națiuni.

Însă are nevoie de sprijinul fiecărui stat membru NATO pentru a obține postul, ceea ce înseamnă că Ungaria are drept de veto. În prezent, nu există alți candidați declarați public.

Rutte, în vârstă de 57 de ani, ocupă în prezent funcția de prim-ministru în mod tranzitoriu, după ce partidul liderului de extremă-dreapta Geert Wilders a câștigat cele mai multe locuri la alegerile generale din Olanda din noiembrie anul trecut, dar nu a reușit încă să formeze un guvern.

Viktor Orban, a salutat „vântul schimbării” din Olanda după victoria lui extremistului Wilders.

Luna trecută, guvernul lui Orban a fost ultimul care a aprobat oferta Suediei de a adera la NATO, punând capăt la mai mult de un an de întârzieri care au frustrat alți membri ai alianței, potrivit Reuters.

Ungaria este, de asemenea, singurul stat membru al UE care a menținut legături strânse cu Kremlinul după invazia Rusiei în Ucraina.