Fermieri: Laptele în România este cu 30% mai SCUMP decât în Europa Centrală. Diferența uriașă dintre prețul pe care îl cer producătorii și prețul din supermarketuri

Publicat: 09 03. 2023, 19:48

Directorul executiv al Asociației Crescătorilor de Vaci „HolsteinRo”, Ionuț Lupu, a declarat joi că fermierii se văd nevoiți să vândă litrul de lapte la prețuri derizorii, în timp ce în supermarketuri, produsul este chiar și de cinci ori mai scump.

Mai mult, acesta atrage atenția că laptele este, în medie, cu 30% mai scump în România decât media din Europa Centrală.

Reprezentantul producătorilor spune că fermierii vând laptele cu 2,1 – 2,5 lei pe litru, iar în magazine aceta se vinde și cu 9,5 lei per litru.

„Fermierii vin după anul 2022, când seceta şi războiul din Ucraina au generat costuri foarte mari la nivel de producţie. Dacă anul trecut vorbeam de 3,2-3,4 lei pe litrul de lapte, ăsta era preţul de vânzare, la doar şase săptămâni, adică acum, suntem nevoiţi să vindem litrul de lapte la 2,1- 2,4, 2,5 lei în cele mai bune cazuri, cu ameninţarea că preţul se va duce în 1,7-1,9 lei la poarta fermei. De aici încep o serie de discuţii cum reuşim noi, în condiţiile în care producem litrul de lapte între 2,5-2,9 lei, să supravieţuim pentru o perioadă, nu se ştie cum. După Postul Paştelui nu ştim dacă cu siguranţă consumul va reveni”, a afirmat Ionuţ Lupu.

Ionuț Lupu: Lăcomia magazinelor este mai mare decât ne închipuim

Lupu mai spune că laptele din magazinele din România este mai scump decât în alte state europene.

„Un alt aspect extrem de important este faptul că, dacă am face o comparaţie între ceea ce se întâmplă între Europa Centrală şi Europa de Est, acolo unde la raft un litru de lapte este aproximativ 1,2-1,25 euro, ceea ce înseamnă 6-6,2 lei pe litrul de lapte, vedem că la noi în supermarketuri preţul laptelui variază între 6,9, dar cel mai mare volum de lapte se află în jur de 8,7-9,5 lei. Vorbim de 30% lapte mai ieftin în Europa de Vest şi vorbim de 30% costuri mai mari pe care le avem în momentul de faţă, dar pe care supermarketul şi procesatorii pe filieră nu vor să le acopere, ceea ce va duce inevitabil la falimentul fermierilor români. E o problemă doar de timp”, a mai spus acesta, citat de Ziarul de Iași.

Mai mult, Ionuț Lupu dă vina pe „lăcomia” supermarketurilor.

„Lăcomia supermarketurilor, în momentul de faţă, este la un nivel cu mult mai mare decât ne putem închipui. Atât timp cât nu există disponibilitate nici măcar de a transparentiza o serie de costuri şi de marje pe care supermarketurile le au în momentul de faţă, noi, fermierii, am pus de fiecare dată pe tavă cu toată deschiderea tot ceea ce se întâmplă în fermele noastre, de la costuri, de la probleme. Toţi ştiu în permanenţă ceea ce se întâmplă cu laptele materie primă. Noi în permanenţă ne dezbrăcăm de toate informaţiile, pe când de partea cealaltă există rigiditate şi există avocaţi care vor trage de fiecare dată câte un oblon.

E o lipsă totală de transparenţă şi o lipsă totală de respect faţă de consumator atât timp cât în România este un lapte cu 30% mai scump la raft decât un lapte plătit de un consumator spaniol, atunci lucrurile sunt foarte clare, în condiţiile în care noi producem un lapte sub costurile de producţie şi un lapte care este în momentul de faţă sub media europeană”, mai spune directorul executiv al Asociației Crescătorilor de Vaci „HolsteinRo”.

Prețurile ar urma să scadă

Inflația în creștere afectează consumatorii tot mai mult, iar scumpirile produselor alimentare sunt printre cele mai mari probleme cu care se confruntă românii.

Există, însă, și vești bune pentru clienții români: unul dintre cele mai consumate produse alimentare ar urma să se ieftinească cu până la 25% în următoarea perioadă.

Este vorba despre lapte, care ar urma să se ieftinească semnificativ, potrivit patronatului din industria laptelui. Producătorii susțin că se văd nevoiți să reducă prețurile pentru că vânzările s-au prăbușit pur și simplu.

În acelaşi timp, fermierii fac un apel disperat la autorităţi să oprească importurile de lapte din Ucraina care îi aduc în pragul falimentului.

Vânzările de produse lactate s-au prăbuşit după scumpirile din ultimele luni. Preţul celui mai ieftin sortiment de lapte a ajuns aproape 10 lei.