Festivalul „AICI-ACOLO”, Ediția a VI-a, organizat la București, între 25 și 28 mai, cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni

Publicat: 27 05. 2023, 13:58
Festivalul „Aici-Acolo”, Ediția a VI-a, organizat la București, între 25 și 28 mai, cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni / Sursa FOTO: Facebook

Cea de-a VI-a ediție a Festivalului „Aici-Acolo”, organizat cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, aere loc la București, în perioada 25-28 mai 2023.

Tradițional, Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită în ultima duminică din luna mai.

Programul Festivalului „Aici-Acolo”

Festivalul, aflat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, cuprinde o serie de evenimente organizate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România.

Festivalul aduce împreună artiști români din ţară şi din străinătate, de „aici” şi de „acolo”, din diverse domenii de creație: artă, design, muzică, literatură, etc.

Festivalul se bucură de suportul unor instituţii cum ar fi: Camera Deputaților, Patriarhia Română, Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului București (ARCUB), Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”, Universitatea Națională de Arte, Romanian Design Week (un proiect al The Institute), Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” și al unor artiști precum Damian Drăghici, Mircea Florian, etc.

Festivalul „Aici-Acolo” a debutat joi, 25 mai, cu deschiderea oficială a seriei de evenimente dedicate Zilei Românilor de Pretutindeni în Salonul Regal de la Muzeul Naţional de Artă al României.

Evenimentele au continuat și vineri, 26 mai, iar astăzi, sâmbătă, 27 mai, la Palatul Parlamentului (Str. Izvor 2-4, Intrarea S1), în Sala „C.A. Rosetti”, au avut loc o serie de momente artistice susținute de ansambluri românești și o dezbatere pe teme de interes pentru pentru românii de pretutindeni. După-amiază, la ARCUB (Str. Lipscani  84-90), de la 18:00, va avea loc o masă rotundă cu tema „România este acasă”, moderată de Prof. Univ. Dr. Ion Bogdan Lefter.

Începând cu ora 19:30, tot ARCUB găzduiește un moment artistic instrumental intitulat „Performance despre caracteristici culturale și sonore” susținut de interpreții Mircea Florian, Dragoș Andriana și Lucian Stan.

Ultima zi a Festivalului este duminică, 28 mai, când de la ora 08:30 are loc slujba arhierească de la Catedrala Patriarhală „Sfinții Împărați Constantin și Elena” (Aleea Dealul Mitropoliei 2). Tot la Catedrala Patriarhală va avea loc la ora 12:30 ceremonia de închidere oficială a Festivalului Zilei Românilor de Pretutindeni.

Ziua de duminică se va încheia cu un moment cultural de excepție, începând cu ora 20:00, la Sala Palatului (Str. Ion Câmpineanu 28), prin concertul  „Eu sunt: Damian Drăghici – O Călătorie în Adâncul Sufletului Meu”.

Festivalul „Aici-Acolo” a fost inițiat în 2017 de către Administrația Prezidențială, din dorința de a crea punţi de legătură între românii din ţară şi cei din străinătate, dezvoltând comunităţi şi reţele care să permită schimbul de idei şi de proiecte şi contribuind astfel la dezvoltarea unei Românii care se afirmă în plan european.

La Festival sunt așteptați peste 300 de români din vecinătatea României (Moldova, Serbia, Ucraina, etc.) sau din țări mai îndepărtate (Austria, Belgia, Canada, Emiratele Arabe Unite, Germania, Iordania, Irlanda, Finlanda, Franța, Italia, Marea Britanie, Mexic, Olanda, Spania, SUA, Turcia, etc.).

Toate evenimentele sunt gratuite iar participarea se face pe baza înscrierii prealabile și a prezentării ecusonului de participant la Ziua Românilor de Pretutindeni – Festivalul “Aici-Acolo”.

Organizarea evenimentului este asigurată de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României.