Florin Cîțu: „Am aprobat rectificarea bugetară”. Ministerele cu cele mai mari creșteri de alocări

Publicat: 07 09. 2021, 14:49
Actualizat: 07 09. 2021, 15:59

Premierul Florin Cîțu a anunțat, marți, aprobarea rectificării bugetare. Estimarea de creștere economică este de 7%, față de 4,3% la începutul anului. Șeful Executivului a anunțat ministerele care primesc cei mai mulți bani în plus și a explicat de ce s-a mărit Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului.

Ședința de Guvern a avut loc în contextul în care șase miniștri, ai USR PLUS, și-au depus demisiile.

Principalele declarații ale premierului:

„La baza rectificării bugetare stă o reevaluare a Produsului Intern Brut în lumina chiar și a informațiilor de azi referitoare la creșterea economică”, a spus Florin Cîțu.

PIB are acum o valoare nominală de 1,17 miliarde, față de 1,11 miliarde, la începutul anului, a spus Florin Cîțu.

„Ar trebui să ne uităm cu toții că în prima parte a anului investițiile au avut o creștere majoră la creșterea PIB, nu cred că a mai fost un an în care să avem o astfel de contribuție. Cred că în trimestrul doi am avut o contribuție de peste 5% din creșterea economică, 5 puncte procentuale de fapt, ceea ce arată cî investițiile sunt motorul creșterii economice”, a spus premierul.

Se schimbă estimarea de creștere reală pe care am avut-o la începutul anului, acum mergem pe o estimare de 7% față de o estimare inițilă de 4,3%, a spus Florin Cîțu.

Deficitul bugetului general consolidat, în sumă absolută, crește de la 80 de miliarde la 83,8 de miliarde și acesta reprezintă un deficit buhgetar de 7,13% din PIB ca procent. Ne permitem o scădere micuță față de deficitul bugetar inițial, pentru că avem un PIB nominal mai mare, a spus premierul.

„Veniturile bugetului general consolidat se majorează pe sold cu suma de 15,5 miliarde de lei, din care 13,4 miliarde de lei sunt venituri din economia internă și 2,2 miliarde de lei, din fonduri europene.

Cheltuielile bugetului general consolidat se majorează pe sold cu suma de 18,77 de miliarde de lei. Și aici să ne uităm puțin de unde vin aceste cheltuieli: În această rectificare bugetară avem alocări pentru a susține sectorul de sănătătate de 4,5 miliarde de lei, ținând cont de cheltuielile suplimentare legate de pandemia COVID, precum și continuarea proiectelor de investiții la nivel central și local, un plus de 6,6 miliarde de lei, dar și asigurarea sumelor necesare pentru măsurile active luate de Guvern în starea de alertă (șomaj tehnic ș.a.).

Cheltuielile pentru investiții la această rectificare cresc cu 6,6 miliarde de lei, ajung la o sumă-record în ultimii 30 de ani de zile, de 69,7 miliarde de lei, 5,9% din PIB și, atenție, cu 14,7 miliarde de lei mai mult decât în 2020.

Deci suma pe care noi o alocăm la această rectificare pentru investiții sau anul acesta față de anul trecut este mai mare cu 14,7 miliarde de lei. Aceasă sumă în anii din trecut reprezenta toată suma investită într-un an.

De asemenea, impactul măsurilor temporare cuprinse în bugetul pentru anul 2021 privind această rectificare determinată de efectele pandemiei de COVID-19 sunt în sumă de 7,4 miliarde de lei sau 0,63% din PIB.

Primele patru ministere care primesc cel mai mulți bani la acestă rectificare bugetară: Ministerul Sănătății, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Investițiilor, Ministerul Transporturilor.

Ministerul Sănătății – 3,7 miliarde de lei. La capitotul Sănătate, după rectificare, sunt mai mult cu 3 miliarde decât în 2020, deci față de anul trecut când eram în plină pandemie, cu 4,44 miliare de lei mai mult decât în 2019 și dublu față de 2018.”

„Minisiterul Finanțelor, Acțiuni generale – am văzut că este o mare dezbatere despre această sumă. Până acum am strâns cereri de un miliard de lei pentru unitățile adminsitrativ teritoriale în urma inundațiilor din acest an. Deci sunt tot felul de orașe, comune, sate, unde sunt distruse drumuri, poduri ș.a.m.d. și sumele pe care aceștia ni le cer în urma inundațiilor sunt de un miliard de lei și sunt mai multe astfel de lucruri acolo”, a spus premierul referitor la discuțiile din spațiul public privind creșterea Fondului de rezervă la dispoziția Guvernului.

Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice are un plus de 2,3 miliarde de lei – 2 miliarde pentru Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), 200 de milioane pentru programul național de construcții de interes public național.

Ministerul Educaței, un plus de 964 de milioane de lei

Ministerul Investițiilor, un plus de 760 milioane de lei

Ministerul Transporturilor, 660 de milioane de lei

Ministerul Apelor și Pădurilor, 533 de milioane

Cu cât a crescut economia

Produsul Intern Brut al României a crescut, în al doilea trimestru din 2021, cu 1,8% față de trimestrul anterior, iar față de același trimestru din 2020, acesta a înregistrat o creștere de 13%, pe serie brută, și 13,6%, pe serie ajustată sezonier, a anunțat, marți, Institutul Național de Statistică (INS)

Un proiect final nu a fost publicat pe ordinea de zi a Guvernului, înaintea ședinței. Conform documentelor puse ăn dezbatere pe site-ul Ministeului Finațelor, Bugetul de stat pe anul 2021, aprobat prin Legea bugetului de stat pe anul 2021 nr.15/2021, a fost elaborat în contextul cadrului internațional și intern marcat de pandemia de COVID-19, luând în calcul o creștere reală a produsului intern brut de 4,3% și o valoare nominală de 1.116,8 miliarde lei pentru acest an.

Execuția bugetară pe primele șase luni ale anului 2021 s-a încheiat cu un deficit de 33,81 miliarde lei, respectiv 2,96% din PIB în scădere față de deficitul de 45,17 miliarde lei, respectiv 4,28% din PIB înregistrat la aceeași perioadă a anului 2020.

Având în vedere evoluția indicatorilor macroeconomici din prima parte a anului și execuția bugetară pe primele șase luni ale anului, se impune rectificarea bugetului de stat pe anul 2021. Proiectul MFP vizează că veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 15.523,2 milioane lei, cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 18.747,6 milioane lei, iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash se majorează cu suma de 3.224,5 milioane lei.