Florin Cîțu, declarații despre plafonarea prețurilor la energie: „Dacă Europa o face, trebuie să fim și noi atenți și să intervenim”

Publicat: 16 09. 2021, 22:39
Actualizat: 16 09. 2021, 22:40
Sursa foto: Facebook - Guvernul României

Florin Cîțu a declarat joi seară la TVR că plafonarea prețurilor la energie și la gaze se va face, dacă statele din restul Europei o vor face. De asemenea, premierul a vorbit despre Legea consumatorului vulnerabil.

Premierul a spus că plafonarea prețurilor la energie și la gaze depinde de deciziile luate la nivelul statelor membre, în caz contrar restul țărilor care nu vor interveni în acest sens, vor suporta creșterile prețurilor, a declarat premierul la emisiunea ”Tema Zilei”, transmisă de TVR.

Premierul a adăugat că plafonarea prețurilor ar distorsiona mult piața.

„Dacă în Uniunea Europeană vom vedea că sunt 10-15 țări care vor plafona prețurile, sunt deja vreo șase, o să fie complicat, pentru că, dacă sunt plafonate în restul Europei prețurile, orice creștere va fi aruncată în țările unde nu sunt plafonate. Trebuie să ne uităm exact cum ne protejăm noi consumatorii. Dacă se ajunge să se plafoneze prețurile, nu doar în România, în UE, țările care au producție de gaze și de energie, cum este România, vor fi afectate. (…) Nu este ceva ce noi vrem să implementăm, dar trebuie să ne uităm. Dacă restul Europei face acest lucru, trebuie să fim și noi atenți să intervenim”, a declarat Florin Cîțu.

O altă măsură de interes pentru cetățeni, despre care premierul Florin Cîțu a amintit, este Legea consumatorului vulnerabil, care se va aplica de la 1 noiembrie.

Ministrul Energiei a stabilit măsurile prin care ar urma să fie reduse facturile de gaze și energie electrică pentru consumatorii casnici. Vor fi măsuri similare și pentru IMM-uri, dar încă se fac calcule. Statul ar putea plăti 25% din factura de gaze naturale, acolo unde se aștepată cele mai mari scumpiri.

Pentru cei care nu se încadrează în categoriile cuprinse de noua lege, premierul spune că Guvernul va compensa o parte a facturii.

„Pentru casnici, deja ministrul Energiei a prezentat o variantă la care am ajuns, de a compensa o parte din factură și la prețul la energie și la gaze. Ca procente este bătută în cuie, ca schema încă ne uităm cum să facem astfel încât consumatorul să nu facă nimic, să nu ducă adeverințe. Va plăti concret mai puțini bani”, a precizat Florin Cîțu.

Acesta a spus că o măsură similară va fi luată și pentru consumatorii non-casnici.