Florin Cîțu, despre legea vaccinării obligatorii: „Este în Parlament de trei ani de zile. Documentul este un copy – paste al politicilor”

Publicat: 15 02. 2021, 11:48
Actualizat: 06 04. 2021, 14:33
Sursă FOTO: Eduard Vînătoru - Mediafax FOTO

Florin Cîțu a declarat că documentul Ministerului Sănătăţii care vorbeşte despre vaccinare obligatorie nu are legătură cu actuala campanie de imunizare împotriva coronavirsului.

Reacția premierului vine după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora vaccinarea ar putea fi obligatorie. Florin Cîţu a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, dacă Guvernul ar putea obliga populaţia să se vaccineze.

Florin Cîțu: „Acel document este un copy – paste al politicilor”

Cîțu a menționat că informațiile vehiculate se bazează pe un proiect de lege introdus în Parlament de trei ani.

„Este o lege care este în Parlament de trei ani de zile. Nu are nicio legătură cu camapania de vaccinare pe care o avem acum. Este un proiect în Parlamentul României. Acel document este un copy – paste al politicilor. Nu are nicio legătură cu campania de vaccinare”.

Premierul a sublinat  o declarație a secretarului de stat, Raed Arafat, a clarificat faptul  vaccinul anti-Covid nu va fi obligatoriu și nu se dezbate această posibilitate.

„L-am văzut și pe secretarul de stat Raed Arafat, care a spus foarte clar și o spun și eu: Campanai de vaccinare împotriva coronavirus nu va fi obligatorie, nu este așa ceva în discuție”, a declarat Florin Cîțu, luni dimineața.

Raed Arafat, șeful DSU, despre legea vaccinării obligatorii

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat la Antena 3, duminică seara, că vaccinarea anti-COVID va fi voluntară:

„Este o discuție lungă și este legitim ca Ministerul Sănătății să se gândească la politici de sănătate publică. Trebuie să clarificăm în mod clar: pentru Covid-19 nu este nimeni care să spună că vaccinarea va fi obligatorie. Vaccinarea împotriva Covid-19 este și va fi voluntară.

Există campanii extrem de agresive împotriva vaccinării, iar aceste campanii nu fac altceva decât să îndepărteze momentul în care vom putea ridica toate restricțiile și vom putea reveni la normal”, a declarat el la Antena 3.

În proiectul de buget al Ministerului Sănătăţii există o referire la vaccinare, la capitolul legat de priorităţi strategice privind sănătatea publică.
„Demersuri pentru adoptarea Legii vaccinării, care va cuprinde obligativitatea vaccinării populaţiei, dar şi obligaţia autorităţilor, în primul rând a Ministerului Sănătăţii, de a desfăşura campanii de informare, de a asigura aprovizionarea cu vaccinuri, de a garanta calitatea şi siguranţa vaccinării conform standardelor europene. În cadrul legii vaccinarii va fi stabilită şi obligaţia Ministerului Sănătăţii de a elabora şi aplica un plan multianual de vaccinări şi implicit, un plan multianual de achiziţii de vaccinuri”, se arată în document.
Legea Vaccinării a fost trimisă în Parlament în anul 2017 de către Guvernul Tudose. Ea a fost adoptat de Senat şi este în dezbatere în Camera Deputaţilor, unde s-au introdus zeci de amendamente.

Ce prevede legea vaccinării obligatorii

Plenul Senatului a adoptat, în octombrie 2017, cu 99 de voturi pentru şi o abţinere proiectul de lege al Guvernului privind vaccinarea obligatorie, care prevede sancţiuni pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor ce pot merge de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei. Din 2017, legea a fost blocată la Camera Deputaților.