Florin Cîţu, mesaj de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului: Să nu uităm să ne exprimăm cu fermitate împotriva intoleranţei şi a discriminării

Publicat: 27 01. 2021, 13:45
Actualizat: 27 01. 2021, 13:46
Foto: Florin Cîțu - Facebook

Premierul Florin Cîţu a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Internationale de Comemorare a Victimelor Holocaustului. „România susţine cu tărie combaterea tuturor formelor de discriminare şi a tuturor modalităţilor de propagare a acestora, a discursului instigator la ură şi a antisemitismului”.

„27 ianuarie reprezintă o zi cu o deosebită semnificaţie simbolică, de comemorare şi de omagiere a victimelor tragicelor evenimente din timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi de marcare, anul acesta, a 76 de ani de la eliberarea prizonierilor din lagărul de la Auschwitz-Birkenau. Însă, în perioada pe care o traversăm, marcată de o proliferare a teoriilor conspiraţioniste, a antisemitismului şi a intoleranţei, nu este suficient doar să cinstim memoria victimelor Holocaustului şi să ne amintim de acestea, ci este cu atât mai mult necesar să transmitem un apel la acţiune. România susţine cu tărie combaterea tuturor formelor de discriminare şi a tuturor modalităţilor de propagare a acestora, a discursului instigator la ură şi a antisemitismului”, transmite Florin Cîţu.

El afirmă că exercitarea Preşedinţiei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului, adoptarea, în 2018, a unei legi speciale pentru combaterea antisemitismului, pregătirea unei Strategii naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură „reprezintă doar o parte a preocupărilor semnificative ale ţării noastre pentru ocrotirea valorilor unei societăţi democratice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale fiecăruia dintre noi”.

„Să nu uităm niciodată să ne exprimăm cu tărie şi cu fermitate împotriva intoleranţei şi a discriminării, ori de câte ori şi oriunde ar apărea acestea”, conchide premierul.

Orban: Holocaustul rămâne în memorie şi istorie ca o mărturie fără egal a inumanităţii de care suntem capabili atunci când lăsăm întunericul să ne cuprindă

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului. „Lumea întreagă rememorează una dintre cele mai sinistre pagini din istoria noastră colectivă”.

„Rămâne în memorie şi istorie ca o mărturie fără egal a inumanităţii de care suntem capabili”

Astăzi este o zi a memoriei, a aducerii aminte. La 27 ianuarie, lumea întreagă rememorează una dintre cele mai sinistre pagini din istoria noastră colectivă. Holocaustul, genocidul în care peste şase milioane de evrei europeni şi milioane de romi, slavi, persoane cu dizabilităţi, homosexuali au căzut victime ale nebuniei extremiste a nazismului, rămâne în memorie şi istorie ca o mărturie fără egal a inumanităţii de care suntem capabili atunci când lăsăm întunericul să ne cuprindă.

Este important să înţelegem că paroxismul urii nu vine de nicăieri, ci se clădeşte pe acumularea de atitudini discriminatorii, pe prejudecăţi şi indiferenţă faţă de semeni, pe iraţional, ură cotidiană, incapacitatea de a-i înţelege pe alţii, pe uitarea valorilor elementare ale umanităţii”, transmite preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, transmis cu prilejul Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.