Florin Cîțu: „Nu vom avea creșteri ad-hoc de pensii”. Ce spune premierul despre creșterea alocațiilor – VIDEO

Publicat: 03 06. 2021, 15:55
Actualizat: 03 06. 2021, 19:25
Premierul Florin Cîțu (FOTO: Facebook)

Premierul Florin Cîțu a anunțat, la finalul ședinței de Guvern, două „acte normative importante” aprobate joi, una fiind legată de programul restaurantelor pentru petreceri.

  • Primul-ministru a mai spus că bugetul nu include o nouă creștere a alocațiilor, iar Guvernul ar putea da o ordonanță de urgență pentru a se asigura că nu va mai exista o altă majorare.
  • De asemenea, premierul a anunțat că proiectul de lege privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat va fi aprobat săptămâna viitoare.

Florin Cîţu a precizat că prin unul dintre actele normative aprobate în ședința de Guvern a fost modificată HG privind prelungirea stării de alertă, decizia fiind luată la propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

În şedinţa de Guvern, am modificat Hotărârea de Guvern pentru prelungirea stării de alertă cu un lucru foarte bun. O veste foarte bună în ceea ce priveşte nunţile şi botezurile este că ele pot să rămână deschise până la ora 02.00 noaptea. Deci, am extins această perioadă de funcționare pentru nunți și botezuri, a anunțat premierul.

Un alt proiect adoptat de Guvern este ordonanța de urgență care prevede acordarea unei subvenţii de 41,5% din salariul mediu brut pentru artiștii afectați de pandemie.

„Un alt lucru bun – o ordonanță de urgență de la Ministerul Muncii prin care extindem acordarea indemnizației pentru profesioniști la 41,5% din câștigul salarial mediu brut și altor persoane, respectiv celor care au realizat venituri înainte de instituirea stării de urgență în baza unor contracte de drepturi de autor și drepturi conexe. Indemnizația se va acorda numai acelor persoane care au beneficiat pe perioada stării de urgență și de alertă de indemnizația pentru întreruperea activității prevăzută în articolul 15 alin. 4 din OUG 30/2020”, a explicat premierul.

Pensia nu va mai putea fi cumulată cu salariul de la stat

Proiectul de lege privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat va fi aprobat săptămâna viitoare, a anunțat premierul Florin Cîțu. După aprobarea în Guvern, proiectul de lege trebuie votat de Parlament și promulgat de președinte pentru a intra în vigoare.

Întrebat despre sistemul de pensii și legătura cu Planul Național de Redresare și Reziliență, Cîțu a spus:

Sunt niște principii acolo. Cred că formularea corectă este aceea că vor rămâne cheltuielile la nivelul similar al anului acesta, nu spune că vor fi înghețate, cuvântul este similar. În același timp, spunem că este o prioritate să creștem pensiile mici, nu spunem că celelalte nu vor crește. Un alt lucru pe care îl spunem este că nu vom avea creșteri ad-hoc de pensii. (…)

Nu vom mai permite să vină cineva să spună că anul acesta creștem pensiile cu 70% că așa vrea el, fără niciun fel de analiză, studiu de sustenabilitate și așa mai departe, a adăugat premierul.

Premierul a prezentat și un calendar al aprobării actelor normative și al intrării în vigoare a acestora:

  • proiectul de lege privind sistemul public de pensii – în trimestrul al doilea al anului 2022;
  • adoptarea în Parlament a noii legi privind sistemul de pensii – în trimestrul al patrulea al anului 2022;
  • noua lege privind sistemul de pensii intră în vigoare în primul trimestru din anul 2023.

”Acestea sunt țintele de care ne vom ține și acum intrăm în dezbaterea proiectelor, veți vedea public, repet, că procedura va fi foarte transparentă”, a precizat premierul.

Citește și: PROIECT. Cum își propune actualul guvern să reformeze sistemul public de pensii. Dispare perioada minimă de contributivitate

Premierul Florin Cîțu a mai spus că bugetul nu include o nouă creștere a alocațiilor, iar Guvernul ar putea da o ordonanță de urgență pentru a se asigura că nu va mai exista o altă creștere.

„Colegii mei din Coaliție au fost toți acolo când am votat bugetul pe anul acesta, am discutat de o singură creștere a alocațiilor anul acesta, la începutul anului. Care va fi dinamica în perioada următoare, se pot face amendamente în Parlament, dacă nu facem prin OUG modificarea, să ne asigurăm că nu aveam altă modificare anul acesta. Nu de alta, dar nu este în buget și vom avea o problema bugetară”, a declarat premierul.