Gabriela Firea, despre cazurile de bullying: „O realitate cruntă, care afectează grav copiii”. Ce măsuri ia Ministerul

Publicat: 03 11. 2022, 13:42
Sursa foto: Facebook/Gabriela Firea

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a scris joi pe pagina sa de Facebook un mesaj referitor la bullying-ul din școli, în contextul în care un elev din Galați a fost înjunghiat de un coleg la școală.

Ministrul spune că acest fenomen este tot mai răspândit și are consecințe deosebit de grave pe plan social.

Potrivit Gabrielei Firea, bullying-ul poate duce chiar la apariția unor probleme psihice în rândul copiilor.

„Un elev din Galați a venit cu briceagul la școala și a înjunghiat un coleg. Un alt elev din Ilfov a ajuns cu un spray lacrimogen până în clasă. Sunt cazuri șocante care s-au petrecut chiar ieri. Dar, știm cu toții, nu sunt deloc singurele și nici nu pot fi considerate ca fiind doar niște întâmplări. Bullying-ul și violența în școli sunt o realitate cruntă, care afectează grav copiii care trăiesc înfricoșați zi de zi, cu sentimentul că sunt lipsiți de apărare, copii care dezvoltă probleme psihice și ajung să sufere chiar pe viață de traumele din anii de școală.

Până acum, peste 100 de cazuri de bullying și violență la școală au fost raportate la numărul unic de urgențe pentru copii 119! În doar două zile, România a trecut de o extremă la cealaltă – o verificare a polițiștilor criticată de părinți într-o școală din Ilfov și aceste cazuri șocante. Avem nevoie de un echilibru. De Ziua Internațională împotriva violenței și bullying-ului în școală, marcată în prima joi a lunii noiembrie, spun ferm: avem nevoie de prevenirea acestor cazuri anormale din școli!”, transmite Gabriela Firea.

Gabriela Firea: Ministerul Familiei se implică direct în funcționarea aplicației „Educație fără bullying”

Potrivit Gabrielei Firea, Ministerul Familiei se implică, împreună cu alte instituții și organizații, în funcționarea unei aplicații prin care pot fi semnalate cazurile de bullying.

Aplicația, numită „Educație fără bullying”, permite semnalarea, în mod anonim, a situațiilor de acest tip.

„Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse se implică direct și, de săptămâna trecută, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, este partenerul Asociației Părinților Isteți și Itsy Bitsy în funcționarea aplicației «Educație fără bullying» care poate fi utilizată pentru semnalarea unor astfel de cazuri. Copiii, dar și adulții din jurul lor – părinți, profesori, personal didactic – pot semnala, anonim, orice situație dificilă sau acțiune de intimidare care îi vizează sau la care asistă. Prin această aplicație, se poate apela direct numărul unic 119, dacă situația o impune, și este încă un beneficiu pentru protecția copiilor.

Sunt mamă a trei copii, toți băieți. Întotdeauna i-am învățat să nu rănească pe nimeni, să nu lovească, să nu umilească și să fie politicoși, buni cu toți din jur, iertători. Să nu răspundă violenței de orice tip tot cu violență! Știu că mulți părinți fac același lucru și primesc, de multe ori, reproșuri de la copii că nu au fost lăsați să riposteze. Totuși, aceasta este calea corectă pentru un copil. Violența naște violență! Mă îngrijorează cazurile de violență, agresivitate și intimidare în rândul copiilor și adolescenților, în fața cărora trebuie să luăm atitudine cu fermitate. Cazurile de violență au rădăcini adânci, în probleme de familie de multe ori, și doar cu ajutor specializat pot fi înțelese cauzele și găsite soluțiile potrivite”, a mai transmis ministrul.