Gabriela Firea: ”Haos în privința începerii noului an școlar! Declarațiile contradictorii ale celor de la putere au creat din nou degringoladă”

Gabriela Firea: ”Haos în privința începerii noului an școlar! Declarațiile contradictorii ale celor de la putere au creat din nou degringoladă”
Gabriela Firea: ”Haos în privința începerii noului an școlar!”
Publicat: 01/09/2021, 12:03
Actualizat: 01/09/2021, 12:03

Senatorul social-democrat Gabriela Firea avertizează că anul școlar debutează în ”haos”, din cauza ”degringoladei” cauzate de declarațiile contradictorii ale guvernanților, a lipsei de pregătire a școlilor și a incertitudinii legate de prezența fizică sau online la cursuri a elevilor.

Istoria se repetă, transmite Gabriela Firea, din cauză că și anul trecut a fost înregistrată o astfel de situație gravă, tot cu două săptămâni înainte de începerea anului școlar.

Potrivit senatorului social-democrat, elevii și profesorii nu știu cum va începe școala, cum va continua, dacă elevii vor primi sau nu măști de protecție sau dacă purtarea acestor măști va fi sau nu obligatorie.

”Haos în privința începerii noului an școlar! Declarațiile contradictorii ale celor de la putere, lipsa de pregătirea a școlilor, incertitudinea cu privire la participarea fizică la cursuri sau la învățământul online, au creat din nou degringoladă, ca și anul trecut, cu mai puțin de două săptămâni înainte de începerea noului an școlar.

În acest moment nici profesorii și nici părinții nu știu cum va începe școala și, mai ales, cum va continua. Nu știu dacă elevii vor primi măști gratuit și dacă purtarea lor va fi obligatorie sau doar ,,recomandată puternic”; dacă sunt admise doar măștile chirurgicale sau e voie și cu cele textile”, scrie Gabriela Firea pe pagina sa de socializare.

”Nu știu dacă se va impune testarea periodică a cadrelor didactice nevaccinate, pe banii lor, pentru că ministrul Educației afirmă că nu este constituțională o astfel de măsură, în timp ce ministrul Sănătății susține contrariul”

Gabriela Firea, senator PSD

Gabriela Firea și câteva semne de întrebare

Din păcate, susține Gabriela Firea, există multe semne de întrebare care își așteaptă răspunsurile, atât din partea Ministerului Educației, cât și din partea Ministerului Sănătății.

O testare periodică a profesorilor vaccinați ar trebui impusă, mai scrie Gabriela Firea în mediul online, tocmai pentru ca aceștia să nu interacționeze – infectați fiind – cu elevii.

”Nu știu de ce nu se impune și testarea periodică a profesorilor vaccinați, în condițiile în care aceștia se pot infecta și pot răspândi boala mult mai ușor decât cei nevaccinați, pentru că vaccinul îi face să fie asimptomatici, deci vor interacționa cu elevii fără să se știe că sunt infectați. Nu știu dacă elevii vor fi testați sau vor fi trimiși acasă în momentul în care în școală se înregistrează cazuri COVID, pentru că, după un an de negocieri între cele două ministere nu s-a ajuns la un acord privind testarea copiilor cu testele non-invazive. Nu știu dacă trebuie să pregătească copiii pentru un an de învățământ cu prezență în școli, sau doar pentru o lună și apoi să-i pregătească pentru cursurile on-line anunțate de ministrul Cîmpeanu”, mai scrie senatorul social-democrat.

”Nu știu cum se vor desfășura în noul an școlar cursurile online, în condițiile în care sutele de mii de tablete promise în 2020 nu au mai ajuns niciodată la elevi ori la profesori, în condițiile în care ministrul Cîmpeanu afirmă că mii de profesori sunt nepregătiți pentru acest tip de predare și în condițiile în care, după un an jumătate de la declanșarea pandemiei, sunt sute de mii de elevi care nu au acces la internet”

Gabriela Firea

PSD somează miniștrii de la Educație și Sănătate

În acest context, Gabriela Firea notează că social-democrații solicită miniștrilor de la Sănătate și Educație să discute și, mai ales, să ajungă la un acord, tocmai pentru ca anul școlar să debuteze în condiții de siguranță.

PSD prezintă și două dintre măsurile pe care reprezentanții de la Sănătate și Educație ar trebui să le pună în aplicare.

”PSD le cere celor doi miniștri de la Educație și de la Sănătate să ajungă de urgență la un acord care să permită deschiderea și desfășurarea noului an școlar cu prezență fizică, în condiții de siguranță.

Măsurile pe care cei doi miniștri trebuie să le adopte rapid sunt cele legate de:

  • testarea periodică gratuită a tuturor profesorilor, indiferent dacă sunt vaccinați sau nevaccinați
  • testarea periodică a elevilor, cu teste non-invazive și izolarea doar a elevilor contaminați.

Ambele măsuri și-au dovedit deja eficiența fiind reluate în acest an după ce au fost aplicate cu succes, încă din anul școlar care a trecut, în mai multe țări ale Uniunii Europene”, mai scrie Gabriela Firea pe pagina sa de socializare.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politicăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase