GALERIE FOTO| Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România, pentru primul concert alături de trupa sa

Publicat: 03/10/2023, 10:48
Actualizat: 03/10/2023, 10:51

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România pentru primul concert alături de trupa sa. Artista ne-a mai vizitat meleagurile în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, și în 2022 într-un concert sold out la Sala Palatului alături de Orchestra Metropolitană București.

De data aceasta, artista din Israel va cânta pe 27 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de trupa sa, formată din artiștii Yachiel Hasson – chitară, Itay Abramovitz – pian, Sebastian Wypich – bas, Matan Efrat – tobe.

„Pornesc o călătorie muzicală veche de 500 de ani, ducând ladino în Andaluzia și amestecându-l cu flamenco”

Cu stilul ei distinct și emoționant, Yasmin Levy aduce o nouă interpretare cântecului medieval iudeo-spaniol (ladino), încorporând sunete moderne de flamenco andaluz și muzică tradițională turcească, precum și combinând instrumente precum darbuka, oud, vioară, violoncel și pian.

„Vin din Israel pentru a cânta muzica Sephardy – cea a evreilor care locuiau în Spania înainte de anul 1492, anul în care au fost obligați să părăsească teritoriul iberic. Textul acestor cântece este în ladino, spaniola veche vorbită acum mai bine de cinci veacuri.

În plus, sunt mândră să combin cele două culturi, ladino și flamenco, amestecând în același timp influențe din Orientul Mijlociu. Pornesc o călătorie muzicală veche de 500 de ani, ducând ladino în Andaluzia și amestecându-l cu flamenco, stilul care încă poartă amintirile muzicale ale vechii lumi maure și evrei-spaniole cu sunetul lumii arabe. Într-un fel, este o „reconciliere muzicală” a istoriei”, declară Yasmin Levy.

Yasmin Levy, o carieră cu opt albume muzicale în ladino, spaniolă și ebraică, toate aflate în topurile internaționale

În 2005 îi revine premiul Anna Lindh Euro-Mediterranean Foundation pentru promovarea dialogului intercultural între muzicieni din trei culturi. Yasmin Levy este și ambasador al Children for Peace, organizație care sprijină copii aflați în calea conflictelor din Orientul Mijlociu.

Stilul muzical al cântăreței – aceasta a recunoscut că a pornit o călătorie muzicală veche de 500 de ani, ducând ladino în Andaluzia şi amestecându-l cu flamenco – este apreciat mai mult cu fiecare apariție și cu fiecare concert. Yasmin Levy se poate mândri până acum cu o carieră cu opt albume muzicale în ladino, spaniolă şi ebraică, toate aflate în topurile internaţionale.

Ziarul britanic „The Guardian” o descrie pe artistă: „Levy este una dintre cele mai bune cântăreţe din Orientul Mijlociu, artista meritând recunoaştere la nivel global”

Prin stilul emoționant și altfel cu care cântăreața și-a obișnuit publicul, Yasmin Levy aduce o nouă interpretare cântecului medieval iudeo-spaniol – ladino, încorporând sunete mai „moderne” de flamenco andaluz şi muzică tradiţională turcească, dar şi combinând instrumente precum darbuka, oud, vioară, violoncel şi pian.

„Vin din Israel pentru a cânta muzica Sephardy – cea a evreilor care locuiau în Spania înainte de anul 1492, anul în care au fost obligaţi să părăsească teritoriul iberic. Textul acestor cântece este în ladino, spaniola veche vorbită acum mai bine de cinci veacuri în care apar însă și influenţe din alte limbi.

În plus, sunt mândră să combin cele două culturi, ladino şi flamenco, amestecând în acelaşi timp influenţe din Orientul Mijlociu. Pornesc o călătorie muzicală veche de 500 de ani, ducând ladino în Andaluzia şi amestecându-l cu flamenco, stilul care încă poartă amintirile muzicale ale vechii lumi maure şi evrei-spaniole cu sunetul lumii arabe. Într-un fel, este o «reconciliere muzicală» a istoriei”, a mărturisit îndrăgita cântăreață.

Yasmin Levy, debut discografic în anul 2000

Născută în 1975, Yasmin Levy este o artistă internaţională de origine evreiască sefardă. A debutat discografic în anul 2000, obţinând încă de la început recunoaştere în showbiz. Părinţii ei erau imigranţi din Turcia.

„Eram în Spania, aveam 17 ani, iar o prietenă de-ale mamei mele era cântăreață creștină și voia să înregistreze cântece sefarde pe care să le cânt eu din memorie. La vremea respectivă, nu aveam nicio idee că pot cânta și am cântat ce mi-am amintit de la părinții mei.

Femeia a început să plângă și mi-a spus că sunt doar două persoane în lume care pot cânta așa – eu și mama – și că trebuie să continui să fac asta. Cred că ea mi-a schimbat părerea și lumea pentru că, deodată, am realizat că e ceva mai mare decât mine și că trebuie să continui, în felul meu modest, minunata muncă a tatălui meu.”

O carieră cu opt albume muzicale în ladino, spaniolă şi ebraică, toate aflate în topurile internaţionale

  • Albumul ei de debut, „Romance & Yasmin” din 2000, i-a adus o nominalizare la „Cel mai bun deb-utant” la fRoots/ BBC Radio 3 World Music Awards 2005, urmat în 2005 de cel de-al doilea album „La Judería.”
  • Munca lui Levy i-a adus premiul Anna Lindh Euro-Mediterranean Foundation pentru promovarea dialogului intercultural între muzicieni din trei culturi.
  • De asemenea artista este câştigătoarea International Songwriting Competition cu melodia „Me Voy.”
  • De-a lungul carierei sale, Yasmin Levy a lansat opt albume muzicale în limba ladino, spaniolă şi ebraică, melodiile sale obţinând peste 120 milioane de vizualizări pe YouTube.
  • Yasmin Levy este şi ambasador al Children for Peace, organizaţie care sprijină copii aflaţi în calea conflictelor din Orientul Mijlociu.
  • În 2021, remixul melodiei „La Alegria”, a devenit viral, ajungând pe locul 1 în topurile de muzică house, fiind prezent şi în top 50 Global pe Spotify şi top 200 Worldwide Chart, tot pe Spotify. Deşi a fost lansat acum 15 ani, albumul „Manu Suave” este în continuare în topuri.
  • Tot în 2021, albumul a ajuns pe locul 10 în topurile de World Music şi în top Viral 50 pe Spotify. Recent, melodia „Adio Kerida” a ajuns să facă parte din coloana sonoră a serialului „The Club” de pe Netflix.

Concerul este organizat de MUSICALS.RO, iar biletele se pot achiziționa online. https://bilete.yasminlevy.ro REGULAMENT

CITIȚI ȘI:

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, în concert la București. „Pornesc o călătorie muzicală veche de 500 de ani. Sunt mândră să combin cele două culturi, ladino şi flamenco” – GALERIE FOTO

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Surpriză maximă! Cătălin Bordea, escapadă în doi! Cu cine a plecat comediantul la Paris
FOTO. Frumoasa Lena și-a pus iubitul fotbalist la munca de jos! Cum arată în costum...
De pe patul de moarte, un bărbat i-a mărturisit fiicei sale un secret teribil. Cine...
Berea fără alcool te lasă fără permis. Medic: Înverzește etilotestul
Un ciclon polar aduce ninsori în aproape toată ţara. Bucureştiul, acoperit de un strat de...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
2023: Ce salariu are un polițist de la Rutieră? Cât poate câștiga un șef
Cine este omul care ar fi ucis-o pe Doina, românca din Franța?! Autoritățile vin cu...
Cât costă mâncarea la cel mai mare târg de Crăciun din București: „În ce lume...
Accident rutier grav în județul Suceava. O tânără a murit, iar soțul său se află...
Atac terorist în Paris. Atacatorul a strigat "Allah akbar" şi a atacat trecători în centrul...
Vestea șocantă pentru consumatorii de Pepsi. Secretul băuturii a ieșit la iveală după zeci de...
Descoperire DE PROPORȚII în Arabia Saudită! Au DAT LOVITURA după ce...
S-A DECRETAT EPIDEMIE în România! Decizia luată în această seară de ministerul Sănătății
Șoferii, în pericol la mall. Cum îi lasă hoții fără bani
Tradiții și superstiții de Moș Nicolae. La ce trebuie să fie atenți românii în data...
BANCUL ZILEI. Profesoara: Bulă, dacă ai într-un buzunar 150 de lei și în celălalt ai...