Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, în concert la București. „Pornesc o călătorie muzicală veche de 500 de ani. Sunt mândră să combin cele două culturi, ladino şi flamenco” – GALERIE FOTO

Publicat: 30/11/2022, 20:55
Actualizat: 30/11/2022, 21:00

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, va susţine pe 11 decembrie 2022 un concert la Sala Palatului din Capitală. Aceasta va cânta alături de chitaristul său, dar și de Orchestra Metropolitană Bucureşti, formată din peste 80 de artişti, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga. Astfel, îndrăgita cântăreață revine în România după 10 ani de la primul concert, în 2011, la Festivalul Internaţional „George Enescu” de la Bucureşti. 

Stilul muzical al cântăreței – aceasta a recunoscut că a pornit o călătorie muzicală veche de 500 de ani, ducând ladino în Andaluzia şi amestecându-l cu flamenco – este apreciat mai mult cu fiecare apariție și cu fiecare concert. Yasmin Levy se poate mândri până acum cu o carieră cu opt albume muzicale în ladino, spaniolă şi ebraică, toate aflate în topurile internaţionale.

Ziarul britanic „The Guardian” o descrie pe artistă:

„Levy este una dintre cele mai bune cântăreţe din Orientul Mijlociu, artista meritând recunoaştere la nivel  global”

Prin stilul emoționant și altfel cu care cântăreața și-a obișnuit publicul, Yasmin Levy aduce o nouă interpretare cântecului medieval iudeo-spaniol – ladino, încorporând sunete mai „moderne” de flamenco andaluz şi muzică tradiţională turcească, dar şi combinând instrumente precum darbuka, oud, vioară, violoncel şi pian.

„Vin din Israel pentru a cânta muzica Sephardy – cea a evreilor care locuiau în Spania înainte de anul 1492, anul în care au fost obligaţi să părăsească teritoriul iberic. Textul acestor cântece este în ladino, spaniola veche vorbită acum mai bine de cinci veacuri în care apar însă și influenţe din alte limbi.
În plus, sunt mândră să combin cele două culturi, ladino şi flamenco, amestecând în acelaşi timp influenţe din Orientul Mijlociu. Pornesc o călătorie muzicală veche de 500 de ani, ducând ladino în Andaluzia şi amestecându-l cu flamenco, stilul care încă poartă amintirile muzicale ale vechii lumi maure şi evrei-spaniole cu sunetul lumii arabe. Într-un fel, este o «reconciliere muzicală» a istoriei”, a mărturisit îndrăgita cântăreață. 

Yasmin Levy, debut discografic în anul 2000

Născută în 1975, Yasmin Levy este o artistă internaţională de origine evreiască sefardă. A debutat discografic în anul 2000, obţinând încă de la început recunoaştere în showbiz. Părinţii ei erau imigranţi din Turcia.

Potrivit informațiilor transmise pentru Gândul de către organizatori, „regretatul ei tată, Yitzhak Isaac Levy, a fost compozitor şi hazzan (cantor), precum şi un cercetător pionier în istoria muzicii şi a culturii ladino a evreilor spanioli şi a diasporei acestora, fiind editor al revistei în limba ladino, Aki Yerushalayim.”

Cântăreața a povestit într-un interviu pentru ziarul Adevărul cine este persoana care i-a declanșat dorința neașteptată, dar extrem de puternică, de a cânta și de a duce mai departe munca tatălui său.

„Eram în Spania, aveam 17 ani, iar o prietenă de-ale mamei mele era cântăreață creștină și voia să înregistreze cântece sefarde pe care să le cânt eu din memorie. La vremea respectivă, nu aveam nicio idee că pot cânta și am cântat ce mi-am amintit de la părinții mei.
Femeia a început să plângă și mi-a spus că sunt doar două persoane în lume care pot cânta așa – eu și mama – și că trebuie să continui să fac asta. Cred că ea mi-a schimbat părerea și lumea pentru că, deodată, am realizat că e ceva mai mare decât mine și că trebuie să continui, în felul meu modest, minunata muncă a tatălui meu.”

O carieră cu opt albume muzicale în ladino, spaniolă şi ebraică, toate aflate în topurile internaţionale

  • Albumul ei de debut, „Romance & Yasmin” din 2000, i-a adus o nominalizare la „Cel mai bun deb-utant” la fRoots/ BBC Radio 3 World Music Awards 2005, urmat în 2005 de cel de-al doilea album „La Judería.”
  • Munca lui Levy i-a adus premiul Anna Lindh Euro-Mediterranean Foundation pentru promovarea dialogului intercultural între muzicieni din trei culturi.
  • De asemenea artista este câştigătoarea International Songwriting Competition cu melodia „Me Voy.”
  • De-a lungul carierei sale, Yasmin Levy a lansat opt albume muzicale în limba ladino, spaniolă şi ebraică, melodiile sale obţinând peste 120 milioane de vizualizări pe YouTube. Yasmin Levy este şi ambasador al Children for Peace, organizaţie care sprijină copii aflaţi în calea conflictelor din Orientul Mijlociu.
  • În 2021, remixul melodiei „La Alegria”, a devenit viral, ajungând pe locul 1 în topurile de muzică house, fiind prezent şi în top 50 Global pe Spotify şi top 200 Worldwide Chart, tot pe Spotify. Deşi a fost lansat acum 15 ani, albumul „Manu Suave” este în continuare în topuri.
  • Tot în 2021, albumul a ajuns pe locul 10 în topurile de World Music şi în top Viral 50 pe Spotify. Recent, melodia „Adio Kerida” a ajuns să facă parte din coloana sonoră a serialului „The Club” de pe Netflix.

Biletele pentru spectacolul din 11 decembrie de la Sala Palatului pornesc de la 135 de lei şi pot fi achiziţionate din reţeaua IaBilet.ro 

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este INTERZIS pentru proprietarii de apartamente. Anunț pentru cei care nu stau la adresa din...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații