GÂNDUL LIVE. Ion Bogdan Lefter, analist politic, despre excluderea Dianei Șoșoacă din AUR: „Doar în anii ’90 am mai avut asemenea personaje”

Publicat: 11 02. 2021, 13:08
Actualizat: 11 02. 2021, 14:07

This browser does not support the video element.

Analistul politic Ion Bogdan Lefter a declarat, la GÂNDUL LIVE, că apariția Dianei Șoșoacă pe scena politică nu a reprezentat o politică, deși doar în anii 90 mai vedeam asemenea personaje.

„Dacă mai suntem capabili de surprize, pentru cine urmărește de mai puțin timp politica, probabil că nu a fost surpriză nici apariția unui asemenea personaj, însă în anii 1990 am avut asemenea figuri în politica românească și nici excluderea sa din partid nu poate fi surprinzătoare, pentru că genul de politician provocator ajunge și la așa ceva.

„Respectăm cu toții niște cutume, care țin de bun simț”

Libertatea de exprimare a oricărui cetățean, dacă nu încalci o lege, sigur… Dar în Parlament, libertatea de a te exprima e garantată, un parlamentar nu e ținut de reguli, de obligații de a spune anumite lucruri. Există pe lângă regulamente, știm prea bine, coduri nescrise, reguli neformulate ca atare, dar acceptate consensual, când avem de luat cuvântul in diverse situații. Eu vorbesc cu dvs și nu mă apuc să spun orori… Respectăm cu toții niște cutume, care țin de bun simț. Fără să existe obligații, senatoarea despre care vorbim s-a trezit să vorbească anapoda despre lucrurile respective, să răspândească și de la tribuna Parlamentului, ca în spațiul public, la posturi tv, tot felul de bazaconii conspiraționiste.

„Un electorat își decantează în timp opțiunile”

Nu e exclus ce spuneți dvs. Sper că se înțelege că dacă vorbesc despre libertatea de exprimare nu sunt de acord cu orice fel de comportament, fără bun simț. Dimpotrivă. Încercăm să explicăm ce se întâmplă cu asemenea personaje, ele aparțin tipologiei, lipsei de bun simț, a populismului, sunt asemenea personaje, și în spațiul public, în internet, cu tematici politice sau fără, e plin de personaje care strâng mulți urmăritori făcând în toate felurile, pentru a atrage auditoriul. În politică alegătorii au criterii diverse, un electorat își decantează în timp opțiunile. Am avut o persoană aleasă în urmă cu mai mulți ani, aproape 20, un politician din aceeași categorie, cu un rezultat bunișor în alegeri, despre care au fost electori intervievați de colegi dvs și care au dat răspunsuri pe care acum îl citează exact: „L-am votat că e diliu”. Există genul ăsta de răspuns.

Problema e în orice societate democratică să nu crească prea mult procentul de electorat care să prefere asemenea candidați. Ar putea mai degrabă să fie abandonată de electorat, oamenii se satură, își dau seama că nu au substanțe.”, a declarat Ioan Bogdan Lefter la GÂNDUL LIVE.