GÂNDUL LIVE. Ion M. Ioniță, redactor-șef Historia: „Democrația americană a demonstrat că este foarte solidă, în ciuda tentativei lui Donald Trump de a răsturna rezultatul alegerilor”

Publicat: 07 01. 2021, 12:45
Actualizat: 07 01. 2021, 14:16
GÂNDUL LIVE. Ion M. Ioniță, redactor-șef Historia: „Democrația americană a demonstrat că este foarte solidă, în ciuda tentativei lui Donald Trump de a răsturna rezultatul alegerilor”

Ion M. Ioniță, redactor-șef Historia, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că democrația americană a demonstrat că rămâne extrem de solidă, în ciuda tentativei lui Trump de a răsturna rezultatul alegerilor prezidențiale câștigate de Joe Biden.

„Nu mă așteptam, dar de multe ori iată că realitățile sunt foarte puternice și depășesc filmele. Am asistat la câteva luni de radicalizare a discursului politic. Trump a încurajat asemenea mesaje, a încercat să le oprească, dar foarte târziu.

„Trump nu a spus NICIODATĂ că a greșit”

Democrația americană a arătat că este foarte solidă. În ciuda tentativei lui Trump de a răsturna rezultatul alegerilor, fie prin violente din păcate violente, sistemul a rămas în picioare și Congresul a validat alegerea lui Joe BIDEN.

Absolut toată lumea i-a spus lui Trump că nu există nicio dovadă, el tot spune că a avut o victorie zdrobitoare. Trump niciodată nu a spus că a greșit, nu a recunoscut o înfrângere, în business, în politică.

El niciodată nu pierde. Nici acum nu poate să spună. Din fericire am văzut cum totuși democrația americană a rămas în picioare. În toate aceste luni, președintele în funcție a convocat șefii armatei, le-a dat telefon guvernatorilor și le-a spus să găsească 12.000 de voturi. Toată lumea a văzut ce face președintele.

„E foarte târziu pentru Trump”

Toate aceste lucruri au arătat că el nu vrea să cedeze!

E foarte târziu pentru Trump. Lucrurile sunt grave. I-a îndemnat că a fost furat… Incitarea lui a fost directă. După aia s-a cam speriat, dar e o altă discuție.

Vă gândiți ce s-ar fi întâmplat într-o țară ca România? Să fi dat un președintele telefon unui prefect…să ceară 12.000 de voturi?

Multe societăți ale lumii alunecă spre violență, radicalizare. Vedem că sunt în ascensiune peste tot în lumea democratică. Populismul a devenit dușmanul nr. 1 al democrației. Donald Trump indiferent de susținătorii lui, totuși, marea problemă de criză, sănătatea americană, a eșuat în pandemie. La început spunea că virusul nu există, pe urmă a dat-o cu chinezii, apoi a spus că nu poartă nimic…apoi și-a dat seama că se duce de râpă.

„Poți pierde oricând democrația și libertatea”

Fără pandemie avea toate șansele să fie reales. Degeaba spui că nu recunoști virusul. Vine peste tine, îți pune în genunchi sistemul de sănătate, nu ai cum să negi. E țara cea mai afectată.

Democrația și libertatea poți să le pierzi oricând. Dacă oamenii nu realizează că sunt bunurile cele mai de preț. Democrația trebuie în fiecare zi îmbunătățită, apărată. Există extremiști de toate felurile, să blocheze ce am construit ca democrație liberală.

Cum spune Constituția SUA : dreptul fiecăruia de a-și urma fericirea, dar în niciun caz dreptul celuilalt să te oblige pe tine să trăiești conform fericirii lui. Vor să se impune prin violență.”, a declarat Ion M. Ioniță la GÂNDUL LIVE.