GÂNDUL LIVE. Tánczos Barna, ministrul Mediului, despre „VINEREA VERDE”: „Vrem un cult al mobilității cu impact ZERO pe poluare, pe emisii de carbon”

Publicat: 11 03. 2021, 13:05
Actualizat: 11 03. 2021, 20:17

This browser does not support the video element.

Tánczos Barna, ministrul Mediului, a dezvăluit, la GÂNDUL LIVE, cum va arăta programul „VINEREA VERDE”, care își propune să-i convingă pe români să lase mașinile acasă, măcar vinerea, pentru a polua mai puțin orașul.

„Dacă tot am vorbit de politică, așa suntem noi cei din UDMR, încercăm să ne ținem de cuvânt, respectăm acest angajament. Vom veni și cu alte programe.

E o inițiativă cetățenească, prin care vrem să implementăm cultura mobilității cu impact ZERO pe poluare, pe emisii de carbon.

Propunem prin Vinerea Verde o schimbare de mentalitate: tot ce e în jurul nostru, poluarea, depinde de cum ne raportăm noi la aceste lucruri. Dacă vrem să se schimbe ceva, trebuie să renunțăm la un pic de confort, la obiceiuri, să trecem către un transport mai verde. Vinerea Verde este voluntară, vor adera foarte mulți, am vorbit deja cu companii private, care vor veni alături de Ministerul Mediului în acest program.

„Cîțu și Iohannis, alături de noi”

Domnul premier Cîțu va fi alături de noi în prima zi de lansare, ne susține și dl. președinte Iohannis, avem susținerea colegilor din cabinetul Cîțu, care vor veni cu mijloace alternative de transport mâine. Cu siguranță se va multiplica, va ajunge la sute de mii, milioane de cetățeni, care se vor gândi cum ar putea să polueze mai puțin, prin alegerea altor variante de transport.

Soluții nu avem peste tot. Înțeleg acele persoane care nu pot veni de la 20 km cu mașina proprie. Nu toată lumea are la dispoziție altceva decât mașina personală. La un moment dat trebuie însă să începem să căutăm variante.

Nu vrem ca toată lumea să meargă cu RATB. Avem acum o mini-iarnă, sigur nu vom merge cu trotineta pe zăpadă, dar vrem să generăm această nouă cultură, să fim mai grijulii cu mediul înconjurător. Nu ar trebui să însemne bani. 2,5 lei pentru un bilet de autobuz nu cred că e un efort foarte mare.

Noi nu vrem soluții pe termen scurt, ci pe termen lung. Și până acum unele persoane publice au venit o zi cu bicicleta la muncă, dar a doua zi au revenit la stilul clasic de viață.

Cu siguranță mâine n-o să fim 5 milioane care vor veni pe jos, vor fi câteva sute, mii. Dar săptămâna viitoare vom organiza iar Vinerea Verde, sunt convins că vom avea succes, rezultate. Finanțăm piste de biciclete, vom finanța și din PNRR variante de transport cu impact zero. Vom veni și cu Rabla PLUS.

Vor fi și bani. Trebuie și determinare și voință.

Despre apa din IOR

Nu există poluare în lacul IOR, nu generează mortalitate la pești. E culoarea ciudată, e o problemă microbiologică, se continuă analizele. Se caută sursa acestei probleme, nu a fost încă găsită. Dar apa nu e poluată.

Despre urși

Chestiunea urșilor e foarte gravă. Nu recomand nimănui să se joace cu urșii. Trebuie să ne ferim. Ministerul are obligația să evalueze populația de urși, am lansat licitație publică pentru servicii de specialitate. Trebuie să punem în aplicare planul de management pentru specia urs. Din păcate, am pierdut 5 ani, va fi foarte greu să recuperăm acest timp.”, a declarat ministrul Mediului la GÂNDUL LIVE.