GÂNDUL NEWS. Amenzi mai mari și sancțiuni noi pentru șoferii indisciplinați (VIDEO)

Publicat: 27/01/2022, 20:30

În fiecare zi, de luni până vineri, de la ora 20:30, vezi cele mai importante știri ale zilei, la GÂNDUL NEWS, o emisiune digitală menită să îți aducă în față cele mai interesante cinci subiecte ale momentului.

1. Amenzi mai mari și sancțiuni noi pentru șoferii indisciplinați

Guvernul impune amenzi aspre prin modificări la codul rutier făcute printr-o Ordonanță de urgență, prin care a definit agresivitatea în trafic. Astfel, cei care circulă pe banda de urgență a autostrăzii vor primi amenzi de până la 2.900 de lei, față de peste 700 de lei, cum era inițial. În același timp, punctele de penalizare se înlocuiesc cu suspendarea permisului pentru 90 de zile. Dacă șoferii vor întoarce pe autostradă sau vor traversa de pe un sens de circulație pe celălalt, prin zonele interzise, vor rămâne fără carnet de conducere pentru o perioadă de 120 de zile. Și amenda pentru neacordarea de prioritate și depășire se mărește, iar dacă șoferii depășesc limita legală cu peste 70km/h, vor rămâne fără carnet tot pentru o perioadă de 120 de zile. (Mai multe detalii, aici…)

2. Tot mai datori la bănci

Populația și firmele au ajuns să facă din ce în ce mai multe împrumuturi, astfel că numărul creditelor a crescut cu aproape 15 procente la sfârșitul anului 2021. Conform datelor Băncii Naționale, valoarea totală a împrumuturilor a urcat la aproximativ 65 de miliarde de euro. Oamenii au făcut tot mai multe credite în lei pentru achiziția de locuințer, dar și pentru nevoi personale, în timp ce împrumuturile cu valută au fost în scădere. Și împrumuturile în lei ale companiilor au crescut cu peste 26 de procente, iar cele în valută cu aproape 13 procente. Pentru a tempera creșterea inflației, Banca Centrală a ridicat dobânda de referință la 2% la începutul anului.

3. Greviștii STB, soluții la sancțiunile companiei

Ca să nu fie dați afară, pentru că au refuzat să lucreze cinci zile, sindicaliștii s-au prezentat la resurse umane cu adeverințe de concediu medical ori și-au mutat liberele. Găselnița a fost devoalată de consilierul general USR Florin Covaci. Totodată, acesta anunță că angajații care vor să denunțe cele întâmplate sunt intimidați de sindicaliști și va cere verificarea zilelor libere și a concediilor medicale acordate.

4. Pasajul Berceni de pe centura Capitalei prinde contur

Grinzile principale de metal au fost ridicate, iar pasajul și dublarea centurii pe aproape trei kilometri ar trebui să se finalizeze în cea de-a doua parte a acestui an. La începutul anului, lucrările erau într-un stadiu de aproape 45%. Acesta va fi al doilea pasaj de tip suspendat care va fi finalizat pe Centura Capitalei, după cel de la Domnești.

5. Turismul revine la valorile dinaintea pandemiei

În Covasna de exemplu, numărul persoanelor care au vizitat județul a ajuns la nivelul înregistrat înaintea pandemiei: peste o sută de mii în primele nouă luni ale anului 2021. Astfel, conform Consiliului Județean Covasna, numărul persoanelor s-a dublat față de primele nouă luni ale anului 2020 și a depășit chiar și numărul turiștilor care au fost înregistrați în 2019. În 2021, județul Covasna a reprezentat 2,6 procente din numărul total de înnoptări înregistrate în România, în timp ce în 2019, acest procent a fost de doar 1,8%.

Tags: